- Mange trår feil når de skal skrive fremtidsfullmakt

Ingen vet hvor mange fremtidsfullmakter som ligger og venter ute i de tusen hjem. Og med null kontroll eller registrering av fullmaktene, er det heller ingen som vet hvor mange fullmakter som kan være ugyldige eller direkte feil.

FREMTIDSFULLMAKT: - I verste fall kan det bli slik at man fyller ut ting som man egentlig ikke har ment skulle gjelde, advarer advokaten. Foto: NTB/Shutterstock
FREMTIDSFULLMAKT: - I verste fall kan det bli slik at man fyller ut ting som man egentlig ikke har ment skulle gjelde, advarer advokaten. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Fremtidsfullmakt er et kjempeviktig dokument som alle over 18 år bør ha, og jo eldre - jo viktigere. Vi ser et økende behov og interesse for ordningen - men ser også at mange trår feil når de skal skrive en slik fullmakt, sier advokat Marianne Aarbakke i Huseierne til Vi.no, og poengterer at ingen av oss vet hva fremtiden vil bringe, verken ung eller gammel.

Aarbakke jobber blant annet med utforming av fremtidsfullmakter for medlemmer i Huseierne - og gjennomgår også fullmakter som folk har laget på egen hånd. Og det er på bakgrunn av erfaringer derfra, at hun nå advarer:

- Vi har avdekket at fremtidsfullmakter folk lager selv, ofte er mangelfulle - og noen ganger er de også feilaktige, sier Aarbakke.

I denne artikkelen kan du lese om hvilke vanlige feil som advokaten ofte ser i fremtidsfullmakter laget hjemme i egen stue - og hvilke konsekvenser feilene kan få.

- Varierende kvalitet på maler for fremtidsfullmakt

- Det folk gjør, er at de googler fremtidsfullmakt - og det ligger en mengde maler der ute på nett, men med varierende kvalitet slik som vi ser det. Så sitter de og fyller ut selv. Men Hvermannsen kan ikke nok om det - og i verste fall kan det bli slik at man fyller ut ting som man egentlig ikke har ment skulle gjelde den dagen man har blitt mentalt svekket, advarer advokaten, og bemerker at manglende veiledning når man skal fylle ut kan resultere i at det blir feil eller mangler.

Fremtidsfullmakten er et privatrettslig alternativ til vergemål som gir den enkelte mulighet til å planlegge for fremtiden selv. Der bestemmer du hvem som skal ta avgjørelser på dine vegne dersom du en gang i fremtiden selv ikke langer er i stand til å ivareta egne interesser. Og du kan bestemme hvilke beslutninger som kan tas på dine vegne.

Frank Nordheggen og familien stilte opp i NRK-programmet Arveoppgjøret. Frank er urolig for at arveoppgjøret skal føre til konflikt mellom ham og søsteren. Videoklipp: Arveoppgjøret, NRK Vis mer

Aarbakke understreker overfor Vi.no at det er svært viktig å sikre at fremtidsfullmakten er presis når det kommer til hva du ønsker skal gjelde den dagen den eventuelt vil tre i kraft.

Men ettersom fremtidsfullmakter er en privatrettslig ordning, uten noen offentlig registrering eller oppbevaring av fullmaktene - er det heller ingen kontroll av fullmaktenes innhold eller gyldighet når de skrives.

Kontrollen kommer først den dagen du har behov for fullmakten - men da er det også for seint å gjøre noe med det dersom den skulle vise seg å være mangelfull eller feil.

- Da risikerer du at du står der uten en gyldig fremtidsfullmakt - og vergemålet overtas da av det offentlige, sier Aarbakke, og understreker:

- Du risikerer at midlene dine blir låst i kanskje veldig mange år.

Blant konsekvensene dersom fremtidsfullmakten erkjennes ugyldig, kan være at det blir vanskelig å for eksempel selge huset - eller å dele ut forskudd på arv.

Marianne Aarbakke, advokat i Huseierne. Foto: Huseierne
Marianne Aarbakke, advokat i Huseierne. Foto: Huseierne Vis mer

- Ønsker en offentlig tjeneste for fremtidsfullmakter

Ettersom det ikke finnes noe register for fremtidsfullmakter, finnes det ikke noen oversikt over hvor mange fullmakter som er opprettet totalt. Men i tillegg til at aktører som Huseierne melder om økt interesse for fremtidsfullmakt, sier også Statsforvalteren at de har opplevd en femdobling av stadfestelser av fremtidsfullmakter de siste årene. Som kan bety at det finnes et økende antall fremtidsfullmakter ute i de tusen hjem.

Statsforvalteren underkjenner også 1/5 fremtidsfullmakter som sendes til stadfestelse - som Aarbakke mener klart viser at det ofte gjøres feil ved opprettelsen.

- Vi ønsker oss et offentlig oppbevaringssystem for fremtidsfullmakter - og vi ønsker oss også en bedre kontroll av disse fullmaktene, som en offentlig tjeneste, sier Aarbakke til Vi.no.

Danskene har et digitalt register for å lage og registrere fremtidsfullmakt og flere har tatt til orde for å få på plass et digitalt register for fremtidsfullmakt også i Norge. Per i dag er det imidlertid ingen løsning for dette.

Statsforvalterne og Sivilrettsforvaltningen har de senere årene jobbet med å informere om og fremme bruken av fremtidsfullmakter som et privatrettslig alternativ til vergemål - men de påpeker også i siste årsrapport at det offentlige har begrenset adgang til å kontrollere hvorvidt fullmektigen opptrer i samsvar med fremtidsfullmakten når den har trådt i kraft.

- Det er viktig at de som skriver fremtidsfullmakter er klar over dette og selv sørger for gode sikkerhetsmekanismer, skriver Sivilrettsforvaltningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.