Misbrukt i svindel – nå advarer Benny: – Det er ikke meg!

Kvinnen hadde forelsket seg i det hun trodde var en dansk mann ved navn Martin Christensen på en datingside. Men egentlig var det svindlere som brukte bilder av Benny Engelbrecht (53), som nå advarer i flere land: – Hvis du ser bildet mitt på en datingside, er det ikke meg!

KJÆRLIGHETSSVINDEL: Benny Engelbrecht fikk bildene sine misbrukt i kjærlighetsbedrageri - og oppdaget det da den forelskede kvinnen ante uråd og tok kontakt. Kjærlighetsbedrageri er blant svindelformene som lurer nordmenn for millioner hvert år. Foto: Socialdemokratiet
KJÆRLIGHETSSVINDEL: Benny Engelbrecht fikk bildene sine misbrukt i kjærlighetsbedrageri - og oppdaget det da den forelskede kvinnen ante uråd og tok kontakt. Kjærlighetsbedrageri er blant svindelformene som lurer nordmenn for millioner hvert år. Foto: Socialdemokratiet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Amerikanske Karine trodde hun hadde møtt mannen i sitt liv, men oppdaget etter hvert at virkeligheten var en annen. Bildene hun hadde fått tilsendt, og som hun trodde var den kjekke dansken hun pratet med på nett, var egentlig bilder av en annen.

Hun var utsatt for kjærlighetssvindel, som er en av de mest utbredte svindelformene mot nordmenn. Hvert år lures nordmenn for rundt 300 millioner kroner, og kvinner på 65 år og eldre er de som er mest utsatt for kjærlighetssvindel. Enker, enkemenn og enslige er utsatt, det samme gjelder eldre.

– Det er ikke Martin Christensen, det er meg!

– For noen uker siden ble jeg kontaktet av en kvinne fra USA, som trodde hun hadde møtt en mann ved navn Martin Christensen på en datingside. En mann fra Danmark med adresse i USA. Etter hvert fikk hun mistanke om at det var snakk om en svindler, og gjorde et bildesøk med bildene som denne personen hadde sendt henne, forteller Engelbrecht – og det var det som gjorde at svindelen ble oppdaget:

– Det var ganske snarrådig, og det gjorde at hun avslørte at det ikke var snakk om bilder av en Martin Christensen, men av meg.

Kvinnen kontaktet Engelbrecht for å fortelle at han var misbrukt i en identitetssvindel. Nå advarer han andre som skulle komme til å bli kontaktet av noen som bruker bilder av ham.

Engelbrecht er dansk politiker og er et kjent fjes i Danmark – og saken har derfor også fått en del oppmerksomhet i danske aviser. Avisa Berlingske har en større artikkel om saken.

– Politiet etterforsker nå det som for øyeblikket er minst ett tilfelle av identitetsmisbruk, men potensielt kan det være dusinvis av tilfeller, sier Engelbrecht.

Fordi bildet er brukt overfor potensielle svindelofre i andre land, advarer han også i utlandet.

Tragedie for ofrene

Kjærlighetssvindel medfører økonomisk og følelsesmessig tragedie for ofrene, om de biter på. Svindlerne bruker utspekulerte metoder for å lure ofrene sine.

Svindelekspert Ida Edholm forteller at kjærlighetssvindel har eksplodert de siste åra.

– Ofrene er gjerne godt voksne kvinner som blir kontaktet på Messenger, Facebook eller nettdatingsider. Som oftest er det kvinner som lengter etter kjærlighet, som kanskje er ensomme etter samlivsbrudd eller han mistet en partner, forteller hun i en tidligere artikkel på Vi.no.

Svindleren utgir seg gjerne for å være en person i god jobb, gjerne i utlandet. Bildene viser ofte en kjekk mann og profilen virker troverdig. Det etableres en relasjon over tid – og offeret blir mer og mer knyttet til «nettkjæresten» gjennom manipulasjon.

Norsk politi forteller om kjærlighetsbedrageri:

– Ved hjelp av sosiale medier og regelmessig tett kontakt i private kanaler bygges det opp en historie som legger opp til at fornærmet skal sende penger, gjerne i små beløp i begynnelsen, men som etter hvert vil øke ettersom offeret betaler.

Ifølge Edholm har kvinner som lar seg lede til ut i en kjærlighetssvindel, som regel aldri møtt nettkjæresten – som så plutselig forsvinner, og pengene er tapt.

Kontakt politiet

Økokrim anbefaler å ta kontakt med dem, politiet eller Finanstilsynet dersom du er usikker på om du er utsatt for bedrageriforsøk.

I denne med Engelbrecht, har han anmeldt saken til politiet, som har innledet etterforskning.

– Jeg har valgt å stille meg til rådighet for å minne oss alle om at vi må passe på oss selv på sosiale media, og at man alltid skal tenke seg om, sier Engelbrecht i et innlegg på sin facebookside, der han går ut med advarselen.

Økokrim understreker at dersom man dater på nett eller får henvendelser fra ukjente personer via sosiale medier, kan man risikere å møte på en bedrager.

– Vedkommende viser stor interesse for å bli kjent med deg og det kan oppstå romantikk. Du får gjerne tilsendt bilder av personen du har kontakt med, men det kan være tilfeldige bilder som svindleren har funnet på nettet, skriver Økokrim.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

De advarer:

  • Det som ofte kjennetegner disse bedragerne er at de spiller på følelser, og når det har oppstått tillit kommer kravene om penger.
  • Den som blir utsatt for datingsvindel blir i enkelte tilfeller bedt om å stille sin konto til disposisjon til pengeoverføringer. Slik bistand kan etter omstendighetene være hvitvasking.
  • En del av kjærlighetsbedrageriene er investeringsbedragerier der den som bedras – tillegg til å være lurt med en kjærlighetshistorie – også blir lurt med unike investeringsmuligheter, gjerne i den tro at det nye paret kan sikre seg en god framtid sammen gjennom disse investeringene.

For å unngå å bli utsatt for bedrageri, lister de opp noen tips:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.