Kvinner tjener mindre enn menn med samme jobb: - Lønnsgapet er større enn tidligere antatt

Over en tredjedel av lønnsforskjellene mellom norske menn og kvinner, skyldes ulik lønn for likt arbeid, ifølge ny studie.

ULIK LØNN FOR SAMME JOBB: Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn forklares ofte med ulike yrker - men en ny studie konkluderer med at lønnsgapet som ikke har noen annen forklaring enn ulik lønn for lik jobb, er større enn antatt. Foto: NTB
ULIK LØNN FOR SAMME JOBB: Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn forklares ofte med ulike yrker - men en ny studie konkluderer med at lønnsgapet som ikke har noen annen forklaring enn ulik lønn for lik jobb, er større enn antatt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Lønnsgapet på jobbnivå er større enn tidligere antatt, sier likelønnsforsker Are Skeie Hermannsen ved Universitetet i Oslo (UiO).

Han viser til konklusjonen i en ny, omfattende studie av 15 land i Europa, Asia og Nord-Amerika, som avdekker at lønnsforskjellene er store mellom kvinner og menn i samme jobb hos samme arbeidsgiver. Norge er også med i studien.

- Tidligere forskning har ofte forklart lønnsgapet mellom kvinner og menn med at de arbeider i ulike yrker. Søkelyset har dermed falt på hvordan kvinner og menn sorteres inn i jobber med ulikt lønnsnivå, sier Hermannsen.

Den nye studien konkluderer imidlertid med at lønnsforskjeller på jobbnivå utgjør i gjennomsnitt cirka 50 prosent av de samlede kjønnsforskjellene i lønn - som ifølge forskeren er betydelig høyere enn tidligere antatt.

- Kjønnsforskjellene på jobbnivå skyldes altså at kvinner har ulik lønn når de gjør likt arbeid, sier Hermannsen.

Fra tidligere vet vi at de fleste minstepensjonister er kvinner og at mange kvinner som jobber deltid på grunn av omsorgsoppgaver i familien, egen helse eller arbeidsgivers politikk blir taperne når pensjonstilværelsen kommer.

ADVENTSSTAKE: Er en pære i adventsstaken gåen, lyser gjerne ingen av dem. Slik finner du kjeltringen som ødelegger for resten. Video: Allas.se Vis mer

Bruker nye data fra en rekke land

I studien har forskerne beregna de gjennomsnittlige forskjellene i lønn mellom menn og kvinner med samme utdanningsnivå og lik grad av hel- og deltidsarbeid. De har også undersøkt lønnsforskjellene mellom menn og kvinner som har samme yrke, arbeidsplass og samme jobb.

- Vi sammenlikner eksempelvis lønnsforskjeller mellom mannlige og kvinnelige jurister i et spesifikt advokatfirma i Oslo, eller kjønnsforskjeller mellom førskolelærere i en barnehage i Molde, forklarer Hermansen.

Norge har femte laveste kjønnsforskjeller i årslønn på jobbnivå av de 15 landene som er med i studien, og er dårligere enn både Danmark og Sverige. Frankrike er best i klassen av landene som er undersøkt.

I Norge er den totale kjønnsforskjellen i årslønn på litt over 20 prosent.

17. november var Likelønnsdagen, som er en markering av at kvinner fra da og ut året i prinsippet jobber gratis. Dette er basert på at kvinner i gjennomsnitt tjener 87,9 prosent av det menn tjener, ifølge hovedorganisasjonen Unio.

- Kvinner overrepresentert i omsorgsyrker

Ifølge Hermansen forklarer ulikhet i lønn mellom menn og kvinner i samme jobb i Norge fra 35 til 40 prosent av det totale kjønnsgapet.

Men de resterende 60-65 prosentene skyldes kjønnssegregering i arbeidsmarkedet, det vil si at kvinner og menn har ulik lønn fordi de gjør ulikt arbeid:

- Kvinner er blant annet overrepresentert i omsorgsyrker i offentlig sektor. Lønna er her ofte lavere enn i en del yrker i privat sektor hvor menn er overrepresentert.

Hermannsen sier at viktige faktorer for likelønn i Norge er en sterk likestillingslov og familiepolitikk som tilrettelegger for karriereutvikling blant yrkesaktive kvinner med forsørgeransvar.

Kvinner taper også når arbeidslivet er over

Som følge av lavere lønn gjennom arbeidslivet ender også kvinner med lavere pensjonsutbetalinger både fra folketrygden og fra tjenestepensjon - fordi opptjening til pensjon følger av lønn.

Hjemmeværende kvinner med omsorg for barn er også tapere når det kommer til opptjening av pensjon.

Dette viser seg også i at det er færre kvinner enn menn som har tatt ut tidligpensjon fra 62 år, som kan være et resultat av at kvinner ikke har nok opptjening til å faktisk få innvilget alderspensjon fra 62 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.