Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
For opphold på sykehjem utover et par måneder per år, kan kommunen ta en egenandel som beregnes ut fra inntektene til beboeren. Disse inntektene kan være pensjon fra Nav, men også deler av for eksempel privat pensjonssparing - som du kan lese mer om i denne artikkelen på Vi.no.
Det er klare regler for hvordan beregning av egenbetaling for sykehjemsplass skal gjøres og hva kommunene har anledning til å kreve. Men det er opp til kommunen hvorvidt de faktisk krever det maksimale som loven gir de rett til.

Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi Pluss
Pensjonsretten kan forsvinne: Dette må du vite om ektefellepensjon
Vi PlussI en sak som er behandlet helt opp i Høyesterett, ble et brødrepar stående med en faktura på 262 859 kroner for betaling av deres avdøde mors sykehjemsplass.
Striden har stått om beregningen av egenbetalingen - som brødrene hele tiden har ment var feil.
Brødrene frikjennes til slutt i Høyesterett - og Helse- og omsorgsdepartementet og Tromsø kommune dømmes til å dekke alle saksomkostningene.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussUenig i beregningen av egenandel
Brødrenes mor fikk hjerneblødning samme dag som hennes mann ble begravet. Hun ble hasteinnlagt på sykehuset og seinere overført til korttidsplass ved sykehjemmet - som gikk over i et permanent opphold. Etter rundt fire og et halvt år på institusjonen, døde kvinnen. Og da brødrene godtok arv med privat skifte, framsatte kommunen krav om etterbetaling av deler av egenandelen for morens sykehjemsopphold.
For langtidsopphold beregnes egenandelen ut fra beboerens inntekter. Og det er altså kommunens tolkning av hva de mener de kan ta med i denne beregningen brødrene har vært uenige i.

Deltidsfella som kan koste deg hundretusener i tapt pensjon
Vi PlussHva regnes som inntekter?
I forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester er det beskrevet hva som kan inngå i egenandelsberegningen. Det er en mengde ting som kan inngå, utover det åpenbare som er ren alderspensjon - og som vi også forklarer nærmere i denne artikkelen.
I saken med brødrene ville kommunen kreve etterbetaling for det de mente var inntekter som kvinnen hadde hatt på to eiendommer som sto i hennes navn fram til hun døde. Ettersom kvinnen hadde fått hjerneslag samme dag som ektemannen ble begravet, var hun blitt sittende i uskiftet bo.
Sønnene hadde betalt renter og avdrag på lån på den ene av eiendommene - som kommunen da definerte som inntekt til kvinnen.
Brødrene klagde på beregningsgrunnlaget flere ganger - og vedtakene ble omgjort flere ganger. I lagmannsretten ble brødrene dømt til å betale den nyberegnede egenandelen for noen av åra det var snakk om - til sammen 142 018 kroner.
De anket saken videre til Høyesterett. Saken endte til slutt med at brødrene ble frikjent for kravet om etterbetaling til kommunen. Staten, ved Helse- og omsorgsdepartementet, og Tromsø kommune, ble dømt til å betale alle saksomkostningene til brødrene.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.