- Man bør ikke utelukke de over 50!

Det er et stort behov for arbeidskraft i norske virksomheter, samtidig som en del godt voksne arbeidstakere opplever å slite med å få jobb. Bevisstgjøring og kompetanseheving er stikkord for å få flere arbeidsgivere til å vurdere godt voksne kandidater i en ansettelsesprosess, mener disse ekspertene.

ELDRE ARBEIDSKRAFT: Det er rekordmange ledige jobber på det norske arbeidsmarkedet akkurat nå. Likevel er det en del av de eldre arbeidstakerne som sliter med å bli vurdert til jobbene de søker på. Foto: NTB
ELDRE ARBEIDSKRAFT: Det er rekordmange ledige jobber på det norske arbeidsmarkedet akkurat nå. Likevel er det en del av de eldre arbeidstakerne som sliter med å bli vurdert til jobbene de søker på. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er gode tider på det norske arbeidsmarkedet for arbeidstakere innen mange bransjer. Blant annet melder Manpower melder om at jobbene kommer tilbake og mange bransjer som skal ansette flere - som finansbransjen, der det er rekordhøye ansettelsesplaner.

Nylig skrev Vi.no om at en aldersgruppe generelt kan slite mer enn andre i ansettelsessammenheng, nemlig de over 50. Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon mener det er et problem at mange arbeidssøkere over 50 år ikke får seg jobb - til tross for rekordmange ledige jobber.

Men hva skal til for å få en endring - og er arbeidsgiverne villige til å ta grep?

Eldre blir ikke prioritert

Frode Halvorsen, som er konserndirektør for Strategic Accounts i ManpowerGroup, sier til Vi.no at vi er i et arbeidsmarked med stor mangel på arbeidskraft.

- Ifølge vår Talent Shortage-undersøkelse har 7 av 10 arbeidsgivere utfordringer med å finne riktig kompetanse. I en slikt arbeidsmarked må alle arbeidsgivere tenke nytt om hvordan de skal attrahere arbeidskraft, og man bør definitivt ikke utelukke mennesker over 50 år! Dette er en stor, kompetent og stabil gruppe mennesker som bør være svært attraktiv for mange arbeidsgivere, påpeker Halvorsen.

I november i fjor la Arbeidsforskningsinsituttet AFI ved OsloMet fram rapporten «Et arbeidsliv under omstilling: Er det plass for seniorene? (oda.oslomet.no)» som de har gjort på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk.

Rapporten viser at eldre arbeidstakere slett ikke alltid blir prioritert som arbeidskraft. Forskere har blant annet funnet at en del store, private virksomheter ved ulike former for omstilling eller nedbemanning tilbyr kombinasjoner av økonomiske sluttpakker med AFP til eldre arbeidstakere over 62.

SYK: Den kjente TV-profilen Geir Børresen har fått tykktarmskreft. Video: Se og Hør Vis mer

− At disse arbeidstakerne ledes ut av arbeidslivet kan være kostbart både for virksomheten og for samfunnet. I tillegg kan både virksomheten og samfunnet miste vesentlige ressurser som de ellers ville hatt stor nytte av. En arbeidstaker som er 62 år kan fortsatt ha mange gode år i arbeidslivet, påpeker AFI-forsker Anders Underthun i en pressemelding, og påpeker samtidig at eldre arbeidstakere likevel blir verdsatt av virksomhetene - selv om de i noen tilfeller tilbys sluttpakker.

− Gjennom intervjuene finner vi at eldre arbeidstakere blir verdsatt i virksomhetene. De er ofte mer lojale og mindre mobile. I mange bedrifter er kompetansen til de eldre arbeidstakerne avgjørende for å holde driften i gang, for eksempel innen oljebransjen eller i industrien, sier Underthun.

Noen bransjer bedre enn andre?

Forskerne ved AFI ser at virksomheter i offentlig sektor generelt er mer interessert i å ansette eldre arbeidstakere enn i privat sektor. De skriver og at sluttordningene i private virksomheter tilbys på en måte som kan føre til at eldre arbeidstakere opplever press for å gå av tidlig.

Ifølge Frode Halvorsen i ManpowerGroup ser de ikke noen spesielle bransjer som utmerker seg positivt eller negativt, men trekker likevel frem bankene som generelt har et bredt aldersspekter blant sine ansatte.

Hva må arbeidsgiverne gjøre?

Det er som allerede nevnt mangel på arbeidskraft, og ManpowerGroup skriver i en pressemelding at arbeidsgivere innen blant annet bank, finans og forsikring, som i andre bransjer, har problemer med å tiltrekke seg nok medarbeidere til åpne stillinger.

- Vårt råd til arbeidsgivere er at de vurderer kravspesifikasjonene de har til nyansettelser en gang til. Alder bør overhodet ikke være tema. Kun kompetanse. Om ikke kandidatene man ser etter oppfyller kompetansekravene til punkt og prikke, bør man vurdere hvilke opplæringstiltak som kan settes inn for å få en medarbeider opp og stå innen rimelig tid. Ofte er det lite som skal til for å få en ny medarbeider klar til jobb, sier Halvorsen på spørsmålet om hvordan bedriftene bedre kan utnytte ledig, godt voksen arbeidskraft.

Også AFI-forskeren tror på bevisstgjøring og kompetanseheving for å få flere av de eldste arbeidstakerne til å stå lenger i arbeid.

− Vi finner at en bevisstgjøring i virksomhetene er det viktigste de kan gjøre. Det kan for eksempel være gjennom kartlegging av kompetanse, kompetansehevende tiltak og å få til god læring mellom generasjonene, forklarer Anders Underthun, som mener HR kan ha en viktig rolle for bedre bevissthet om eldre arbeidstakeres behov, styrker og utfordringer i omstillingsprosesser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.