Klar oppfordring: - Alle som kan bør skaffe seg en aldersvennlig bolig selv

7 av 10 mener at det offentlige må ta ansvar for at de som trenger det, får tilrettelagt bolig. Men slik er det ikke - selv om du kan få noe støtte til tilrettelegging.

BO HJEMME? De færreste av oss bor i en bolig som er tilpasset livsløpsstandard. Samtidig blir vi stadig flere eldre og myndighetene er klare på at vi må omstille oss og finne nye løsninger som gjør at eldre som ønsker det, kan bo lenger i eget hjem. Men hvem har ansvaret for at alle de som vil, skal kunne tilrettelegge for å bo hjemme også når man blir mindre mobil? Foto: NTB/Shutterstock
BO HJEMME? De færreste av oss bor i en bolig som er tilpasset livsløpsstandard. Samtidig blir vi stadig flere eldre og myndighetene er klare på at vi må omstille oss og finne nye løsninger som gjør at eldre som ønsker det, kan bo lenger i eget hjem. Men hvem har ansvaret for at alle de som vil, skal kunne tilrettelegge for å bo hjemme også når man blir mindre mobil? Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvem har ansvaret for å tilpasse boligen din dersom du skulle få en fysisk utfordring som gjør at du får problemer med å fungere i egen bolig uten at det gjøres endringer? Kanskje er du blitt eldre og mindre mobil og ikke lenger kan gå i trapper for å komme deg for eksempel til soverommet eller badet?

En ny undersøkelse gjort av Husbanken viser at 7 av 10 mener at det offentlige må ta ansvar for at de som trenger det, får tilrettelagt bolig.

– Hvis noen får vansker med å gå i trapper, eller trenger enkle hjelpemidler for å klare seg selv, så mener et stort flertall av de som har svart at det er det offentlige som, helt eller delvis, har ansvaret for å tilpasse boligene, slik at folk kan bo hjemme hele livet, konstaterer administrerende direktør i Husbanken, Osmund Kaldheim.

Realiteten i dag er at de færreste bor i en bolig som er egnet for personer med nedsatt bevegelighet.

Tilrettelegging av boligmassen slik at flere kan bo lenger hjemme, er også et punkt som myndighetene nå ser på i forbindelse med «Bo trygt-reformen» som regjeringen ifølge planen skal legge fram en stortingsmelding om i løpet av 2023. Blant forslagene som ligger på bordet er innskjerpelser til plan- og bygningsloven og ulike insentivordninger som også rettes mot privatpersoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.