Minstepensjon 2022

- Minstepensjon i Norge er en skandale

Tøffere tider økonomisk kan gjøre det ekstra vanskelig for landets minstepensjonister, tror økonomiekspert Carsten O. Five.

MINSTEPENSJON: Er du minstepensjonist kan det bli tøffe tider fremover, mener økonomiekspert carsten O. Five, som mener norsk minstepensjon er en skandale. Foto: NTB
MINSTEPENSJON: Er du minstepensjonist kan det bli tøffe tider fremover, mener økonomiekspert carsten O. Five, som mener norsk minstepensjon er en skandale. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har lenge vært rettet fokus mot hvor lite norske minstepensjonister har å leve av - sist da det tidligere i år ble vedtatt en ny lov for regulering av pensjoner. Denne vil ifølge kritikerne gi mange pensjonister enda mindre å rutte med, og vil ramme de som allerede får minst, hardest. I vår uttalte partiet Rødt, i tillegg til flere pensjonseksperter, overfor Vi.no at lovendringen vil gi minstepensjonistene stadig mindre å leve av over tid.

Mottar du i dag minste pensjonsnivå, utgjør dette mellom 173 025 kroner og 328 009 kroner, avhengig av blant annet om du er enslig eller gift, og om du forsørger en ektefelle over 60 år.

En enslig minstepensjonist mottar 232 816 kroner i året, og er en spesielt utsatt gruppe nå som vi er inne i stadig tøffere tider økonomisk, tror økonomiekspert Carsten O. Five.

I juni uttalte han som ekspert i bladet VI OVER 60, at han frykter vi kan få et A-lag og et B-lag blant pensjonistene: A-laget bestående av pensjonister som har tjent godt gjennom yrkeslivet, og B-laget, som er de enslige som har hatt lav livsinntekt og blir minstepensjonister.

Vil bli tøft for minstepensjonistene

Dagens satser for minste pensjonsnivå ligger ifølge Pensjonistforbundet under EUs fattigdomsgrense, som er 60 prosent av medianinntekten i et land.

Nå når det blir hardere tider økonomisk, tror Carsten O. Five det kan bli stor forskjell på disse gruppene av pensjonister.

Carsten O. Five er økonomiekspert i VI OVER 60. Foto: VI OVER 60
Carsten O. Five er økonomiekspert i VI OVER 60. Foto: VI OVER 60 Vis mer

- A-laget med gode pensjoner, bolig og ingen gjeld kan nok regnes blant de velstående i landet. De sliter heller ikke med høyere boliglånsrente, som yngre grupper må. B-laget – særlig enslige minstepensjonister, vil slite økonomisk fordi mat, strøm og andre utgifter vil øke. Eier de ikke bolig, kan de heller ikke låne opp på boligen for å dekke utgifter, sier han til Vi.no.

I forslaget til nytt statsbudsjett for 2023 skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet under temaet lavinntektsgrupper at selv om lavinntekt blant alderspensjonister har gått ned over tid og pensjonister generelt har hatt relativt god inntektsvekst de senere årene, er aleneboende minstepensjonister fremdeles overrepresentert i lavinntektsgruppen.

Ved utgangen av 2021 utgjorde minstepensjonister knapt 15 prosent av alle mottakere av alderspensjon. Hver fjerde kvinnelige pensjonist er minstepensjonist, mens andelen mannlige minstepensjonister av antallet mannlige mottakere av alderspensjon, er 4,6 prosent.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

- En skandale

- Minstepensjonistene mottar i dag en pensjon som ligger under EUs fattigdomsgrense. Hva tenker du om at pensjonsnivået er såpass lavt for denne gruppen pensjonister i Norge?

- Minstepensjon i Norge er en skandale. Særlig rammes nå enslige minstepensjonister, siden så mange priser øker. Minstepensjonen burde være 50 prosent høyere. Det har Norge – et av verdens rikeste land råd til. Det er særlig kvinner som er minstepensjonister, sier Five.

- Hvor trangt økonomisk tror du det kan bli for de som er minstepensjonister eller nesten minstepensjonister, i tiden fremover?

- Jeg tror det blir veldig trangt, siden så mange priser øker. Særlig rammes de som leier bolig og ikke kan låne opp på boligen, påpeker Five.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.