Bankkort som legitimasjon

Legitimasjon på bankkort forsvinner

Mange banker har allerede stoppet å lage bankkort med bilde - og nå følger også storbanken DNB etter.

BANKKORT MED BILDE FORSVINNER: Bankkort med bilder har vært brukt som legitimasjon i Norge lenge. Men nå som de nye nasjonale ID-kortene er kommet, går de fleste store bankene over til bankkort uten bilde som standard. Hos noen kan du fremdeles bestille bankkort med bilde - men da må du spesifikt be om det. Foto: Kristin Sørdal
BANKKORT MED BILDE FORSVINNER: Bankkort med bilder har vært brukt som legitimasjon i Norge lenge. Men nå som de nye nasjonale ID-kortene er kommet, går de fleste store bankene over til bankkort uten bilde som standard. Hos noen kan du fremdeles bestille bankkort med bilde - men da må du spesifikt be om det. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du som oss og har bankkort med bilde som du har brukt som legitimasjon i alle år?

Nå er bankkort med bilde på vei ut.

DNB er en av de siste storbankene som nå melder at det er stopp for bankkort med bilde.

Både Nordea, Danske Bank og delvis SpareBank1-bankene har allerede startet utfasingen av bankkort med bilde.

Har du ikke allerede fått nytt bankkort uten bilde som kan brukes som legitimasjon, vil du sannsynligvis få det når du får nytt kort neste gang.

Det er de nye nasjonale ID-kortene som er ment å skulle ta over som legitimasjonsbevis.

Men ønsker du absolutt å beholde ID på bankkortet ditt, er det fremdeles noen banker som tilbyr det - om du spesifikt ber om det.

Nedenfor kan du se hvordan noen av de store bankene i Norge nå praktiserer bankkort med bilde.

- Flere banker vil fase ut bilde på bankkortet

Sveinung Sleire, kommunikasjonssjef i Finans Norge, sier til Vi.no at norske banker i mange år har utstedt bankkort med bilde.

- Dette ID-dokumentet har også vært benyttet som legitimasjon i andre sammenhenger enn bankvirksomhet. Men bankene har ingen plikt til å utstede allmenn gyldig legitimasjon, uttaler Sleire.

Han sier videre at mange banker etter hvert har avviklet ordningen med bilde på bankkortet etter at staten først presenterte nasjonalt ID-kort.

- Som følge av at det nasjonale ID-kortet stadig har blitt forsinket, har likevel enkelte banker valgt å fortsette å utstede bankkort med bilde i påvente av dette.

ID-KORT: Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Etter at det nasjonale ID- kortet ble lansert i november 2020, vil behovet for bankkort med bilde bli redusert og det bør påregnes at flere banker vil fase ut bilde på bankkortet. Utfasing av bankkort med bilde bestemmes av hver enkelt bank, sier Sleire.

Han sier videre at et nytt nasjonalt ID-kort må kunne regnes som en veldig sikker legitimasjon med politiet som utsteder, fordi det er krav til personlig oppmøte, og avanserte sikkerhetselementer i det nye nasjonale ID-kortet.

- Og det kan tenkes at det vil være lavere risiko for svindel, gitt at bankkort uten identifikasjon ikke kan brukes til legitimasjon, poengterer han videre.

DNB: - Starter nå utfasingen

DNB melder mandag 19. april at de nå starter utfasingen av bankkort med ID:

- Vi starter nå prosessen med å fase ut bankkort med ID. Våre debetkort med bilde vil være skiftet ut for alle kunder i løpet av de neste tre årene. Endringen er i tråd med det som er hovedregelen også hos andre banker i Norge, der de fleste har fjernet løsningene med bildeidentifikasjon på kortene sine, sier Øyvind Brekke, divisjonsdirektør for produkt, kundereiser og innovasjon i DNB, til Vi.no.

Han understreker at kortene vil byttes naturlig ut ettersom kundenes kort utgår på dato.

- Som kunde behøver du altså ikke å foreta deg noe for å få nytt kort. Du vil automatisk får tilsendt et nytt når det gamle går ut på dato, sier Brekke.

Noen banker tilbyr fremdeles bankkort med bilde dersom kunden ber spesifikt om det - men det vil ikke bli mulig hos DNB:

- Fremover vil vi ikke tilby ID på bankkort, så på sikt vil det ikke være noen mulighet, sier Brekke.

- Med nasjonalt ID-kort på plass, har nå kunder som mangler pass eller førerkort likevel en lett tilgjengelig og godkjent måte å identifisere seg på. Politiet har dessuten styrket sin ID-kontroll i forbindelse med utstedelsen av nasjonalt ID-kort og pass, og de nye dokumentene er vanskeligere å forfalske, avslutter Brekke.

Nordea: Alle kort kommer nå uten bilde

Nordea sier at alle nye kort utstedes uten bilde, men at de fortsatt tilbyr bankkort med bilde til kunder som ber om det.

- Vi vurderer fortløpende behovet for å tilby bankkort med bilde, men opplever fortsatt at dette etterspørres av noen kunder, sier Simen Kjønnås Thorsen i Nordea til Vi.no.

Om grunnen til at bankkort med bilde forsvinner, sier Thorsen:

- Bankkort med bilde har begrenset gyldighet som legitimasjon, blant annet i utlandet. Nå som nasjonalt ID-kort er i ferd med å innføres, vil nok bankkort som legitimasjon gradvis fases ut.

