Pensjon

Lettere å få pensjon for en halv million nordmenn

– Enkelte pensjonister gått glipp av pensjonsutbetalinger fordi de ikke har søkt eller har søkt for seint, forteller Statens pensjonskasse. Nå endres systemet slik at dette skal gå automatisk.

OFFENTLIG TJENESTEPENSJON? Har du tidligere vært medlem av Statens pensjonskasse, skal du nå få utbetalt pensjonen automatisk dersom du har jobbet lenge nok til å ha opptjent rettigheter. Tidligere har du måttet passe på å søke selv - noe som har resultert i at flere har glemt det og har dermed gått glipp av penger de har hatt krav på. Foto: NTB (montasje)
OFFENTLIG TJENESTEPENSJON? Har du tidligere vært medlem av Statens pensjonskasse, skal du nå få utbetalt pensjonen automatisk dersom du har jobbet lenge nok til å ha opptjent rettigheter. Tidligere har du måttet passe på å søke selv - noe som har resultert i at flere har glemt det og har dermed gått glipp av penger de har hatt krav på. Foto: NTB (montasje) Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om du ikke er offentlig ansatt når du går av med pensjon, kan du ha rett på offentlig tjenestepensjon dersom du har jobbet i en offentlig virksomhet tidligere i arbeidslivet.

Dette kan være alderspensjon, uførepensjon eller etterlattepensjon.

Men for å få utbetalt denne pensjonen, har du måttet søke om det.

Inntil nå:

– Nå har vi fått utviklet en løsning for automatisk utbetaling, slik at tidligere medlemmer slipper å passe på å søke selv. De som har byttet jobb, og som kan ha rett til offentlig tjenestepensjon, får det de har rett til uten at de trenger å gjøre noe, sier avdelingsleder Hans Petter Gran i Statens pensjonskasse (SPK) til Vi.no.

– Det er en veldig god nyhet at tidligere medlemmer fra november ikke lenger trenger søke SPK om alderspensjon fra oss.

Statens pensjonskasse har over 1 million medlemmer. Cirka 298 000 er yrkesaktive medlemmer, 308 000 er pensjonister – og rundt 490 000 er personer med en pensjonsrett i SPK fra tidligere arbeidsforhold (tall for 2020).

– Har gått glipp av pensjon

Som pensjonist får du noe av pensjonen fra Nav og noe fra tjenestepensjon. Du må selv huske å søke om alderspensjon fra Nav: Noen tror at det kommer automatisk når de passerer 67 år – men det gjør det altså ikke.

For eksisterende medlemmer i SPK er det slik at arbeidsgiver sender inn en pensjonsmelding om at du skal gå av med pensjon. Du slipper altså å foreta deg noe selv for å starte uttak av alderspensjon fra offentlig tjenestepensjon.

Men det er som nevnt nesten 500 000 nordmenn som er tidligere medlemmer av SPK – men som ikke lenger jobber i et medlemsforetak. I disse tilfellene vil ikke nåværende arbeidsgiver ha informasjon om tidligere opparbeidet pensjonsrett – og disse har dermed måttet følge opp dette og søke selv.

– Frem til november i år har tidligere medlemmer fått brev fra oss cirka tre måneder før de når aldersgrensen. I brevet informerer vi om at de kan ha rett til alderspensjon fra oss, og at de må søke, forteller Gran.

Ifølge SPK, har enkelte pensjonister gått glipp av pensjonsutbetalinger fordi de ikke har søkt eller har søkt for seint.

– I noen tilfeller opplevde vi at tidligere medlemmer som har hatt rett til pensjon, ikke har søkt etter at de har fått brev fra oss, sier Gran.

Han sier SPK ikke vet eksakt hvor mange det kan være snakk om, som har gått glipp av pensjoner på grunn av dette.

Skjer automatisk når du når pensjonsalder

Men nå slipper du altså å søke. Du får fremdeles brev om at du kan ha rett på pensjon – men i stedet for at du selv må søke, vil dette nå skje automatisk:

– Vi undersøker tidligere medlemmers rettigheter når de nærmer seg pensjonsalder, og har de rett på pensjon fra oss, utbetaler vi den uten søknad. Dette gjør det enklere for brukerne, og sikrer at tidligere medlemmer som har byttet jobb får pensjonen sin til riktig tid, sier Gran.

Han understreker at de som allerede har mottatt brev om pensjonsrettigheter fram til november i år, fortsatt må søke via spk.no

Den nye ordningen med automatisk utbetaling gjelder kun for nye pensjonister, som er de som snart fyller 65 eller 67 år.

– Alderspensjonen utbetales ved 67 år, men de som tidligere har jobbet i en stilling med en lavere aldersgrense/særaldersgrense kan få tjenestepensjon fra SPK fra 65 år, forteller Gran.

Det er noe ulike regler for beregning av pensjonsrettigheter i offentlig tjenestepensjon avhengig av om du er eksisterende medlem eller tidligere medlem.

For at du skal ha pensjonsrett for utbetaling hos SPK, krever det at du har minst tre års opptjeningstid hos dem og eventuelt andre offentlige tjenestepensjonsordninger. Ifølge SPK, gjelder tre år for de som er født 1962 og tidligere – mens det er litt andre regler for de som er født 1963 og seinere.

Du kan ha rett til både alderspensjon og uførepensjon – og etterlatte kan ha rett til etterlattepensjon.

– Både alderspensjon og etterlattepensjon utbetaler vi nå uten søknad. Uførepensjon må tidligere medlemmer søke om, understreker Gran.

KLP: Må søke selv

SPK utbetaler statlig tjenestepensjon mens KLP utbetaler kommunal tjenestepensjon.

Den nye ordningen med automatisk pensjon gjelder kun for tidligere medlemmer i SPK. Har du opparbeidede pensjonsrettigheter hos KLP, må du fremdeles søke selv:

– En person som har en opptjent pensjonsrettighet i KLP må selv søke om pensjon for å få utbetaling. Det er noe som enkelt kan gjøres på klp.no, sier Jarl Nygaard, direktør for forretningsutvikling i KLP.

Han sier det er enkelt å selv beregne alderspensjon, i en digital pensjonsveileder på klp.no - og derfra kan ma gå rett til å søke om utbetaling av pensjonen.

- For svært mange blir pensjonssøknaden behandlet i løpet av noen sekunder, sier Nygaard.

– Vi jobber kontinuerlig med hvordan vi informerer medlemmer om at de har mulighet til å ta ut alderspensjon, og at de kan bruke de digitale løsningene våre for å ta gode valg om sin egen pensjon, sier Nygaard.

Når noen ikke søker

Som Gran bekrefter ovenfor, har det vært tilfeller hvor tidligere medlemmer som ikke har søkt om pensjon fra dem, ikke har fått utbetalt det de har rett på.

Han forteller at dette er saker de har oppdaget når et tidligere medlem har gått bort: Da får de melding om dødsfall fra folkeregisteret og undersøker deretter om etterlatte kan ha rett til etterlattepensjon etter avdøde.

– Dersom vi oppdaget at avdøde har mer enn tre års opptjeningstid, men ikke har søkt og mottatt alderspensjon, starter vi utbetaling av alderspensjon samtidig. Alderspensjonen blir da utbetalt til arvingene eller boet etter avdøde. I tillegg får ektefellen etter et tidligere medlem utbetalt etterlattepensjon fra oss, sier Gran.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.