Alderspensjon

- Mange vil tape hundretusener på å ta ut pensjon tidlig

Pensjonsekspert advarer mot å tro at tidlig uttak av alderspensjon fra folketrygden er lønnsomt: - Mange vil tape hundretusener på å ta ut pensjon tidlig.

PENSJON: Endrede skatteregler er en av grunnene til at pensjonister kan tape penger på å starte tidlig uttak av alderspensjon i tillegg til jobb. Foto: NTB
PENSJON: Endrede skatteregler er en av grunnene til at pensjonister kan tape penger på å starte tidlig uttak av alderspensjon i tillegg til jobb. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Med pensjonsreformen i 2011 ble det blant annet mulig med fleksibelt uttak av alderspensjon fra folketrygden, som betyr at du kan velge å starte uttak av alderspensjon fra folketrygden (Nav) når du har fylt 62 år - dersom du ellers oppfyller kravene.

Vi.no har tidligere skrevet mye om temaet, og eksperter har uttalt at det er et sparepotensial på 1 million kroner før skatt i løpet av åra fra du fylte 62 til du er 67 år, dersom du starter uttak av alderspensjon og samtidig jobber - og avhengig av blant annet inntekt og skatt.

Fristende, ja. Men spørsmålet er bare hvor lurt det egentlig er med tidlig uttak av alderspensjon - og hvilke konsekvenser det kan få for den enkelte? Det finner du mange svar på i denne artikkelen på Vi.no (krever innlogging).

Pensjonsrådgiver og siviløkonom Birger Myhr i selskapet Pensjonseksperten advarer nå om tidlig uttak av alderspensjon.

- Pensjonister taper på pensjonsuttak ved 62 år, skriver Myhr i en debattartikkel på Aftenposten.

Han forteller at såkalt «forsert pensjonsuttak» ofte var lønnsomt de første åra etter at pensjonsreformen trådte i kraft.

- Dette har gradvis endret seg. Når vi nå gjør individuelle pensjonsvurderinger for våre klienter, viser beregningene at mange vil tape hundretusener på å ta ut pensjon tidlig, skriver Myhr videre.

Mye av grunnen for at det ikke lenger er lønnsomt, er endrede skatteregler.

Skatt - og tre myter

Myhr påpeker spesielt tre myter som gjør at pensjonister taper mye på forsert pensjonsuttak: Man tror at den livslange reduksjonen i utbetaling er ganske liten - en misforståelse som ifølge Myhr kommer at pensjonskalkulatorene ikke tar hensyn til at pensjon under utbetaling underreguleres med 0,75 prosent; Mange tror de mister mye av utbetalingen fra AFP dersom man ikke starter tidlig uttak av alderspensjon - noe som han påpeker ikke er riktig; Og mange kan tro det er best å forvalte pengene selv - men da vil man ifølge Myhr ha en urealistisk avkastning på 6,4 prosent per år. Myhr utdyper også konsekvensene på selskapets nettside Pensjonseksperten.no.

Men en viktig grunn for at mange vil tape på å starte tidlig uttak av alderspensjon, er at skattereglene er endret.

- De første åra etter pensjonsreformen var skattesystemet innrettet på en måte som gjorde forsert pensjonsuttak lønnsomt. I de påfølgende åra er de relevante skattesatsene blitt kraftig underregulert og vanlige folk taper nå flere hundre tusen kroner på å ta ut pensjon fra 62 år, påpeker Myhr.

Pensjonsrådgiver Birger Myhr. Foto: Pensjonseksperten
Pensjonsrådgiver Birger Myhr. Foto: Pensjonseksperten Vis mer

Nav: - Mer attraktivt for de i yrker med lav forventet levealder

Myhr er ikke alene om å advare mot tidlig uttak. Nav hevder at noen undervurderer konsekvensene av å ta ut alderspensjonen tidlig - og viser til en spørreundersøkelse fra 2013 som avslører at fire av ti undervurderer konsekvensene av å ta ut alderspensjonen tidlig.

Ifølge Nav, kan uttak fra 62 år ofte gi deg 25–30 prosent lavere årlig alderspensjon resten av livet sammenliknet med om du venter til du er 67. De har også utarbeidet en analyse om når det lønner seg å ta ut alderspensjon, som du kan lese ved å følge en lenke på Nav.no.

Både Nav og andre pensjonseksperter som Vi.no har snakket med har påpekt at særlig kvinner skal være oppmerksom om de vurderer tidlig uttak av pensjon - rett og slett fordi de lever lenger enn menn og flere vil dermed måtte ta med i beregningen at de må greie seg på egen pensjon alene, dersom de skulle overleve en eventuell partner.

Ifølge Nav kan lønnsomhet av tidlig uttak avhenge av forventet levealder i ulike yrkesgrupper:

- Isolert sett vil dette gjøre tidlig uttak av alderspensjon mer attraktivt for personer i yrker med lav forventet levealder. Særlig vil dette være aktuelt for menn siden menn i utgangspunktet har lavere forventet levealder, ifølge Nav.

De bekrefter også det Myhr påpeker om avkastning og justering av pensjoner:

- Om du tar ut alderspensjon tidlig og sparer pengene eller betaler ned lån, er avkastninga avhengig av rentenivået. Dersom du venter med uttaket, blir pensjonen justert årlig med gjennomsnittlig lønnsvekst. Dersom lønnsveksten er høyere enn rentenivået, taler det for å vente med å ta ut alderspensjon, påpeker Nav.

Helse og sivilstatus spiller også inn

Når alt det økonomiske er vurdert: Tidspunkt for når man ønsker å starte uttak av pensjon er selvsagt personlig og vil for mange ikke kun handle om penger - men også om helse og andre ting.

- Man bør se an sin egen situasjon og sine ønsker og ikke høre på naboer, slektninger eller kolleger. Det som er riktig for deg er ikke nødvendigvis riktig for meg, uttaler Stian Revheim, pensjonsekspert i DNB, i en tidligere artikkel på Vi.no (du kan lese artikkelen her. Den krever innlogging).

- Faktorer som helse, sivilstatus, kombinasjon av jobb og pensjon, skatt, totaløkonomi og annet er alle ting som trekker i den ene eller andre retningen, sier Revheim.

Men hva blir pensjonsalderen framover?

Som vi nevner innledningsvis, er reglene per i dag at du kan starte uttak av alderspensjon fra folketrygden fra måneden etter at du fyller 62 år, under forutsetning av at du vil nå minste/garantipensjonsnivå ved 67 år. Dette kom med pensjonsreformen i 2011. «Fleksibelt uttak», som det kalles, handler også om at du kan velge hvilken utbetalingsgrad du ønsker (20 prosent, 80 prosent etc.) - og du kan fortsette å jobbe ved siden av at du tar ut pensjon.

Dette kan imidlertid komme til å endres i framtida dersom Pensjonsutvalgets forslag vedtas.

Det regjeringsutnevnte Pensjonsutvalget leverte i juni 2022 en rapport med mange forslag til endringer i pensjonssystemet. Utvalget foreslår høyere aldersgrenser for 1964-kullet og yngre. De foreslår blant annet å øke aldersgrensene for når man kan ta ut pensjon og hvor lenge man kan tjene opp pensjonsrettigheter. De ønsker også å øke den vanlige pensjonsalderen gradvis.

Rapporten har vært på høring og er fremdeles under behandling. Videre må dette følges opp av en Stortingsmelding, som deretter må opp til behandling i Stortinget. Med utgangspunkt i dette vil man kunne utarbeide lovforslag eller forslag til endringer i eksisterende lover.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.