Lønn

Lønnsgapet øker

Vi har hatt den høyeste lønnsveksten på mange år - men lønnsgapet mellom menn og kvinner øker. Og det er de med allerede høye lønninger som har hatt den aller største lønnsveksten.

LØNN: Det er de med allerede høyest lønninger som har fått enda mer å rutte med - og lønnsgapet mellom menn og kvinners lønninger øker. Foto: NTB
LØNN: Det er de med allerede høyest lønninger som har fått enda mer å rutte med - og lønnsgapet mellom menn og kvinners lønninger øker. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Gjennomsnittlig månedslønn økte med 4,6 prosent fra 2021 til 2022, som er den høyeste lønnsveksten på mange år, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Lønnsveksten i 2022 er den høyeste vi har målt siden 2008. Likevel fikk vi i gjennomsnitt mindre å handle for i fjor, ettersom prisene økte betydelig mer, sier seksjonssjef Tonje Køber.

Men SSB-rapporten viser også at på det er langt fra alle som får nyte godt av høyere lønninger: Lønnsulikhetene øker - og det samme gjør gapet mellom menns og kvinners lønn for samme jobb.

Ulikhetene øker

Men den ferske rapporten fra SSB forteller også at det var lavere vekst i median-lønnen enn gjennomsnittslønnen - fordi det er lønninger som er høyere enn median-lønnen som øker mest, og særlig de høyeste lønningene. De høye lønningene drar dermed opp gjennomsnittet.

Ulikheten i lønnsfordelingen, altså avstanden mellom de som har høyest og lavest lønninger, har økt. Og det er særlig de 10 prosent høyest lønte som har størst lønnsvekst. Månedslønnen for disse 10 prosentene er på mer enn 78 290 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.