Klementiner: Noen av oss bør styre unna

I jula spiser vi store, fettrike middager, kaker og godteri, og når vi i tillegg topper det med alkohol blir det tøft å være kropp. Men også grønnsaker og frukt kan skape problemer for magen.

JULEFRUKT: Mange av oss spiser godt med klementiner i jula, men det er ikke alle som bør spise den friske frukten. Foto: Shutterstock NTB
JULEFRUKT: Mange av oss spiser godt med klementiner i jula, men det er ikke alle som bør spise den friske frukten. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Lukta av jul. For mange av oss er det ribbelukta, blandet med røkelse og granbar det som skal til for å få oss i julestemning. Og det er flere matvarer vi kanskje spiser mer av i jula enn ellers, for vi skal jo kose oss med alt som er godt. Det blir mer sukker, mer alkohol og mer av den fettholdige maten som gjør oss tyngre i kroppen.

Sammen med småkaker og søtsaker hører også den friske klementinen til jula. Den er fristende, men den er ikke for alle. Grønnsaker og frukt kan nemlig også skape større problemer enn vi tror.

Ikke alle bør spise klementin

Har du nylig operert tarmen kan det faktisk være farlig å spise klementiner, ifølge bladet Gemini, Forskningsnytt fra NTNU og SINTEF.

Til Gemini sier Arne Wibe, professor ved NTNUs Institutt for klinisk molekylær medisin, at mandariner, klementiner og ananas har lange trevler og fibre det kan være vanskelig å fordøye hvis ikke tarmen er frisk og normal. For personer som har operert og har en fersk skjøt i tarmen kan disse sitrusfruktene skape problemer. Fibrene kan hope seg opp og stenge passasjen i tynntarmen. Hvis dette skjer blir du syk med smerter, kvalme og oppkast. Du må legges inn på sykehus og i verste fall operere.

Ulrika Hägerstrand (50) gikk i mange år med en enrom cyste i magen, uten å få hjelp. Vis mer

Til Vi.no sier Wibe at dette først og fremst gjelder personer med Crohns sykdom. Han forteller at også kålrabi med sine lange, ufordøyelige fibre kan skape problemer hos Crohns-syke.

Men også andre kan få problemer hvis det blir for mye kålrotstappe eller andre grønnsaker.

Oppblåst av frukt

For grønnsaker, frukt og bakervarer kan skape en uro og luft i magen.

- Grunnen til at det blir uro i magen er at bakterier og sopp i tarmen påvirkes av sukker og søte bakervarer, sier Wibe.

Det er heller ikke bare for mye kålrotstappe som kan skape mye luft i magen.

- Det kan være andre typer frukt og grønnsaker. Epler, løk, sopp og erter er mat som kan gi mye luft i magen fordi de påvirker gassdannende bakterier. Man blir gjerne oppblåst og får løsere avføring, sier Wibe.

Ifølge Wibe er det også sånn at magen tåler mindre jo eldre vi blir.

- Det er for eksempel gjerne personer fra alderen 40 og oppover til 70-årene som sliter med irritabel tarmsyndrom, sier Wibe.

- Er det mulig å komme seg gjennom jula uten å bli forstoppet?

- Ja det er mulig. Ta det litt mer med ro med alt, da blir det kanskje mer behagelig. Det er noe med å lære seg det. Man lærer med erfaring.

Anbefaler mindre måltider

Ifølge Wibe gjør de som har problemer med tarmpassasjen det lurt i å spise mindre måltider, men dette gjelder også om man har god tarmfunksjon.

- Når det kommer til jula gjelder dette for alle uansett. Det er ofte de store og tunge måltidene med tungtfordøyelig mat som er vanskelig for kroppen. Det er bedre for fordøyelsen og indre organer å fordele måltidene bedre utover dag og kveld. Overspising gir en belastning på kroppen, sier Wibe.

En typisk juledag handler gjerne om å spise gode, fettrike middager, kaker og godteri. Når vi i tillegg topper det hele med alkohol blir det en salig blanding.

- Det er tøft å være kropp ja. Det blir for mye. Vi er ikke vant til det. Alt sammen har med mengde å gjøre. Kjører vi på med store mengder ribbe og surkål, da har vi det gående. Det påvirker søvn og det å føle seg vel. Mye fet mat og store mengder - det er tyngre å fordøye, sier Wibe og føyer til at også store mengder alkohol er skadelig for bukspyttkjertelen.

- Du kan bli alvorlig syk av bare en kveld med store mengder alkohol. Det kan bli enda verre med større mengder over tid, sier Wibe.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.