Eldre ledere i arbeidslivet

-Ledere i 60-årene kan bli fulle av seg selv

Selvinnsikt øker ikke alltid med årene, mener rådgiver.

FOR MYE AV DET GODE?: – Det er måten vi som 60-åringer opptrer på som ofte står i veien for at vi får nye muligheter, mener rådgiver. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
FOR MYE AV DET GODE?: – Det er måten vi som 60-åringer opptrer på som ofte står i veien for at vi får nye muligheter, mener rådgiver. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mange av oss tar mye plass, blir fulle av oss selv, og ser ikke alltid at det er “time to move on”.

-TAR FOR MYE PLASS: – Det er måten vi som 60-åringer opptrer på som ofte står i veien for at vi får nye muligheter, sier Jens Petter Heyerdahl, rådgiver og tidligere administrerende direktør i ISCO Group. Foto: ISCO Group.
-TAR FOR MYE PLASS: – Det er måten vi som 60-åringer opptrer på som ofte står i veien for at vi får nye muligheter, sier Jens Petter Heyerdahl, rådgiver og tidligere administrerende direktør i ISCO Group. Foto: ISCO Group. Vis mer

Jens Petter Heyerdahl, rådgiver og tidligere administrerende direktør i ISCO Group, snakker om 60-åringene som han mener ofte blir stående litt fast i jobben sin ved siste del av karrieren. De er veletablerte seniorene, mange av dem ledere som dominerer på arbeidsplassen, og er sterke verbalt. For mange ansatte oppfattes de som skremmende.

Ja, kanskje de ser på seg selv som verdensmestere, og er ofte ikke mottakelig for å lære nye ting eller henge med på utviklingen på arbeidsplassen.

Og det er nettopp derfor at det for mange av seniorene kan bli problematisk å gå over i en ny, ønsket stilling, enten i selskapet de jobber hos eller på en ny arbeidsplass.

- Mangler selvinnsikt

Heyerdahl har over 30 års erfaring som lederutvelger, og han har sett mange ledere komme og gå.

- Det er absolutt veldig mange 60-åringer som er med i det som skjer, men det er også dem som har bestemt seg en gang for alle at den digitale utviklingen, for eksempel, ikke gjelder for dem, mener Heyerdahl.

Han tror at mange ledere som fremstiller seg som interessenter i andre stillinger, i noen grad må skylde på seg selv for at de ikke får den nye jobben de ønsker.

- Det er måten vi som 60-åringer opptrer på som ofte står i veien for at vi får nye muligheter.

Heyerdahl ønsker ikke å generalisere, men hans erfaring er at selvinnsikten til mange seniorer ikke akkurat øker med årene.

- Mens vi i 30-40-årsalderen skal drive med selvutvikling, kan vi som 50-60-åringer gjerne gå mer inn i oss selv og reflektere rundt hva vi er gode på og hva vi ikke er så gode på, mener han og legger til:

-IKKE STAGNER: -Vil du nå lenger, må du fortsette å være sulten på kunnskap, sier Lise Johnsen, hodejeger og fagansvarlig offentlig sektor i Dynamic People. Foto: Dynamic People.
-IKKE STAGNER: -Vil du nå lenger, må du fortsette å være sulten på kunnskap, sier Lise Johnsen, hodejeger og fagansvarlig offentlig sektor i Dynamic People. Foto: Dynamic People. Vis mer

- Det handler også om hva omgivelsene syns vi er gode på, og det har ikke 60-åringen alltid innsikt i - vi tror vi er gode, men omgivelsene rundt oss er kanskje lei av oss, og syns at vi er for mye av det gode.

Hva kan du bidra med?

Har du lang fartstid i jobben din og er veletablert i stillingen din, er det i grunnen ikke noe som skal stå i veien for å kapre en bedre stilling. Det aller meste står og faller på din egen holdning til situasjonen du er i, at du er villig til å utvikle deg, og ikke minst at du er ydmyk i forhold til dine kolleger og din posisjon:

- Vil du nå lenger, er det viktig å ikke stagnere, men fortsette å være sulten på kunnskap, sier Lise Johnsen, hodejeger og fagansvarlig offentlig sektor i Dynamic People.

Samtidig understreker hun at du bør sørge for at ambisjonsnivået ditt er justert i henhold til hva som er realistisk å levere.

- Det kan være lurt å erkjenne at det er til alles beste å trappe noe ned. Hvis du opplever å henge etter i mange sammenhenger, og at yngre krefter overtar din arena, har du to valg: sørge for å være like kompetent og konkurransedyktig, eller fokusere på hvordan du kan bidra med din erfaring på en hensiktsmessig måte, sier Johnsen.

Hvis du vil få de siste årene i karrieren din til å bli noen av de beste, må du finne arenaer og områder hvor du kan være på ditt beste i den rollen du har, mener Heyerdahl.

- Du kan gjøre avtaler med de rundt deg om å få konsentrere deg om noe du er god på. Invitere til refleksjon til hvordan og hva du er. For eksempel en medarbeidersamtale hvor du er lyttende til at du ikke er verdensmester på alt, råder han.

- Det er verdt å søke på jobben

Det er en kjensgjerning at mange arbeidsgivere ser etter unge folk til utlyste stillinger, men alt håp er ikke ute dersom du ønsker å fortsette å jobbe etter fylte 55.

TIPS: – Ikke søk på alle ledige stillinger hos en headhunter, det kan indikere manglende selvinnsikt og lettere panikk, mener Rolf Wilhelmsen, hodejeger hos Dynamic People. Foto: Dynamic People.
TIPS: – Ikke søk på alle ledige stillinger hos en headhunter, det kan indikere manglende selvinnsikt og lettere panikk, mener Rolf Wilhelmsen, hodejeger hos Dynamic People. Foto: Dynamic People. Vis mer

Det mener Rolf Wilhelmsen som også jobber som hodejeger hos Dynamic People, og selv er senior på arbeidsplassen sin.

- Det er absolutt verdt å søke selv om du er opp i årene. Særlig i bedrifter hvor gjennomsnittsalderen er høy kan du ha et avslappet forhold til alder. Bruk ditt nettverk, og ikke minst vær pragmatisk i henhold til å gå inn i midlertidige stillinger, eventuelt lavere stillinger enn du i utgangspunktet hadde tenkt deg, tipser Wilhelmsen.

Han råder deg også til å være ærlig med deg selv. Har du i alle år jobbet i en bestemt bransje, er det lite sannsynlig at du vil bli aktuell for noe helt annet.

- Husk også at søknader og cv er skreddersøm. Ikke søk på alle ledige stillinger hos en headhunter, for eksempel. Det kan indikere manglende selvinnsikt og lettere panikk, mener Wilhelmsen.

- Ikke bit deg fast for enhver pris

Også Heyerdahl mener at det for seniorene i arbeid fremdeles er mange muligheter, men han tror samtidig at du må ta et steg ned og erkjenne at du kan virke litt voldsom på omgivelsene.

- Den beste måten å få tilbakemeldinger på den du er, er å få litt yngre folk til å være ærlig med deg og hjelpe deg til å bli kjent med deg selv, sier han.

Wilhelmsen støtter dette, og mener at man som eldre i jobben ikke for enhver pris må “bite seg fast” i nåværende stilling, særlig hvis man har en sentral lederstilling.

- Man er full av kompetanse og erfaring, men bedriften kan ønske å slippe til yngre krefter og bygge opp et yngre miljø. Da kan det være lurt å selv antyde at man er villig til å gå over i en mindre fremskutt eller annen rolle, avslutter han. ​

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.