Danske Bank: Ble fjernet fra september 2020

På lik linje med Nordea, sier også Danske Bank at de fra i fjor høst fjernet bilde-ID på nye bankkort. Pressesjef i Danske Bank, Øystein Schmidt, sier til Vi.no at stadig færre av kundene valgte bankkort med bilde når de bestilte nytt de siste åra - og at de har valgt å heller prioritere andre tjenester.

- Vi gikk dermed bort fra slike kort fra og med 30. september i fjor, sier Schmidt, og legger til at det fra den datoen ikke har vært mulig å bestille bankkort med bilde hos dem.

Han poengterer at allerede eksisterende kort med bilde vil være gyldige til utløpsdato.

- Omleggingen skyldes at vi har trimmet i listen av valg knyttet til kort som vi tilbyr, og luket vekk de alternativene som veldig få av våre kunder velger. Det er også et element her at man måtte stille opp fysisk i banken første gang man gikk til anskaffelse av et slikt kort, og vi så at stadig færre av våre kunder ønsket dette. Ressursene som spares ved å forenkle i oppsettet her vil blant annet benyttes til ytterligere digitalisering av våre tjenester og andre generelle kunderettede aktiviteter, sier Schmidt.

Ifølge pressesjefen har ikke kundeservice i Danske Bank registrert negative henvendelser knyttet til omleggingen.

SpareBank1: - Bankene vurderer dette selv

I SpareBank1-bankene er det opp til de enkelte lokalbankene å bestemme.

- Bankene i SpareBank 1-alliansen har litt ulik praksis her. Noen har sluttet med ID på kortene, mens andre tilbyr kortprodukter med og uten, og lar kunden velge selv, sier Tone Mesna,
kommunikasjonssjef i SpareBank 1, til Vi.no.

Om planer for å slutte helt med bankkort med bilde, sier Mesna at det per nå ikke er noen planer for dette på alliansenivå.

- Men bankene vurderer dette selv. I Vipps/Axept/Bits, som eier reglene, er det tidligere uttalt at framtida for bankkort skal vurderes etterkant av at myndighetene lanserer det nye ID-kortet.

Kontrollen er bedre med nasjonalt ID-kort

- Bankkortet med ID er egentlig et kundekort fra banken som historisk sett har fungert som en legitimasjon fordi den kontrollen banken gjør for å forsikre seg om at du er du, er ansett som en trygg måte, forteller Eivind Reiner-Holm, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Når bankkortene nå slutter med ID på bankkortene, er det de nye nasjonale ID-kortene som er tenkt å overta jobben som legitimasjon - som flere av bankene nevner ovenfor.

Det nye nasjonale ID-kortet ble lansert i fjor høst, etter mange års utsettelser.

Men hva er det som eventuelt er bedre med de nye nasjonale ID-kortene, sammenliknet med bankkortene med ID?

- Det er den kontrollen som gjøres, for å forsikre utsteder om at du er du, som er bedre på de nye ID-kortene. Og som det har utviklet seg, ønsker ikke bankene å være den instansen som gjør den jobben, som har det ID-ansvaret, sier Reiner-Holm.

- Det er ønsket fra bankene, og derfor forsvinner ID på bankkort, uttaler han videre.

- Vi skal ikke si at bankene gjort en dårlig jobb, men essensen er at det er krevende for bankene å sørge for at kontrollen som kreves for å sjekke identitet er god nok til å utstede et kort som kan brukes til å legitimere seg utenom kundeforholdet i banken, og det er heller ikke et ansvar bankene ønsker å ha. Derfor er det er å utstede legitimasjon flyttet til politiet, med de nye ID-kortene, forteller Reiner-Holm.

Tryggere for deg

Reiner-Holm sier til Vi.no at det nasjonale ID-kortet også vil være tryggere for forbrukeren i forhold til risikoen for misbruk dersom kortet kommer i feil hender.

- Jo mer opplysninger som tilfaller han som vil misbruke din ID, jo mer er det å misbruke. Og jo mindre opplysninger du kan miste, jo mindre et sjansen for misbruk, kommenterer han.

- Kredittkort med legitimasjon vil være lettere å kunne misbruke, enn et kort uten legitimasjon. Og gamle bankkort hadde jo også signatur - som gir enda mer informasjon til den som vil misbruke informasjonen, sier han, og poengterer:

- Så nasjonalt ID-kort er tryggere på alle måter, på det grunnlaget at du gir fra deg mindre opplysninger om uhellet skulle være ute.

- Målet er at nasjonalt ID-kort blir den måten man identifiserer seg på i Norge.

- Anbefaler det helt klart

NorSIS ser fram til at ID-kortene blir mer utbredt som legitimasjon:

- Vi anbefaler helt klart de nye ID-kortene og ser fram imot at det blir en mer utbredt måte å legitimere seg på. Og det blir virkelig gjeldende når eID blir knyttet til dette, sier Reiner-Holm videre.

Nå er det BankID som er gyldig elektronisk identifisering i Norge. Den nye eID vil bli en elektronisk identifisering som er knyttet opp mot ID-kortet - og som altså er uavhengig av bankene.

Ifølge Reiner-Holm er det foreløpig ikke kjent når eID vil være på plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.