Skatteoppgjøret 2022

Klare til å betale ut 30 milliarder

Nordmenn har betalt 30 milliarder for mye i skatt i 2021. Dermed vil mange få tilbake penger i sitt skatteoppgjør.

SKATTEOPPGJØRET: Svært mange penger har skatt til gode i årets skatteoppgjør. Foto: Skatteetaten
SKATTEOPPGJØRET: Svært mange penger har skatt til gode i årets skatteoppgjør. Foto: Skatteetaten Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den foreløpige skatteberegningen viser at de fleste allerede har betalt skatten de skulle betale i løpet av 2021, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

3 av 4 ligger an til å få skatt til gode - som tilsvarer 2,7 millioner nordmenn.

I alt skal 30 milliarder kroner i for mye innbetalt skatt gå ut i skatteoppgjør til nordmenn, som gir et snitt på 10 900 kroner.

Når kommer skatteoppgjøret?

Skatteetaten begynte å sende ut skattemeldingen 16. mars i år. Da uttalte Skatteetaten følgende om når skatteoppgjøret - og skattepengene - kommer:

- Skatteoppgjøret kan, med noen forbehold, være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen, skriver Skatteetaten, og de forteller videre:

- Hvis du har penger til gode, vil du få disse utbetalt kort tid etter at du har mottatt beskjed om at skatteoppgjøret ditt er klart.

I mars understreket Skatteetaten overfor Vi.no at det i prinsippet er mulig å få skatteoppgjøret én til to uker etter at du leverer skattemeldingen, men poengterer:

- Men det er ingen garanti at du får den så raskt og vi kan ikke gi deg en konkret dato for når ditt skatteoppgjør er klart.

For å kunne få skattepenger så tidlig er det noen betingelser:

  • du bruker ny skattemelding
  • du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • du kan ikke ha ubetalte krav
  • skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Mer i restskatt

Den vanligste årsaken til at du får penger igjen, eller restskatt å betale, er at privatøkonomien din i 2021 ikke ble nøyaktig det samme som beregningene i skattekortet, skriver Skatteetaten.

Foreløpig viser deres beregninger at én million personer ligger an til å få restskatt på til sammen 44,1 milliarder kroner, eller 43 500 kroner i gjennomsnitt. Dette er i alt 20 milliarder mer enn året før.

Det foreløpige totalbeløpet for restskatt er særlig påvirket av høyere utbetalinger av skattepliktig utbytte og gevinst på salg av aksjer i 2021, påpeker Skatteetaten, og minner samtidig om at alle som opplever endringer i sin privatøkonomi bør justere inneværende skattekort deretter.

Hvem får skatteoppgjøret seint?

Skatteoppgjøret kan komme mellom slutten av mars og desember, skriver Skatteetaten, men skattedirektøren forteller at de fleste lønnstakere og pensjonister vil få skatteoppgjøret sitt i april, mai eller juni.

– Leverer du og eventuell ektefelle den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du i prinsippet få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Hun påpeker at det likevel ikke er en garanti for at du får skatteoppgjøret tidlig, for eksempel hvis din skattemelding blir tatt ut til kontroll.

– Dersom du ikke leverer skattemeldingen, men lar den blir levert automatisk ved fristen, får du skatteoppgjøret tidligst i juni, forklarer skattedirektøren.

I fjor var pensjonister og andre med Nav-utbetalinger blant dem som fikk skatteoppgjøret seint.

Noen måtte vente helt til siste pulje med skatteoppgjør som var mellom 19. august og 25. november.

Noen årsaker til forsinket skatteoppgjør, er at du for eksempel har levert skattemeldingen på papir; du har søkt om utsettelse; du betaler kildeskatt på pensjon; du har krevd særfradrag for liten skatteevne eller at ektefellen din får skatteoppgjøret sitt seint.

En annen grunn kan også være at du har fått etterbetalt en ytelse fra Nav eller andre pensjonsutbetalere som gjelder tidligere år.

Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.