Oppussingen som lønner seg:

- Koster lite, og kan gjøre stor forskjell

Det er ikke nødvendigvis den mest omfattende oppussingen som er den smarteste.

BRA INVESTERING: Å sørge for enkelt vedlikehold som å male er med på å opprettholde verdien av boligen. Foto: Shutterstock NTB Scanpix
BRA INVESTERING: Å sørge for enkelt vedlikehold som å male er med på å opprettholde verdien av boligen. Foto: Shutterstock NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg har inntrykk av at den vanlige oppussinga som maling og fiksing av gulv hjelper mye. Ikke bruk så mye penger på bad og kjøkken hvis du skal selge innen noen få år. Det får du ikke igjen for, sier Kristian Nohr, bygningsakskyndig og takstmann ved Anticimex.

Nohr forteller at markedet for salg av bolig koker for tida.

– Det er veldig mye salg i Oslo akkurat nå. Det er egentlig helt vanvittig. Folk er ikke skyggeredde, men renta er lav og vil muligens forbli lav, sier han.

Skal du selge, er det, ifølge Nohr, viktig at hagen og boligen ser ordentlig ut.

Skaper varige verdier i sommer

Vi.no har tidligere skrevet om at mange nordmenn i år flytter reisebudsjettet til oppussing og vedlikehold av bolig i sommer og at dette kan være økonomisk gunstig.

– Det er med på å bygge varige verdier. Å gjøre vedlikehold er også med på å opprettholde verdien på boligen, sier Reidar G. Mueller, varehandelsekspert og partner i konsulentselskapet Varde Hartmark til Vi.no.

Også forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, sier at det kan være smart å bruke feriepenger til oppussing.

– Oppussing kan være en god investering i form av at boligen kan øke i verdi. Men husk å prioritere pengene dine i riktig rekkefølge. Det kan være fristende å bruke penger på oppussing, men har du dyre smålån eller mangler en buffer bør det prioriteres først, sier hun.

IKKE PRØV DETTE: Det gikk ikke helt knirkefritt for en mann som tok skadedyrproblemene sine i egne hender. Video: ViralHog. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Viktig med jevnlig vedlikehold

– Det er veldig lurt å pusse opp utearealet slik at potensielle kjøpere får et godt inntrykk når de kommer. Litt enkel maling kan være lurt. Å bygge veranda kan absolutt være lurt. Det er en veldig liten kostnad som forbedrer veldig bra, sier Nohr.

Nohr understreker at løpende vedlikehold, som å male jevnlig, er viktig. Det er også viktig å følge med på at takrenner og nedløp er i orden slik at boligen ikke forringes.

– Det er viktig at ikke ting henger og slenger. Mitt inntrykk er at kjøperen da går videre til neste bolig, sier han.

Smart å male

DNBs nettside råder eiendomsmekler Kristine Grønn boligeiere som skal selge om å fullføre alle påbegynte småjobber. Hennes råd er også å fikse på småting som gir et rotete inntrykk.

– En løs list i gangen skaper et dårlig førsteinntrykk for folk som kommer på visning. Løse ledninger som slenger, hengsler som knirker og slarkete dørhåndtak er enkelt å fikse selv og det tar heller ikke lang tid. Men effekten er til gjengjeld stor, sier hun.

Hun råder også til å gi boligen et nytt strøk maling.

– Maling koster relativt lite og er noe de fleste enkelt kan gjøre selv. En nymalt vegg kan utgjøre en stor forskjell på store flater, enten det er snakk om gang, soverom, kjøkken eller stue, sier Grønn.

Det finnes langt mer du kan gjøre enn å bare finne fram hageslangen. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

Enkle grep på badet

Ifølge Grønn er det ikke noe å tjene på å pusse opp badet før salg da dette rommet er svært dyrt og tidkrevende å pusse opp.

Ifølge Eiendomsmegler.no, en anbudstjeneste for eiendomsmeklere, kan man likevel gjøre enkle grep for å oppgradere badet uten at det koster masse penger. Et nytt dusjkabinett gir et godt inntrykk av badet. Det gjør også et nytt toalett, nytt baderomsmøblement og ny lampe med rett belysning.

Det samme gjelder kjøkkenet. Ikke bruk penger på totalrenovering, men skift fronter på skap hvis de er slitne, eller legg en ny kjøkkenbenk. Nye knotter eller håndtak, maling og en fin taklampe kan gjøre mye for helhetsinntrykket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.