Diskriminering av eldre arbeidstakere

Kvinne (55) ble diskrimert i ansettelses-prosess

Diskrimineringsnemnda mener arbeidsgiveren har diskriminert den godt kvalifiserte kvinnen (55) da de innstilte henne som nummer tre til jobben. Dermed er hun tilkjent oppreisning på et femsifret beløp.

DISKRIMINERING I ARBEIDSLIVET: Det er forbud mot diskriminering på grunn av alder ved ansettelser til en ny jobb. I dette konkrete tilfellet var det en godt kvalifisert kvinne på 55 år som ikke ble innstilt til jobben. Illustrasjonsfoto: NTB
DISKRIMINERING I ARBEIDSLIVET: Det er forbud mot diskriminering på grunn av alder ved ansettelser til en ny jobb. I dette konkrete tilfellet var det en godt kvalifisert kvinne på 55 år som ikke ble innstilt til jobben. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Arbeidsmiljøloven sier i klartekst at det er forbudt for arbeidsgiver å diskriminere en arbeidstaker. Dette betyr at diskriminering basert på politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon eller alder ikke er lov.

Mener man at han har blitt diskriminert kan man klage arbeidsgiver inn for Diskrimineringsnemnda - som i dette tilfellet, der en kvinne på 55 år ble innstilt som nummer tre til en utlyst stilling.

Kvinnen fikk ikke jobben - men ble tildelt oppreisning på 45 000 kroner.

Grunn til å tro at alder var avgjørende

I dette konkrete tilfellet har kvinnen som mente å være den best kvalifiserte til jobben, klaget inn saken til Diskrimineringsnemdnda og fått medhold.

Diskrimineringsnemnda skriver i sitt vedtak at arbeidsgiveren, som ironisk nok var Arbeidstilsynet, diskriminerte kvinnen på grunn av alder i forbindelse med innstilling til og tilsetting i stillingen som inspektør.

«Nemnda mener det er konkrete holdepunkter for - og dermed «grunn til å tro» - at det var alderen som var den avgjørende årsaken til at kvinnen ble innstilt såpass lavt, og følgelig ikke fikk stillingen. Nemnda mener videre at Arbeidstilsynet ikke har klart å sannsynliggjøre at kvinnens alder ikke var avgjørende for denne beslutningen», skriver de i vedtaket.

Bedre kvalifisert for jobben

Nemnda viser videre til at kvinnen fremstår som svært godt kvalifisert for stillingen, og at hennes utdanning og yrkeserfaring matchet langt på vei alle krav og ønsker til den aktuelle jobben i utlysningen.

Personen som faktisk ble ansatt i stilllingen, var ifølge vedtaket langt yngre og hadde kortere yrkeserfaring enn kvinnen på 55 år. De slår fast at kvinnen etter deres mening fremstår som bedre kvalifisert enn motkandidaten som fikk stillingen.

I vedtaket skriver de at siden arbeidsgiveren ikke har sannsynliggjort at den lave innstillingen av kvinnen og følgelig manglende tilbud om stillingen, ikke hadde sammenheng med hennes alder, konkluderer de med at arbeidsgiveren har handlet i strid med punktet om diskriminering i arbeidsmiljøloven.

Får 45 000 kroner i oppreisning

I dette konkrete tilfellet har kvinnen krevd oppreisning for å ha blitt diskriminert i ansettelsesprosessen.

Diskrimineringsnemnda kan tilkjenne oppreisning dersom det har vært et brudd på arbeidsmiljølovens paragraf om diskriminering, slik tilfellet er i denne saken.

Ifølge Tone Mollandsøy Sørensen, juridisk seniorrådgiver og fagansvarlig i Diskrimineringsnemnda, er det klager selv som må kreve oppreisning for at nemnda skal ta stilling til dette. Normalt sett vil en slik oppreisning ligger på mellom 20 000 og 80 000 kroner., forteller hun Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.