Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Strømmen er dyr, drivstoff er dyrt - og det er varslet flere renteøkninger. Mange er pessimistiske og bekymret for sin personlige økonomi - og 1 av 2 tror den økonomiske situasjonen skal bli enda dårligere, ifølge Norsk koronabarometer.
Men hva gjør du egentlig om du mister jobben, blir ufør eller livssituasjonen din endrer seg slik at du på annen måte ikke greier å betale boliglånet du tok da økonomien din så god ut?
Finanstilsynets undersøkelse fra 2021 viser at norske husholdninger har høy og økende gjeld og at mange da kan være sårbare ved for eksempel bortfall av inntekt.
Her kan du lese hva du bør gjøre når livet endrer seg og du ikke greier å betale lånet ditt som før.

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi Pluss
Banklån på uføretrygd eller AAP? - Uføre er høyt prioritert
Vi PlussEn av de viktigste tingene du bør gjøre, er å kontakte banken - og det bør du gjøre så tidlig du kan.
Det gjorde også «Martin», lånekunden vi skal fortelle om i denne saken. Og selv om banken i dette tilfellet først satte hardt mot hardt, fikk faktisk kunden medhold til slutt - og han slapp å punge ut med 3,6 millioner kroner.
Mistet jobben
Martin havnet i økonomisk uføre da han mistet jobben. I tillegg til boliglånet, hadde han også mange usikre lån. Usikre lån er forbrukslån eller kredittgjeld som det ikke stilles krav om sikkerhet til, som ved for eksempel boliglån.
Han kontaktet banken og fortalte om problemene - og opplyste samtidig om at han ville forsøke å selge huset.
Banken på sin side sendte betalingspåminnelser for flere terminer og etterhvert summerte det seg til fem ubetalte terminer og mange purringer og inkassovarslinger. Til slutt anså banken lånet som «vesentlig misligholdt» - og krevde mannen for hele boliglånet, som var på 3,6 millioner kroner.
At mannen seinere selv kom på banen og betalte det han hadde mulighet til, hjalp ikke: Banken anså at lånet i sin helhet hadde forfalt til betaling.
Samtidig viser det seg at det hefter flere utleggsforretninger på eiendommen. Man kan få en utleggsforretning mot seg dersom man skylder noen penger og de ber namsmannen om tvangsinndrivelse.

Skadd på jobb? Tabbene mange gjør kan koste deg alle rettighetene - og du får ingenting
Vi Pluss
Den enkleste måten å få bedre lånerente for deg over 50
Vi Pluss- Ikke min skyld
Saken har vært oppe til behandling i Finansklagenemnda, som behandler klagesaker mot banker, forsikringsselskap, inkassoselskap, og andre finansselskap.
Der sier Martin seg uenig i bankens vurdering om at lånet var vesentlig misligholdt. Han mener at banken ikke var i sin rett til å si opp låneavtalen og kreve hele lånet tilbakebetalt - og han hevder at inkassoomkostningene må strykes.
- Klager anser at han ikke selv er skyld i det som har skjedd fordi arbeidsgiver stoppet sykepenger og dagpenger i tre måneder. Da disse ble gjenopptatt, betalte klager ned på lånet det han kunne, skriver Finansklagenemnda i sakspapirene.
Banken er uenig og mener de var i sin fulle rett til å si opp lånet.
To manglende terminer er ikke «vesentlig mislighold»
Finansklagenemnda gir Martin fullt medhold i saken. De skriver i avgjørelsen at spørsmålet om «vesentlig mislighold» vil avhenge av misligholdets varighet, antall misligholdte terminer, omfanget av misligholdet i absolutt kronebeløp og i relasjon til gjeldens størrelse samt tidligere mislighold.
Finansklagenemnda mener det som er bevist i denne saken, er at det er snakk om to misligholdte terminer - som ikke er nok til at det er snakk om «vesentlig mislighold»:
- To misligholdte terminer er i utgangspunktet ikke nok til at det foreligger vesentlig mislighold. Selv om banken opplyser om mange tidligere purringer og inkassovarsler, finner nemnda at vilkåret for førtidig forfall ikke var oppfylt.
Nemnda mener at banken også har gjort flere formelle feil i forhold til varslene som er sendt.
- Nemndas konklusjon er etter dette at banken ikke har rett til å kreve full innfrielse av restgjelden, konkluderer de, og gir altså Martin medhold.

Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi Pluss
Stor oversikt: Forsikringene du må endre når du blir eldre
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.