Kommunale avgifter 2023

- Mange vil få gebyrsjokk i 2023

Mange norske kommuner setter opp de kommunale avgiftene i 2023. Huseierne sier at 2023 kan bli et tøft år økonomisk for norske boligeiere, og tror mange vil få gebyrsjokk når de kommunale avgiftene skal betales.

GEBYRER PÅ VANN OG AVLØP: Svært mange kommuner justerer opp avgiftene på blant annet vann og avløp i 2023. Foto: Kristin Sørdal
GEBYRER PÅ VANN OG AVLØP: Svært mange kommuner justerer opp avgiftene på blant annet vann og avløp i 2023. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dyr strøm, høyere renter og økte matpriser - med en ny, forventet økning fra 1. februar.

Kostnadene har økt betraktelig for nordmenn flest i 2022, og ser man på kommunale avgifter spesifikt kan det bli enda dyrere for nordmenn i 2023:

Svært mange kommuner har varslet om økning i de kommunale avgiftene, og generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, tror kostnadene knyttet til det å bo og ta vare på eget hjem, vil øke langt mer enn lønnsveksten. Blant annet viser han til at den sterke veksten i kommunale avgifter, særlig vann- og avløpsgebyrene, vil ramme økonomien til både boligeiere og leietakere.

- Mange vil få gebyrsjokk i 2023.

Økninger på 10-30 prosent

Da KS i forbindelse med regjeringens forslag til statsbudsjett tidligere i høst gjennomførte en undersøkelse blant norske kommuner om økning i kommunale avgifter, svarte samtlige 79 kommuner som deltok i undersøkelsen at gebyrene til vann og avløp var planlagt økt i 2023. 40 prosent av kommunene svarte at de planla økte avgifter på mer enn 20 prosent, skriver NRK.

Før jul ble kommunenes budsjetter vedtatt, kommunale gebyrer inkludert. De bekrefter at både det Meyer i Huseierne sier, og tallene i undersøkelsen, stemmer.

Hvor mye dyrere blir de kommunale avgiftene i 2023?

Vi har sett økningen i de kommunale avgiftene i et utvalg kommuner, som har justert opp gebyrene i 2023:

  • Horten kommune skriver på sine nettsider at gebyrene øker med rundt 21 prosent fra 2022 til 2023.
  • I Tønsberg kommune øker de kommunale avgiftene med 29,6 prosent fra 2022 til 2023, ifølge tb.no. Det utgjør 3.656 kroner.
  • I Drammen kommune stiger vann- og avløpsavgiften med 14 prosent, ifølge Drammens Tidene.
  • I Randaberg kommune går de samlede kommunale avgiftene opp med 21,7 prosent, ifølge Bygdebladet.
  • I Sarpsborg kommune vil en bolig med et vannforbruk på 200 kubikkmeter, få en årlig økning i kommunale avgifter på 5195 kroner, ifølge sa.no.

Dele opp regningen fra kommunen?

Syns du regningene fra kommunene allerede er tøffe å betale, kan det lønne seg å be om å få betale disse månedlig og ikke hvert halvår eller hvert kvartal, slik det er i mange kommuner. Du finner normalt info om hvordan du kan be om dette på kommunens nettsider.

Eksempelvis skriver Stavanger kommune på sine nettsider at du kan velge mellom å få faktura to ganger i året, eller hver måned.

Enkelte kommuner velger nå å sende ut fakturaene månedlig som standard, nettopp fordi det blir snakk om høyere beløp å betale.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.