Lån og gjeld

Lars (55) har milliongjeld: Overlever på penger fra mamma

Bilinteressen har ført Lars opp i milliongjeld - og han skylder nå over 1 million kroner. Pengehjelp fra hans 80-årige mor er det som holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Lars elsker biler - og spesielt amerikanske biler. Per i dag har han ti kjøretøy som er registrert i sitt navn og han anslår selv at han har eid mellom 40 og 50 biler. Og det har kostet ham dyrt:

I løpet av det siste tiåret har han tatt opp flere kreditt- og forbrukslån for å kjøpe biler. Og 100 000 kroner her og 150 000 kroner der har summert seg opp til en total på drøyt 1 millioner kroner som han nå skylder ulike kreditorer. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned, bare i levekostnader - som kommer i tillegg til det han skylder i lån.

Nå overlever han fra måned til måned på penger han får fra sin 80-årige mamma, som altså bruker av pensjonen sin til å hjelpe Lars økonomisk.

- Det er en skam hver gang, sier Lars selv om hvordan det føles å måtte be mamma om penger i en alder av 55 år, i TV-programmet Lyxfellan som du kan se på Viaplay.

- Snart orker jeg ikke mer

Lyxfellan er den svenske versjonen av det norske programmet Luksusfellen. Der får vi høre historien om Lars fra Kopparberg i Sverige. Han ukependler og bor i en campingvogn ved Stockholm i ukedagene. Og hans store interesse er å kjøpe gamle bilvrak som han renoverer. Og det er det som har ført ham inn i økonomisk uføre.

I programmet forteller Lars om den stadig overhengende faren for gjeldsordning og lønnstrekk - og hvordan det påvirker livet:

- Man kvier seg for å treffe andre. Og man skammer seg. Det er ille når ikke pengene strekker til. Snart orker jeg ikke mer, sier Lars.

- Økonomiske problemer kan gi psykiske helseutfordringer

At økonomiske problemer påvirker psyken, er ikke ukjent.

- Det er svært vanlig at økonomiske problemer og psykiske helseutfordringer følger hverandre, uttaler Hilde Slyngstadli, seksjonsleder i Gjeldsordningsseksjonen, Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt, til Vi.no i en fersk artikkel som handler nettopp om det at det er mye skam forbundet med økonomiske problemer:

- Økonomiske problemer er ett av de få tabu vi har igjen i vårt åpne samfunn, og det kan være tungt å bære på dårlig økonomisk kontroll og stor gjeldsbyrde. Psykiske utfordringer vil derfor lett følge økonomiske problemer, sier hun.

Hva som leder til hva, er imidlertid vanskelig å avgjøre:

- Samtidig er det ofte at skyldnerne havner i økonomiske problemer fordi de lider av psykiske helseutfordringer. Eksempler kan være dårlig vurderingsevne, impulsive handlinger, spillavhengighet etc., sier Slyngstadli videre - og får støtte av Inger-Lill Endresen Vagle i seksjon for gjeldsordning i Sør-Vest politidistrikt:

- Det er velkjent at det å ha økonomiske problemer forårsaker dårlig livskvalitet og dårlig psykisk helse. Samtidig gir dårlig psykisk helse ofte økonomiske problemer.

Gjeldsordninger og lønnstrekk

I Viaplay-programmet får vi vite at Lars tidligere har hatt en ordning med lønnstrekk, som følge av gjeld.

- Det har jeg hatt en gang tidligere. Og nei takk, aldri mer, sier Lars bastant.

Lønnstrekk er en ordning om utleggstrekk, hvor Statens innkrevingssentral (SI) i Norge kan kreve inn ulike krav på vegne av statlige oppdragsgivere. Dette kan være krav om studielån, bøter, forsinkelsesgebyr, årsavgifter, erstatningssaker og annet.

Utleggstrekk innebærer at deler av lønnen din, inntekter fra selvstendig næringsvirksomhet, ytelser fra Nav eller andre inntekter ikke utbetales til deg, men blir overført til Skatteetaten for å betale ned det du skylder. Trekket er vanligvis en bestemt prosent av lønnen din, men det kan også være et fast beløp i måneden.

Arbeidsgiver har plikt til å trekke deg, og kan gjøres ansvarlig ved manglende gjennomføring. Pengene blir trukket uten ditt samtykke.

Krav fra SI kan være inkludert som part i en gjeldsordning hos Namsmannen. Med en gjeldsordning inngår Namsmannen en avtale om nedbetaling mellom deg og kreditorene - og utarbeider en nedbetalingsplan du må følge. Det som måtte være igjen av ubetalt gjeld etter avtalens utløp, som vanligvis er fem år, blir slettet. Du kan lese med om vilkårene for gjeldsordning i denne artikkelen på Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.