Minstepensjonistene preger fattigdoms-statistikk

Eldre og aleneboende, som utgjør mange av landets minstepensjonister, preger statistikken over de som har hatt langvarig lavinntekt, ifølge en fersk analyse fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

MINSTEPENSJON: Å være aleneboende minstepensjonist gjør det sannsynlig at man har langvarig lavinntekt, viser SSBs analyse. Foto: NTB
MINSTEPENSJON: Å være aleneboende minstepensjonist gjør det sannsynlig at man har langvarig lavinntekt, viser SSBs analyse. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En analyse gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) der de har fulgt de samme personene i perioden 2004 til 2020, og analysert hvem som er mest utsatt for langvarig lavinntekt, viser at eldre og aleneboende, og da særlig eldre kvinner, var mer utsatt for både permanent lavinntekt og flere år med lavinntekt enn andre grupper i denne perioden.

SSB skriver at årsaken til at at andelen med permanent lavinntekt er såpass stor blant de eldre, er at mange av disse er aleneboende minstepensjonister.

Flere kvinner med langvarig lavinntekt enn menn

Ifølge SSB vil det å ha en inntekt som er betydelig lavere enn det som er vanlig i samfunnet, ikke minst over lang tid, såkalt permanent eller kronisk lavinntekt, være forbundet med levekårsutfordringer, større helseutfordringer og gjerne det som kalles materiell deprivasjon.

De har analysert nærmere hvem som har lavinntekt over lengre tid, nærmere bestemt 16 år - i perioden 2004 til 2020. I 2004 var det knapt noen forskjell i andelen kvinner og menn som tilhørte en lavinntektshusholdning, henholdsvis 7,5 og 7 prosent. Men dersom man først tilhører en lavinntektshusholdning, er kvinner mer utsatt enn menn for å ha permanent lavinntekt.

8 prosent av kvinnene i en husholdning med lavinntekt i 2004, fortsatte å bo i en lavinntektshusholdning i samtlige av de seksten årene. Blant menn er tilsvarende andel 3 prosent.

Permanent lavinntekt er også mer utbredt blant husholdninger med lavt utdannede og færre yrkesaktive, og i husholdninger der inntektene i hovedsak er overføringer fra det offentlige.

Mange minstepensjonister med langvarig lavinntekt

SSBs analyse viser at 11 prosent av de aller eldste, det vil si personer som var 67 år og eldre, tilhørte en lavinntektshusholdning i 2004, og kvinner er sterkt overrepresentert i gruppen eldre med lavinntekt. Hele 82 prosent av de over 67 år som tilhørte en lavinntektshusholdning i 2004, var kvinner.

SSB påpeker at en av årsakene til at andelen med permanent lavinntekt er såpass stor blant de eldre, er at mange av disse er aleneboende minstepensjonister.

Personer som bor alene, er klart mest representert blant lavinntektshusholdningene i 2004. 20 prosent av alle aleneboende tilhørte en lavinntektshusholdning i 2004, og disse er også klart mest utsatt for permanent lavinntekt, ifølge SSB.

De skriver at hele 12 prosent av aleneboende som tilhørte lavinntektsgruppen i 2004 hadde lavinntekt i alle seksten årene, og blant disse er mange minstepensjonister. Rundt 27 prosent av aleneboende med lavinntekt i 2004 var minstepensjonister i 2020, og av aleneboende som hadde permanent lavinntekt, utgjorde minstepensjonister rundt 73 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.