Kvinner tjener mindre enn menn med samme jobb: - Lønnsgapet er større enn tidligere antatt

Over en tredjedel av lønnsforskjellene mellom norske menn og kvinner, skyldes ulik lønn for likt arbeid, ifølge ny studie.

ULIK LØNN FOR SAMME JOBB: Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn forklares ofte med ulike yrker - men en ny studie konkluderer med at lønnsgapet som ikke har noen annen forklaring enn ulik lønn for lik jobb, er større enn antatt. Foto: NTB
ULIK LØNN FOR SAMME JOBB: Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn forklares ofte med ulike yrker - men en ny studie konkluderer med at lønnsgapet som ikke har noen annen forklaring enn ulik lønn for lik jobb, er større enn antatt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Lønnsgapet på jobbnivå er større enn tidligere antatt, sier likelønnsforsker Are Skeie Hermannsen ved Universitetet i Oslo (UiO).

Han viser til konklusjonen i en ny, omfattende studie av 15 land i Europa, Asia og Nord-Amerika, som avdekker at lønnsforskjellene er store mellom kvinner og menn i samme jobb hos samme arbeidsgiver. Norge er også med i studien.

- Tidligere forskning har ofte forklart lønnsgapet mellom kvinner og menn med at de arbeider i ulike yrker. Søkelyset har dermed falt på hvordan kvinner og menn sorteres inn i jobber med ulikt lønnsnivå, sier Hermannsen.

Den nye studien konkluderer imidlertid med at lønnsforskjeller på jobbnivå utgjør i gjennomsnitt cirka 50 prosent av de samlede kjønnsforskjellene i lønn - som ifølge forskeren er betydelig høyere enn tidligere antatt.

- Kjønnsforskjellene på jobbnivå skyldes altså at kvinner har ulik lønn når de gjør likt arbeid, sier Hermannsen.

Fra tidligere vet vi at de fleste minstepensjonister er kvinner og at mange kvinner som jobber deltid på grunn av omsorgsoppgaver i familien, egen helse eller arbeidsgivers politikk blir taperne når pensjonstilværelsen kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.