Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Lars elsker biler - og spesielt amerikanske biler. Per i dag har han ti kjøretøy som er registrert i sitt navn og han anslår selv at han har eid mellom 40 og 50 biler. Og det har kostet ham dyrt:
I løpet av det siste tiåret har han tatt opp flere kreditt- og forbrukslån for å kjøpe biler. Og 100 000 kroner her og 150 000 kroner der har summert seg opp til en total på drøyt 1 millioner kroner som han nå skylder ulike kreditorer. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned, bare i levekostnader - som kommer i tillegg til det han skylder i lån.
Nå overlever han fra måned til måned på penger han får fra sin 80-årige mamma, som altså bruker av pensjonen sin til å hjelpe Lars økonomisk.
- Det er en skam hver gang, sier Lars selv om hvordan det føles å måtte be mamma om penger i en alder av 55 år, i TV-programmet Lyxfellan som du kan se på Viaplay.

Mye gjeld? Slik kan alt slettes etter fem år
Vi Pluss
Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss- Snart orker jeg ikke mer
Lyxfellan er den svenske versjonen av det norske programmet Luksusfellen. Der får vi høre historien om Lars fra Kopparberg i Sverige. Han ukependler og bor i en campingvogn ved Stockholm i ukedagene. Og hans store interesse er å kjøpe gamle bilvrak som han renoverer. Og det er det som har ført ham inn i økonomisk uføre.
I programmet forteller Lars om den stadig overhengende faren for gjeldsordning og lønnstrekk - og hvordan det påvirker livet:
- Man kvier seg for å treffe andre. Og man skammer seg. Det er ille når ikke pengene strekker til. Snart orker jeg ikke mer, sier Lars.

Rekordmange ber om gjeldsordning
- Økonomiske problemer kan gi psykiske helseutfordringer
At økonomiske problemer påvirker psyken, er ikke ukjent.
- Det er svært vanlig at økonomiske problemer og psykiske helseutfordringer følger hverandre, uttaler Hilde Slyngstadli, seksjonsleder i Gjeldsordningsseksjonen, Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt, til Vi.no i en fersk artikkel som handler nettopp om det at det er mye skam forbundet med økonomiske problemer:
- Økonomiske problemer er ett av de få tabu vi har igjen i vårt åpne samfunn, og det kan være tungt å bære på dårlig økonomisk kontroll og stor gjeldsbyrde. Psykiske utfordringer vil derfor lett følge økonomiske problemer, sier hun.
Hva som leder til hva, er imidlertid vanskelig å avgjøre:
- Samtidig er det ofte at skyldnerne havner i økonomiske problemer fordi de lider av psykiske helseutfordringer. Eksempler kan være dårlig vurderingsevne, impulsive handlinger, spillavhengighet etc., sier Slyngstadli videre - og får støtte av Inger-Lill Endresen Vagle i seksjon for gjeldsordning i Sør-Vest politidistrikt:
- Det er velkjent at det å ha økonomiske problemer forårsaker dårlig livskvalitet og dårlig psykisk helse. Samtidig gir dårlig psykisk helse ofte økonomiske problemer.

Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi Pluss
2 av 5 har ingen anelse om risikoforskjellene
Gjeldsordninger og lønnstrekk
I Viaplay-programmet får vi vite at Lars tidligere har hatt en ordning med lønnstrekk, som følge av gjeld.
- Det har jeg hatt en gang tidligere. Og nei takk, aldri mer, sier Lars bastant.
Lønnstrekk er en ordning om utleggstrekk, hvor Statens innkrevingssentral (SI) i Norge kan kreve inn ulike krav på vegne av statlige oppdragsgivere. Dette kan være krav om studielån, bøter, forsinkelsesgebyr, årsavgifter, erstatningssaker og annet.
Utleggstrekk innebærer at deler av lønnen din, inntekter fra selvstendig næringsvirksomhet, ytelser fra Nav eller andre inntekter ikke utbetales til deg, men blir overført til Skatteetaten for å betale ned det du skylder. Trekket er vanligvis en bestemt prosent av lønnen din, men det kan også være et fast beløp i måneden.
Arbeidsgiver har plikt til å trekke deg, og kan gjøres ansvarlig ved manglende gjennomføring. Pengene blir trukket uten ditt samtykke.
Krav fra SI kan være inkludert som part i en gjeldsordning hos Namsmannen. Med en gjeldsordning inngår Namsmannen en avtale om nedbetaling mellom deg og kreditorene - og utarbeider en nedbetalingsplan du må følge. Det som måtte være igjen av ubetalt gjeld etter avtalens utløp, som vanligvis er fem år, blir slettet. Du kan lese med om vilkårene for gjeldsordning i denne artikkelen på Vi.no.

Uføre-avslag fra Nav? Her kan du likevel få uførestøtte
Vi Pluss
Banklån på uføretrygd eller AAP? - Uføre er høyt prioritert
Vi Pluss
Margareta (55) var i dyp gjeld: - Hvordan kunne jeg være så dum?

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.