- Mange tusen å spare på ekstremsparing

I tre år Lise Vermelid Kristoffersen kjørt ekstremsparemåned i februar. Hun mener de fleste kan finne den mentale styrken til å spare. - Har du normal lønn er det mange tusen kroner å spare på ekstremsparing.

FROSSEN FEBRUAR: Spareeksperten Lise Vermelid Kristoffersen fryser alt av forbruk hele februar. Hennes råd er å se for deg hva du skal bruke pengene til - enten det er til en buffer eller ferie. - Se på det som en gave til deg selv inn i framtida, råder hun. Foto: Kristine Elvemo
FROSSEN FEBRUAR: Spareeksperten Lise Vermelid Kristoffersen fryser alt av forbruk hele februar. Hennes råd er å se for deg hva du skal bruke pengene til - enten det er til en buffer eller ferie. - Se på det som en gave til deg selv inn i framtida, råder hun. Foto: Kristine Elvemo Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg har valgt den korteste måneden. Februar er en fin måned å spare fordi mange fortsatt henger etter med kostnader etter jul. Det er også et fint tidspunkt å starte sparing til sommerferien på, sier Lise Vermelid Kristoffersen som driver podkasten Pengesnakk og Instagram-kontoen @pengesnakk.

Tre år på rad har hun gjennomført ekstremsparing i en måned. Hun kaller det Frossen Februar. Kort fortalt skal du droppe alle unødvendige kjøp som får penger til å fly ut av kontoen.

Selv startet Vermelid Kristoffersen ekstremsparemåneden med å gå gjennom alt i fryser og matskap. Hun skrev opp alt og lagde en matplan basert på det som var der. Matplanen ser ut til å vare fra 1. til 17. februar.

- Det er mye å spare på mat. Vi har droppet en matkasse vi har satt pris på og spist oss nesten 100 prosent ut av fryseren. Jeg planlegger for ganske lenge. Det er kun mulig vi går tom for melk og litt frukt.

Kan spare mange tusen

Selv om det er ekstremsparemåned er det selvfølgelig lov å bruke penger på nødvendige ting som mobilregninger, strøm og mat.

- Men vi skal stille spørsmål ved alt vi bruker penger på, sier Vermelid.

Ifølge pengespareren er det slik at alle monner drar. Småbeløp bygger seg opp i løpet av måneden. Hun råder deg også til å ha et mål med sparingen. Skal det være til en buffer eller til en ferie?

- Har du normal lønn er det mange tusen kroner å spare på ekstremsparing. De fleste tipsene jeg har er noe vi alle kan ta en gjennomgang på.

Når luksus ikke lenger blir luksus

Å gjennomføre ekstremsparing på denne måten handler, ifølge Vermelid Kristoffersen, vel så mye om å sette pris på ting vi tar for gitt.

- Alt kan bli hverdagslig hvis vi gjør det for ofte. Når luksus ikke er luksus lenger glemmer vi å sette pris på det. Det handler om å se verdien i det vi kjøper.

Hun føyer til at du ikke trenger å gå like ekstremt til verks på alt.

- Hvis du setter veldig stor pris på kaffen du kjøper på vei til jobb kan du for eksempel prøve å droppe denne kaffen annenhver dag eller to til tre dager i uka. Test om det er like bra å ta med kaffe hjemmefra. Er det noe du kan klare deg uten?

- Vi har vel alle slike «Åh jeg kjøpte nesten»- øyeblikk. Jeg har blitt fristet til å gå på bakeri, men tenkt: Nei, nå er det frossen februar. Finner du en fin kjole på nettet så ta deg i det og tenk: Nei, det kan jeg ikke gjøre nå. Noen ganger handler det om å utsette litt det du har lyst på for det kan være innfall som går over. Vent og se om du fortsatt har like lyst på det etter 1. mars, råder Vermelid Kristoffersen.

Ikke likhetstegn mellom lykke og forbruk

Vermelid Kristoffersen har selv spart 20 000 i måneden i en periode hvor hun tjente 31 000. Som 30-åring hadde hun nedbetalt hele boliglånet.

- Har du ikke boliglån har du råd til mye. Jeg har lavt forbruk. Selv om jeg tjente mye la jeg ikke om vaner etter at jeg var ferdig som student. Jeg ser glede i sparing fordi det gir trygghet og muligheter.

Hjemmefra har hun vaner som å ikke la noe gå til spille, bruke opp før kjøpe nytt, reparere ting som kan repareres og ikke kjøpe ting man allerede har.

- Livet inneholder flere gleder enn å bruke penger. Jeg setter ikke likhetstegn mellom lykke og forbruk. Ofte kan det være nok for meg å vite at jeg kan dra på ferie og kjøpe en designgarderobe hvis jeg vil. Det er ikke alltid drømmene kommer først, men mange drømmer kan bli innen rekkevidde når de kommer.

En gave inn i framtida

Hun tror de fleste kan klare å finne den mentale styrken til å spare.

- Se på det som en gave til deg selv inn i framtida. Fristill deg fra tanken om at sparing er kjipt og at bruking er gøy. Penger gir deg frihet hvis du skulle miste jobben, det skulle skje noe med helsa eller om du skulle få lyst til å reise jorda rundt. Det er mange ting som ikke blir noe av på grunn av økonomi. Økonomi begrenser, men er også en muliggjører.

Hun understreker at en ekstremsparemåned heller ikke trenger å være kjedelig.

- Det er mange ting som er gøy og gratis. Hvis du har ski så er det deilig skiføre. Gå på skøyter med barna. Utstyr kan lånes gratis. På biblioteket kan du låne bøker og musikk. Bibliotekene har også en rekke arrangementer som er gratis. Å være sammen med familie og venner kan koste penger hvis man møtes ute eller går på konsert, men dere kan for eksempel gå i skogen eller arrangere filmkveld hjemme, sier Vermelid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.