Pensjon fra Nav

- Mange er ikke er klar over det

Mange er ikke klar over at man kan få pensjonsopptjening for omsorgsarbeid - eller at man kan overføre opptjening til den forelderen som tjener minst.

HJEMME MED SMÅ BARN: - Kvinnegenerasjonen som ofte var hjemmearbeidende i mange år, fikk ikke nevneverdig nytte av ordningen med opptjening av pensjon i perioder hvor de var hjemme med omsorg for mindreårige barn, sier pensjonsekspert Alexandra Plathe. I dag får man pensjonsopptjening opp til 4,5 G dersom man er hjemme med omsorg for små barn opptil seks år. Foto: Shutterstock/NTB
HJEMME MED SMÅ BARN: - Kvinnegenerasjonen som ofte var hjemmearbeidende i mange år, fikk ikke nevneverdig nytte av ordningen med opptjening av pensjon i perioder hvor de var hjemme med omsorg for mindreårige barn, sier pensjonsekspert Alexandra Plathe. I dag får man pensjonsopptjening opp til 4,5 G dersom man er hjemme med omsorg for små barn opptil seks år. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er stadig flere i aldersgruppen 50 pluss som skiller seg. Én ting er deling av boet, hus, innbo og eventuell gjeld. En helt annen ting er pensjon:

- Offentlige og private pensjonsordninger holdes utenfor formuesdelingen ved skilsmisse - noe du kan tape stort på dersom du ikke tar dine forholdsregler, forteller Alexandra Plahte, jurist og leder i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS.

Hun gjør oppmerksom på en ting, som kan være ukjent for mange - men ikke desto viktigere dersom du har vært hjemme med omsorg for mindreårige barn:

- Mange er ikke klar over at man kan få pensjonsopptjening for omsorgsarbeid, påpeker Alexandra Plahte, jurist og leder i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS.

- Misforstår og tror det er snakk om lønn

Omsorgsopptjening er en ordning som bidrar til at du kan få høyere pensjon når du blir pensjonist.

- Enkelte misforstår og tror at omsorgsopptjening er en form for lønnsutbetaling hvis man står for omsorgsarbeidet. Det er feil. Omsorgsopptjeningen relaterer seg til alderspensjonen man opptjener hos Nav, presiserer Plathe.

For å være berettiget til omsorgsopptjening må du ha vært medlem av folketrygden i selve omsorgsperioden.

Selv om det vanligste å få omsorgsopptjening for er omsorg for små barn, kan det også være andre man yter omsorg overfor:

- Pensjonsopptjening for omsorgsarbeid kan imidlertid også være relatert til omsorgsarbeid for syke, eldre eller funksjonshemmede personer som har behov for pleie.

Ikke for generasjonen kvinner som ofte var hjemmearbeidende

Tidligere var det slik at du rett og slett ikke fikk opptjening av pensjon dersom du valgte å ikke jobbe til fordel for å ta deg av barna mens de var små.

Dette var noe mange kvinner tapte på - og spesielt den generasjonen kvinner som ofte var hjemmearbeidende.

Plathe forteller at bestemmelsen om omsorgsopptjening ble innført med virkning fra 1992. Opptjeningen den gang var 3 pensjonspoeng, noe som tilsvarer en inntekt på 4 G - som i dag tilsvarer 418 864 kroner. Opprinnelig gjaldt den for daglig omsorg for barn under 7 år.

- Endringen fikk imidlertid ikke tilbakevirkende kraft, noe som dessverre innebærer at den generasjonen kvinner som ofte var hjemmearbeidende i mange år, ikke fikk nevneverdig nytte av ordningen ettersom omsorgsarbeid før 1992 ikke ga omsorgsopptjening, forklarer Plathe.

Med pensjonsreformen og innføring av ny opptjeningsmodell i folketrygden ble det innført regler som innebærer at de som er født i 1954 eller seinere kan få omsorgsopptjening godskrevet også for omsorgsarbeid før 1992.

Dette kan du få

Reglene om omsorgsopptjening i dag er slik at dersom man har omsorg for barn under skolepliktig alder så godskrives man en pensjonsopptjening tilsvarende en årlig inntekt på 4,5 G - som med dagens grunnbeløp (1 G er 106.399 kroner) tilsvarer en inntekt på drøye 478.796 kroner.

- Har man flere barn kan totalperioden med omsorgsopptjening bli ganske lang, kommenterer Plathe.

- Dersom man jobber mens barna er under skolepliktig alder, får man - naturlig nok - pensjonsopptjening basert på faktisk lønn dersom denne overstiger 4,5 G. Jobber man deltid og tjener mindre enn 4,5 G - eller er hjemme på full tid - får man altså uansett pensjonsopptjening basert på en inntekt på drøye 478.000 kroner, forklarer hun.

- Har man ikke hatt lønnsinntekt tidligere, får man faktisk en pensjonsmessig gevinst ved å få barn, kommenterer pensjonseksperten.

Dette fordi omsorgsopptjeningen for barn under skolepliktig alder ikke avhenger av at man tidligere har vært i arbeid.

Du trenger ikke søke om godskriving av omsorgsopptjening, dette skal komme automatisk.

- Det er imidlertid alltid greit å sjekke hva som er registrert, noe man enkelt kan gjøre ved å logge seg inn på din pensjon på Nav, tipser Plathe.

- Kan være klokt å overføre til den andre forelderen

Det er den som får utbetalt barnetrygden som i utgangspunktet godskrives omsorgsopptjeningen - og som regel er dette mor.

- Det mange imidlertid ikke er klar over er at omsorgsopptjeningen enkelt kan overføres til den andre av foreldrene, kommenterer hun, og uttaler at det kan være gode grunner til å benytte seg av denne muligheten:

- Dersom mor jobber og har inntekt over 478.000 kroner, har hun ikke selv noen glede av omsorgsopptjeningen. Dersom far for eksempel studerer eller av andre årsaker har lav eller ingen inntekt, er det med andre ord klokt å overføre omsorgsopptjeningen til far. Han nyter da godt av økt pensjon uten at mor gir fra seg noen som helst av pensjonsmessig verdi for henne selv.

Det er enkelt å overføre omsorgsopptjening via nettsidene til Nav. Du kan gå inn på din egen omsorgsopptjening og der se om du har fått godskrevet omsorgsopptjening. Og der ligger det også lenke til et skjema du skal fylle ut for å overføre dette til den andre forelderen.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.