Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Selv om mange sier de har fått bedre råd gjennom pandemien, og mye på grunn av at de ikke har brukt så mye penger på reiser som de vanligvis gjør, gjelder dette absolutt ikke alle:
Ifølge en undersøkelse gjort av YouGov for Danske Bank, sier nesten 1 av 5 over 50 år at de har fått dårligere eller mye dårligere råd.
Grunnen endel oppgir for dette, er at de må hjelpe familiemedlemmer. Dette gjelder både aldersgruppen 50-59 - og i større grad de over 60 år.

Lån, gave eller arv? Gjør dette før pengene gis
Vi PlussI tillegg viser undersøkelser fra Danske Bank at nesten halvparten av studentene har måttet låne penger av foreldrene fordi de selv var blakke.
- Det er en god gjerning å hjelpe andre familiemedlemmer som har økonomiske problemer eller trenger økonomisk bistand. Det er derimot viktig at du ikke setter deg selv i en økonomisk krise fordi du skal hjelpe for eksempel barna, advarer Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank.
Hun sier det er flere viktige ting å være klar over når du som foreldre låner bort penger til barna dine, blant annet å avklare om utlånet er i form av et lån, en gave eller arv.
Og det er flere grunner til at dette er noe du bør ta stilling til - før pengene gis:

- Jeg har selv vært i konfirmasjoner der navn og beløp blir lest opp høyt foran gjestene
- Kan ende i familiebråk
Olsen hevder at det ofte kan oppstå konflikter internt i familien, når det er snakk om penger - som kan være i forbindelse med arv, lån eller gaver.
- Det som skulle være en god gjerning fra et familiemedlem til et annet, kan ende med familiebråk, advarer hun.
Forbrukerøkonomen oppfordrer til å gjøre skriftlige avtaler dersom det er snakk om for eksempel et lån - og sier dette bør gjøres før problemene oppstår.
- For flere kan det oppleves vanskelig å be om renter på lånet, eller lage en nedbetalingsplan, fordi man jo tross alt er i familie, og føler på at dette da ikke bør være nødvendig. Men - det er svært viktig å lage gode avtaler ved utlån av penger.

Stor oversikt: Forsikringene du må endre når du blir eldre
Vi PlussHva med søsken?
Vi.no har tidligere skrevet om hva du bør tenke på når det gjelder å hjelpe voksne barn økonomisk gjennom for eksempel studietiden. Kanskje har du flere barn, kanskje er det snakk om mine, dine og våre barn - og kanskje er det noen i søskenflokken som flytter ut mens andre tenker de vil spare penger og bo hjemme.
Spørsmålet om hvordan gjøre økonomisk støtte rettferdig for hele søskenflokken, er også en utfordring som Olsen påpeker.
- Foreldre har ofte flere enn et barn. Et viktig poeng er da å stille seg selv et spørsmål om man har mulighet til å låne ut samme pengesum til alle barna, eller om man kun har anledning til å låne ut til ett av barna. Dette er nemlig en situasjon som fort kan skape konflikter, enten mellom foreldre og barn, men også barna imellom.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.