Låne bort penger privat? - La være

Du bør kun låne bort penger privat til dine aller nærmeste, og bare hvis du er trygg på å få tilbake pengene, råder forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen.

PRIVATE LÅN: Du skal være forsiktig med å låne bort penger til kjentfolk, og ikke låne til hvem som helst, påpeker Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1. Foto: NTB
PRIVATE LÅN: Du skal være forsiktig med å låne bort penger til kjentfolk, og ikke låne til hvem som helst, påpeker Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når økonomien er utfordrende og det for eksempel dukker opp en uventet ugift, som at bilen må på verksted eller vaskemaskinen ryker, kan det være fristende å be familie eller venner om et mindre lån.

Da er spørsmålet om det er lurt å faktisk overføre penger til den som ber deg om pengene. Og det bør du slett ikke alltid, ifølge forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Advokat Frank C. Aase, som er partner i Brækhus Advokatfirma og leder for Advokatforeningens lovutvalg for konkurs, akkord, panterett, tvangsfullbyrdelse og inkasso, forteller til Vi.no at de ofte involveres i konflikter om private lån som enten oppstår fordi det mangler en skriftlig avtale, eller fordi det er uenighet om pengene som har vært overført er et lån eller en gave.

Hvordan sikre seg mot konflikter ved private lån?

- Den beste måten å unngå konflikter er å la være å låne til eller av venner eller familie. Den som trenger penger bør heller gå i banken og låne der, lyder Gundersens klare råd.

- Jeg mener at private lån bare bør gis til barn eller nær familie, og bare hvis du er trygg på at lånet blir tilbakebetalt. Eller hvis det er greit for deg om pengene ikke betales tilbake, legger han til.

Før man eventuelt velger å låne bort pengene, bør man stille seg følgende kontrollspørsmål, ifølge forbrukerøkonomen:

- Blir det dårlig stemning og en konflikt hvis jeg ikke får tilbake pengene jeg har lånt ut? Er svaret ja, skal du la være å gi et privat lån, understreker han.

Dette forårsaker konflikter ved private lån

Advokat Frank C. Aase sier til Vi.no at de som advokater ofte blir kontaktet ved konflikter rundt private lån, når beløpene er store og det allerede har oppstått konflikt.

- Enten fordi avtalen som er inngått er utydelig, eller at långiver ikke klarer å gjøre opp for seg og vi må bistå med å iverksette tvangsinndrivelse, forklarer han.

- Særlig utfordrende kan det være når avtalen som er inngått ikke skriftliggjort, eller den skriftlige avtalen ikke har en klar ordlyd. Da kan det fort oppstå uenighet om hva som er avtalt, og gjerne også hva som er størrelsen på lånet, sier Aase.

- I flere tilfeller ser vi at det ytes flere lån over lang tid, hvor det kan oppstå uenighet om overføringen var en gave eller lån. Mange ganger glemmer også låntaker og långiver å oppdatere tidligere låneavtaler, slik at senere lån ikke inkluderes, forteller han.

- Dette er med på å skape uklarhet dersom det blir uenighet senere. Det kan derfor være lurt å få hjelp til å sette opp en god avtale. Det kan være en forsikring som kan forhindre unødvendige konflikter senere, sier Aase.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Det fins måter å tvangsinndrive private lån på, men ifølge Gundersen kan dette være en tidkrevende prosess hvor det er en del formaliteteter du som långiver må passe på.

I denne artikkelen (krever Pluss-abonnement) kan du lese mer om hvordan du bør gå frem ved private lån, og hvordan man eventuelt går frem for å kreve inn penger som ikke tilbakebetales.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.