Nav utbetaling

Mindre skatt i desember

Nav-utbetalingen i desember er med halv skatt for noen - mens andre får den helt uten skattetrekk.

MER FRA NAV: I desember er det ingen eller halv skatt på mange av ytelsene fra Nav. For 1 million alderspensjonister betyr det for eksempel full utbetaling helt uten skattetrekk. Foto: Nav og NTB
MER FRA NAV: I desember er det ingen eller halv skatt på mange av ytelsene fra Nav. For 1 million alderspensjonister betyr det for eksempel full utbetaling helt uten skattetrekk. Foto: Nav og NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nav har særskilte utbetalingsdatoer i desember, sammenliknet med resten av året. I tillegg er det mindre skatt på Nav-utbetalingene i desember. Men akkurat når utbetalingen kommer og hvor mye skatt det trekkes, avhenger av hva slags ytelse det er snakk om:

  • Alderspensjon, AFP og etterlattepensjon for desember utbetales uten skattetrekk.
  • Uførepensjon for desember utbetales med halvt skattetrekk.

Når utbetalingen kommer, avhenger av hva slags ytelse det er snakk om.

Og husk: Dersom du likevel ønsker at det skal trekkes skatt på desember-utbetalingen, har du dårlig tid: Som du kan lese lenger nede i teksten, er det frist 1. desember.

Rekker du ikke dette i tide, er det likevel en mulighet for å gjøre ekstra skatteinnbetaling før årsskifte - men da er framgangsmåten litt mer «spesiell» - som vi forklarer mer om i denne artikkelen.

Utbetalingsdatoer Nav 2021

- For pensjon/AFP, uføretrygd eller ytelser til gjenlevende ektefeller er utbetaling 10. desember - som er tidligere enn øvrige måneder, forteller fagavdelingen i Nav til Vi.no, og sier videre:

- Normalt blir pensjon, uføretrygd utbetalt innen 20. i hver måned med unntak av desember og mai. For AAP er det ingen endringer i utbetalingsdatoene for desember.

Nedenfor kan du se en oversikt over Nav-ytelsene, utbetalingsdatoene og skattetrekk.

Har du pensjoner fra tjenestepensjonsselskapene Statens pensjonskasse (SPK) eller Kommunal landspensjonskasse (KLP)?

- Det er Nav som utbetaler AFP, alderspensjon, etterlattepensjon og uførepensjon på vegne av oss. De sørger også for korrekt skattetrekk, skriver SPK til sine medlemmer.

Pensjoner fra KLP utbetales 13. desember, som altså er noen dager seinere enn pensjonene som utbetales fra Nav. Men på samme måte som for Nav-utbetalingene er det for KLP-medlemmer ingen skattetrekk på alderspensjon, AFP og etterlattepensjon - og det er halv skatt på uførepensjon.

Nav: Utbetalingsdatoer og skattetrekk

Ytelse Skatt i desember? Utbetalingsdato Nav
AlderspensjonTrekkfri10.des
AFPTrekkfri10.des
AAPTrekkfri første meldeperiodeVarierer
EtterlattepensjonTrekkfri10.des
Uførepensjon/trygdHalvt skattetrekk10.des

Kilde: Nav.no

Frivillige skattetrekk

Dersom du har lagt inn et frivillig skattetrekk, vil dette bli trukket også i desember, med mindre du melder ifra om at det skal stoppes, opplyser Nav.

Dersom du ikke har etablert en avtale med frivillig skattetrekk, men ønsker det nå, er det fremdeles mulig:

- Dersom personen selv ønsker det, kan NAV trekke skatt eller ekstra skatt for desember. Brukeren kan selv melde inn ønske om frivillig skattetrekk via selvbetjeningsløsningen Ditt Nav, skriver fagavdelingen i Nav til Vi.no.

Merk deg fristene for å melde ifra om frivillig skattetrekk:

  • Fristen for pensjon/AFP, uføretrygd eller ytelser til gjenlevende ektefelle er 1. desember. Brukeren registrerer selv behovet via Ditt Nav gjennom å gå inn på Din pensjon og din profil og deretter inntektsregistrering og frivillig skattetrekk
  • Fristen for AAP er fredag før forventet utbetalingsdato og brukeren registrerer selv behovet via Ditt NAV og benytter funksjonen «skriv til oss»

Unntakene for redusert skatt i desember

- Hvis du betaler Svalbardskatt eller kildeskatt, er det ordinært skattetrekk i juni og desember, forteller Nav.

Kildeskatt er skatt som en person betaler til den staten der inntekten kommer fra. Kildeskatt på pensjon betyr altså at pensjon fra Norge, som sendes til folk som har flyttet permanent ut av landet, blir skattlagt her.

Øvrige unntak er:

  • Halvt skattetrekk på sykepenger i desember gjelder kun for utbetalinger for desember, og som utbetales i desember.
  • Etterbetalinger som utbetales i juni eller desember, er skattepliktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.