Ensomhet

- Mange frykter å bli avvist

- Bli heller redd for hva du kan gå glipp av om du ikke tør å ta kontakt med andre, sier Venke Knutson, initiativtaker til Skravlekopp, som tror det er blitt flere ensomme under pandemien. Dette prøver hun å gjøre noe med.

BEKJEMPER ENSOMHET: – Ved å velge Skravlekoppen kan man signalisere at man gjerne deler kaffestunden med noen, sier Venke Knutson. Foto: Børn Langsem / Dagbladet
BEKJEMPER ENSOMHET: – Ved å velge Skravlekoppen kan man signalisere at man gjerne deler kaffestunden med noen, sier Venke Knutson. Foto: Børn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Mange går på kafé fordi de gjerne vil snakke med noen, men så tør de ikke å ta kontakt med andre i frykt for å bli avvist, sier Venke Knutson.

Sammen med Ingrid Remvik Leirvik har hun derfor startet opp prosjektet «Skravlekopp». Målet er å få folk lettere i kontakt med hverandre.

– Ved å velge Skravlekoppen kan man signalisere til de rundt at man gjerne deler kaffestunden med noen, sier hun.

Koppene settes ut på møtesteder som allerede finnes, som kafeer, seniorsentre og fritidssentre.

Et samfunnsproblem

Vi har alle muligheten til å gjøre noe med ensomhet, som er et stort samfunnsproblem, mener Knutson.

– Vi håper koppene vil bidra til at folk kjenner på samfunnsansvaret sitt om å inkludere andre, og at folk engasjerer seg mer i hverandre, sier hun.

For det å være en del av fellesskapet er viktig for oss.

– Jeg pleier å si at vi blir oss selv gjennom andre. Vi trenger noen som kan se oss, bekrefte oss og av og til korrigere oss, sier psykolog Cecilie Benneche.

Å forebygge ensomhet er å forebygge samfunnshelsen. Fra sin praksis som psykolog har Benneche erfart at ensomhet og depresjon henger sammen.

– Deprimerte er mindre sosiale, og ensomheten man kan kjenne på når man er alene forverrer ofte depresjonen. Det samme gjelder for mange angstlidelser, sier hun.

FELLESSKAP: - Vi trenger noen som kan se oss, bekrefte oss og av og til korrigere oss, sier psykolog Cecilie Benneche. Foto: Jo Michael de Figueiredo.
FELLESSKAP: - Vi trenger noen som kan se oss, bekrefte oss og av og til korrigere oss, sier psykolog Cecilie Benneche. Foto: Jo Michael de Figueiredo. Vis mer

Norgesturné

Skravlekopp-teamet Knutson og Leirvik har nylig vært på Norgesturnéen «Sammen i sommer». Ved hjelp av en 70 fots stålskute har de seilt fra Lofoten til Oslo, med mange stoppesteder underveis. Hele veien har målet vært å få opp hverdagspraten.

Knutson tror det å få folk på besøk har vært et stort savn for mange under pandemien.

– På turneen har vi møtt folk ute hele veien. Både på bryggene og på båten. Vi opplever at mange har gledet seg til å bli møtt, og til å få vise fram hva de driver med.

For dem som kjenner på ensomhet har Knutson og Benneche følgende råd:

– Noe av det viktigste er å engasjere seg, og å flytte fokuset bort fra seg selv og over til noe annet. Les deg opp på hva som finnes av aktiviteter å være med på i nærområdet ditt. Vi har reist mye rundt, og på alle stedene vi har besøkt finnes det aktiviteter man kan være med på, sier Knutson.

– Hvis du føler deg litt på siden av de vennene du har: gjør noe sammen. Lær dere noe. Finn ut av noe. Lek. Det er sånn barn blir kjent, og det kan vi lære noe av. Når vi løser oppgaver eller er lekne lærer vi dessuten å dumme oss litt ut eller gjøre feil, og det er en viktig del av et vennskap, sier Benneche.

Utfordre deg selv

– Mange er redd for å ta kontakt med andre i frykt for å bli avvist, men bli heller mer redd for hva du kan gå glipp av dersom du ikke tar kontakt, sier Knutson.

Er du på kafé, og har lyst til å snakke med noen, så utfordre deg selv til å si «Hei, kan jeg sette meg sammen med deg?», mener hun.

– Hva hvis man gjør det, og så blir avvist?

– Da var det ikke riktig menneskemøte, og da gjelder det å prøve igjen med noen andre. Ikke gå helt i kjelleren av den grunn, sier Knutson.

– Det er en kunst å ikke ta alle avvisninger personlig, og jeg opplever at mange som er ensomme legger for mye i nettopp avvisninger. Det er jo ikke rart, for om man akkurat har tatt mot til seg og tatt kontakt med noen, så svir det skikkelig hvis de sier nei, sier Benneche.

Benneche minner om at relasjoner inneholder mye friksjon og rot, så hvis du ønsker å være mindre alene, må du ta det med i beregningen.

– Vi liker jo å være sammen med andre mennesker fordi de får oss til å føle, men det er ikke alltid bare gode følelser vi får i et samspill, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.