Lån

Margareta (55) var i dyp gjeld: - Hadde ikke klart det uten familien

Altfor mange små lån og dårlige kjøpsvalg, som en støvsuger til 32 000 kroner, gjorde at Magdalena til slutt havnet i dypt økonomisk uføre - for andre gang. - Jeg skjønner ikke hvordan jeg kunne være så dum, sier hun i dag.

- FOR ENKELT Å FÅ LÅN: Margareta Lindholm havnet i gjeldsfella for andre gang, etter allerede å ha fått slettet all gjeld med en offentlig gjeldsordning. Nå forteller hun hvordan hun ikke skjønner hvordan hun kunne være så dum å ta opp alle lånene - og kritiserer at det er altfor enkelt å få lån uten sikkerhet. Etter å ha deltatt på svenske Luksusfellen, har hun fått fått hjelp til å håndtere sin økonomi igjen. Lyxfellan">https://viaplay.se/serier/lyxfallan">Lyxfellan kan sees på Viaplay. Foto: Viaplay/Lyxfellan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

abFølg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg skulle tatt tak i dette mye tidligere, allerede da det begynte å gå dårlig igjen, sier Margareta Lindholm på telefon fra Sverige.

Hun er ute og kjører bil. Vi hører at det regner. Vi har brukt formiddagen på å se episoden med Margareta - «Maggan» - på svenske Luksusfellen.

Nå forteller Margareta hva som skjedde, da hun endte opp i gjeldsfella. For andre gang. Etter først å ha vært gjennom en gjeldsordning hvor all gjeld etter hvert ble slettet.

Gjeldsordning med gjeldssanering er en avtale gjeldsofre med alvorlige økonomiske problemer kan be om - eller som kreditorer kan ta initiativ til. I denne artikkelen forteller vi deg hvem som kan få gjeldsordning, hvilke kriterier som må være til stede - og hvem som ikke kan få gjeldsordning.

- Etter gjeldssaneringen var all gjelden min borte og jeg kjente meg fri - men så endte jeg i gjeldsfella igjen, sier Maggan til Vi.no.

Følte seg ensom

For Maggan begynte problemene igjen da barna flyttet ut og hun ble boende alene. Hun forteller at hun følte seg ensom. Og at det var så altfor lett å ta et lite forbrukslån her og sms-lån der. Hun lånte også penger av familie. Av barna sine. Og det er hun svært lei seg for.

Maggan ba om hjelp fra Luksusfellen i Sverige, Viaplay-serien Lyxfellan. Og som du kan se av klippet fra programmet, som vi deler helt øverst i artikkelen: Det Maggan er aller mest lei seg for, er kanskje de problemene som hun har påført familien.

I TV-programmet Lyxfällan får vi være med og se hvordan Maggan bor og lever. Foto: Viaplay
I TV-programmet Lyxfällan får vi være med og se hvordan Maggan bor og lever. Foto: Viaplay Vis mer

Nå er hun veldig glad for at hun har fått hjelp til å få orden på økonomien sin igjen - og på telefonen over landegrensene kan vi høre hvordan stemmen brister når hun forteller Vi.no om hvor stor hjelp og støtte hun har fått fra familien - og hvordan de er der for henne, hver dag:

- Jeg har kjempemye støtte i dem. Vi snakker mye sammen - og det er helt fantastisk, sier Margareta.

Lånte for å betale gjeld

I TV-programmet får vi være med og se hvordan Maggan bor og lever. Hun bor i et hus litt ute på landet i Eslöv, Skåne, sammen med hunden og fuglene sine. I programmet får vi vite litt om hvordan Maggan havnet i økonomiske problemer. Og at hun går over 16 000 kroner i minus hver måned.

For å ha penger til å kjøpe ting eller til å betale ned på gammel gjeld, tok hun opp stadig nye lån. I programmet får vi se ett av de kanskje overilte kjøpene: En støvsuger til 32 000 kroner. Den selger hun, sammen med alt annet hun kan avse, for å få inn penger til å betale kreditorene.

Det Maggan er mest fortvilet over, er hvor enkelt det var - og er - å ta opp små forbrukslån uten sikkerhet, som i Sverige også kan kjøpes enkelt fra sms, «sms-lån».

Der og da forsvarte Maggan lånene for seg selv med at det jo gjorde at hun hadde penger til å betjene lån og kostnader for å komme seg over til neste måned.

- Det føltes bra der og da. Og det å få innvilget nye lån så enkelt, føltes nesten som å vinne i lotto, beskriver Maggan.

Men når gjelden bare vokste, vokste også bekymringene.

Nå er hun veldig glad for den hjelpen hun har fått. Og når hun ser tilbake på perioden med gjeldsordning og sammenlikner med den hjelpen hun har fått gjennom Luksusfellen, føler hun at det nok er sistnevnte som har hjulpet henne mest til å få orden på egen økonomi.

- Hadde ikke klart det uten familien

Nå tenker hun seg alltid om både to og tre ganger før hun kjøper noe - og så ringer hun familien:

- Nå ringer jeg barna mine hver gang jeg vurderer å kjøpe noe og spør dem hva de synes jeg skal gjøre. Da spør de gjerne om jeg har penger til det eller hvor nødvendig det egentlig er - og i de aller fleste tilfellene så er det jo ikke nødvendig, forteller Maggan.

- De har hjulpet meg så mye, jeg hadde ikke klart det alene, sier hun, og stemmen sprekker.

Til slutt har hun noen råd til de som befinner seg i en situasjon som hun:

- Ikke vent, prat med banken eller en økonomisk rådgiver i tide, og gjør det med en gang du merker at nå går det ikke lenger, oppfordrer Maggan, og legger til:

- For ting blir ikke bedre, det blir bare verre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.