Arv

- Min gamle far er blitt samboer med en ung kvinne. Hva skjer med arven?

Barna frykter at faren på snart 90 år kan bli lurt av sin nye samboer. Hvordan kan dette eventuelt påvirke deres arv? Dette svarer arveeksperten.

HVA SKJER MED FARSARVEN? Barna frykter for at faren skal bli lurt av den nye, unge samboeren. Hvordan kan det påvirke farsarven? Illustrasjonsfoto: NTB
HVA SKJER MED FARSARVEN? Barna frykter for at faren skal bli lurt av den nye, unge samboeren. Hvordan kan det påvirke farsarven? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det kan være vanskelig å holde oversikt over arvereglene, og i 2021 kom det dessuten en ny arvelov, hvor man samlet regelverket for arv etter foreldre, ektefeller, samboere og andre personer i en felles arvelov.

I den nye arveloven har ektefeller og samboere arverett omtrent som etter tidligere lovgivning, mens livsarvinger, som barn og barnebarn, har fått styrket sin rett til arv.

Dessuten er barn alltid sikret en pliktdelsarv, som du kan lese mer om lenger nede i denne artikkelen.

Frykter for at far blir lurt

Så er spørsmålet: Hva skjer med en kommende arv når en av dine godt voksne foreldre går inn i et nytt forhold? Og hva om du frykter at den nye samboeren er ute etter å lure forelderen din?

Dette har advokat Kjell-Morten Méd, som er Vi over 60-ekspert på arv, svart på i siste nummer av Vi over 60.

Leseren spør:

- Min gamle far (snart 90 år) har blitt samboer med en betydelig yngre kvinne. Etter at mor og far skilte seg, levde far alene i mange år. Så hadde han en samboer som døde, og nå er han på vei inn i runde nummer 3! Far er helt klar i toppen, men min bror og jeg er dels redd for at han blir lurt, og dels redd for vår egen farsarv. Hva kan skje? spør leseren.

- Mye, ifølge advokat Méd, som påpeker at spesielt faren og samboerens forbruk, og om de velger å gifte seg, kan påvirke arven til barna.

- Ingen automatisk arverett

- Så lenge din far er samboer er det ingen automatisk arverett mellom de to. Hvis han vil at hun skal arve, må han skrive testament. Hvis de gifter seg, får hun en automatisk arverett, forklarer Méd, og fortsetter:

- Hvis de gifter seg, får felleseie og frafaller skjevdeling får hun 50 prosent av det hele i tillegg til sin arv! Uavhengig av om de er gift eller samboere, kan han gi henne store gaver. Du og din bror har krav på pliktdelsarv hvis han etterlater seg noe, men reglene om pliktdelsarv til barna begrenser ikke fars rett til å gi gaver så lenge han lever. I tillegg til å gi bort store gaver, kan han sammen med sin nye samboer/ektefelle velge et liv med stort forbruk, dyre reiser og så videre. Så lenge din far er klar, og ikke blir lurt, manipulert eller på annen måte utnyttet, disponerer han i virkeligheten svært vidt over sine egne verdier, og kan ta grep som får betydelige konsekvenser for farsarven deres, forklarer advokaten.

Hva er reglene for pliktdelsarv?

Som man kan se i svaret til advokaten, har barn krav på pliktdelsarv fra sine foreldre. Normalt sett vil dine barn arve verdiene som er igjen etter deg, men har du satt opp testament som tilgodeser andre skal barna likevel sikres en viss del av arven, og det er dette som kalles pliktdelsarv.

Også her er det gjort endringer i arveloven. De nye reglene om pliktdelsarv, med nye rammer for hva en arvelater med livsarvinger kan rå over ved testament, trådte i kraft 1. januar i år.

Pliktdelsarven som livsarvingene har rett til utgjør i utgangspunktet to tredeler av arven. Denne delen av arven kan arvelateren ikke testamentere til andre. Pliktdelsarven er likevel aldri større en 15 ganger grunnbeløpet (om lag 1,5 millioner kroner) til hvert av barna.

Les mer om pliktdelsarv i artikkelen under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.