Nav utbetalinger

Mer penger til uføre og AAP

Hver innbygger fikk nesten 100 000 kroner fra Nav i 2021. Økningen var størst for uføretrygd, AAP og alderspensjon.

MER PENGER FRA NAV? Nav betalte mer til uføre og AAP-mottakere i 2021. Foto: NTB
MER PENGER FRA NAV? Nav betalte mer til uføre og AAP-mottakere i 2021. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Over halve befolkningen mottok en utbetaling fra Nav i 2021, skriver Nav i en pressemelding i forbindelse med at de offentliggjør årsrapporten for 2021.

De utbetalte til sammen 523 milliarder kroner i ytelser og alderspensjon til 3 millioner personer.

Ifølge Nav mottok hver innbygger i Norge i gjennomsnitt 94 900 kroner fra Nav i løpet av 2021, uansett alder. Ifølge Nav, er dette en økning på 1800 kroner fra 2020.

104 milliarder til uføre

– Nav utbetalte om lag én million kroner hvert minutt gjennom hele fjoråret, uttaler arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Han forteller at flere barn ga økte utbetalinger av foreldrepenger, mens flere pensjonister bidro til økte utbetalinger av alderspensjon.

- Det var også økte utbetalinger av arbeidsavklaringspenger (AAP) som følge koronapandemien og økte utbetalinger av uføretrygd.

Nest etter alderspensjon, som er den desidert største utbetalingsposten fra Nav, på 254 milliarder kroner, er det uføretrygd som er den største ytelsen:

I fjor fikk uføre uføretrygd for til sammen 102 milliarder kroner – noe som ifølge Nav er en økning på 5 prosent.

Også AAP-mottakere fikk mer totalt: Utbetalingene av arbeidsavklaringspenger økte med 10 prosent til 33 milliarder kroner.

Venter flere på uføretrygd

Det var 360 900 personer som fikk uføretrygd per desember 2021. Nav forventer at dette tallet skal øke og at det vil bli enda flere uføremotakere i løpet av 2022.

De har beregnet at 10,8 prosent av befolkninga i alderen 18-67 år vil få uføretrygd ved utgangen av 2022, og at 11,1 prosent får uføretrygd ved utgangen av 2023. Og det siste tallet vil da være på historisk høyt nivå, ifølge Nav.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

1,5 millioner fikk uføre-, AAP eller annen liknende Nav-ytelse

Til sammen mottok 1,5 millioner personer bosatt i Norge en ytelse til livsopphold, en eller annen gang i løpet av 2021 - noe som er mer enn 4 av 10 av befolkningen i alderen 18–66 år.

Hver måned mottok i gjennomsnitt nesten hver fjerde en ytelse til livsopphold i 2021. Ytelser til livsopphold inkluderer dagpenger, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd og andre ytelser som er relatert til arbeid eller sykdom.

Dette er færre enn i 2020, da tilsvarende tall var 1,6 millioner personer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.