Tilbakebetaling av pensjon

Leste ikke vedtaket godt nok - må betale tilbake 300 000 kroner

Mannen fikk utbetalt for mye i pensjon på grunn av en feiloppføring i papirene hans. Dermed må han betale tilbake nesten 300 000 kroner til KLP.

FEIL PENSJON? Selv om KLP, som er pensjonsyter for ansatte i kommuner, fylkeskommuner og helseforetak, skulle gjøre feil i en utbetaling, kan du måtte betale tilbake det feilaktige beløpet. Foto: KLP
FEIL PENSJON? Selv om KLP, som er pensjonsyter for ansatte i kommuner, fylkeskommuner og helseforetak, skulle gjøre feil i en utbetaling, kan du måtte betale tilbake det feilaktige beløpet. Foto: KLP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å lese det med liten skrift lønner seg, det samme gjelder vedtak fra Nav eller pensjonsyter som sier noe om hvor mye du får utbetalt i pensjon:

Dersom du får feil beløp utbetalt, kan du selv få ansvar for å ikke ha oppdaget feilen, og må betale tilbake det du har fått feilaktig utbetalt.

Dette kommer tydelig fram i følgende eksempel fra Trygderetten:

Da en pensjonist i en toårsperiode fikk utbetalt 289 404 kroner for mye fra KLP, holdt det ikke å skylde på at KLP har gjort en feil i sitt vedtak.

Feil pensjonsgrunnlag ga for høy pensjon

Feilen ble gjort da pensjonisten søkte om avtalefestet pensjon (AFP) fra KLP i 2015. Der har KLP lagt inn feil stillingsprosent som personen skal ha hatt da han sluttet i jobben, nemlig 139,87 prosent i stedet for 100 prosent.

Dermed er pensjonsgrunnlaget for pensjonistens utbetalinger feil.

I vedtaket fra KLP presiseres det at man er pliktig til å gi KLP skriftlig melding hvis man ser at beløp eller opplysninger ikke er riktige, eller at pensjonsbeløpet man mottar ikke er riktig.

Også i et seinere brev fra KLP om beregning av medlemstid i KLP gjentas den feilaktige stillingsprosenten og plikten om å melde ifra om eventuelle feil.

Og det er nettopp dette punktet som er avgjørende for at Trygderetten slår fast at han må betale tilbake pengesummen på nesten 300 000 kroner.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Forventet riktig info fra profesjonell part

Pensjonisten som fikk feilutbetalingen og som ber om å få slippe å betale denne tilbake, påpeker overfor Trygderetten at man må kunne forvente korrekt informasjon fra KLP som profesjonell part, og at han dessuten tok muntlig kontakt med KLP flere ganger for å forsikre seg om at utbetalingen stemte - noe KLP skal ha bekreftet muntlig over telefon. Han mener derfor å ha vært i god tro og mener han ikke kan anses å ha opptrådt uaktsomt.

Dette holder likevel ikke som begrunnelse for å slippe å betale tilbake beløpet:

KLP påpeker på sin side at feilen i papirene var klart synlig, og at han burde meldt fra til KLP om feilen. Når det ikke er gjort, er den skriftlige meldeplikten ikke overholdt.

Trygderetten sier seg enige med KLP.

De slår fast i sitt vedtak at mannen burde forstått at utbetalingene var feil. Dermed er vilkåret for å kreve tilbake det feilutbetalte beløpet oppfylt.

De mener det heller ikke er grunnlag for å dele skylden mellom KLP og pensjonsmottakeren - fordi også de mener feilen i dokumentene fra KLP er lett synbar, og at de skriftlige opplysningene som pensjonisten mottok sammen med størrelsen på utbetalingene, ga han en klar oppfordring til å undersøke nærmere og melde fra skriftlig til KLP slik han var oppfordret til.

«Den ankende part klart burde ha forstått at utbetalingene var feil. Vilkårene for å kreve tilbake det feilutbetalte beløpet er da etter rettens syn oppfylt», slår de fast i sitt vedtak.

Også andre vedtak fra Trygderetten viser at dersom du burde ha fått med deg at det er gjort feil, er det din plikt å si ifra om dette.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.