Lån og gjeld

Kausjonist eller medlåntaker? Du slipper ikke unna uten videre

Har du tatt på deg et kausjonist- eller medlåntakeransvar for andre ved opptak av lån, slipper du ikke unna uten videre, ifølge Namsmannen.

GJELD TIL BANK ELLER KREDITTSELSKAP? Har du kausjonert for eller sagt ja til å være medlåntaker på et lån, er du ansvarlig for det du har forpliktet deg til også ved en eventuell gjeldsordning. Selv om den som har tatt opp lånet inngår en gjeldsavtale, må du likevel betjene din del av avtalen. Om du da ikke søker gjeldsordning selv - med alle krav det stiller til din totale økonomi. Foto: NTB/Scanpix
GJELD TIL BANK ELLER KREDITTSELSKAP? Har du kausjonert for eller sagt ja til å være medlåntaker på et lån, er du ansvarlig for det du har forpliktet deg til også ved en eventuell gjeldsordning. Selv om den som har tatt opp lånet inngår en gjeldsavtale, må du likevel betjene din del av avtalen. Om du da ikke søker gjeldsordning selv - med alle krav det stiller til din totale økonomi. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fersk statistikk fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at nordmenn har til sammen 152,1 milliarder kroner i usikret gjeld, som dreier seg om forbrukslån, kredittrammer/-kort og faktureringskort. Sikret gjeld kommer i tillegg, dette er da boliglån, billån, studielån etc.

Mange sliter økonomisk om dagen, som reflekteres i økt pågang til Navs økonomirådgivning og Stiftelsen Rettferd, som også hjelper med gjeldsspørsmål. I tillegg er det rekordmange som ber om gjeldsordning hos Namsmannen.

Dersom en låntaker får innvilget gjeldsordning, får hen en avtale om nedbetaling og deretter sletting av det låntakeren ikke har greid å nedbetale i løpet av gjeldsordningens periode - som oftest fem år.

Men hva skjer med ditt ansvar som eventuell kausjonist eller medlåntaker til lån som ender opp i gjeldsordning?

- Gjeldsordning er personlig

- En gjeldsordning er personlig og gjelder kun den som søker, sier Hilde Slyngstadli, seksjonsleder i Gjeldsordningsseksjonen, Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt, og understreker videre:

- Et kausjonistansvar eller medlåntakeransvar er egentlig uforandret av en gjeldsordning. Ansvaret er oppstått når lånet og kausjonserklæringen ble gitt til långiver.

Forskjellen på ditt ansvar og plikter om du er medlåntaker eller kausjonist, kan du lese mer inngående om i denne artikkelen på Vi.no (klikk her). Her vil vi nøye oss med å stadfeste hovedforskjellen det er viktig å være klar over:

Som kausjonist garanterer du for deler av eller hele lånet, med sikkerhet i din egen bolig.

Som medlåntaker er du medansvarlig for hele lånet, på lik linje med den som kjøper boligen.

LUKSUSFELLEN: Margareta Lindholm (55) hadde allerede gjennomført en gjeldsordning da hun nok en gang endte opp med uoverstigelige økonomiske problemer. Hun har fått kontroll på økonomien med hjelp fra familien - og økonomiekspertene i svenske Lyxfellan, som kan sees på Viaplay. Klipp: Viaplay Vis mer

Slyngstadli understreker at ansvaret som medlåntaker eller kausjonist har, er høyst til stede uavhengig av om man søker gjeldsordning eller ikke.

- En gjeldsordning går som regel ut på at en skyldner skal bli fri for sin gjeld. Det betyr at skyldneren som hovedlåntaker eller medlåntaker vil gå fri fra gjelden etter gjennomført ordning, mens den andre sitter igjen med ansvaret alene, forteller Slyngstadli, og forklarer videre:

- En gjeldsordning vil dermed kunne igangsette pågangen mot en kausjonist eller medlåntaker på et tidligere tidspunkt. I noen sjeldne tilfeller kan en gjeldsordning for en hovedskyldner få så urimelige konsekvenser for kausjonisten, at det fører til avslag eller stadfestelse av en lengre gjeldsordningsperiode.

Med andre ord: I tilfeller der kausjonisten urimelig risikerer å bli sittende med et stort gjeldsansvar, kan hovedlåntaker som søker om gjeldsordning få avslag - eller må ta en lengre nedbetalingsperiode enn det som er vanlig. Fem år er det vanlige - men det kan strekkes til 10 år.

- Kausjonist eller medlåntaker kan selv søke gjeldsordning

Inger-Lill Endresen Vagle, seksjonssjef for gjeldsordning i Sør-Vest politidistrikt, understreker overfor Vi.no at en gjeldsordningsavtale ikke gjelder kausjonister eller medlåntakere.

- Disse må eventuelt på selvstendig grunnlag søke om gjeldsordning på vanlig måte, sier hun, og understreker samtidig at all gjeld må tas med når man søker om gjeldsordning.

Slyngstadli understreker at medlåntaker eller kausjonist selvsagt også må kvalifisere til vilkårene for gjeldsordning, som du kan lese mer om i denne artikkelen på Vi.no. Vilkårene er bestemt i gjeldsordningsloven.

Kortversjonen er at det handler om at søker må værer «varig ute av stand til å oppfylle sine forpliktelser». Du skal imidlertid merke deg at det er mange som får avslag på søknad om gjeldsordning - og det er mange av de samme grunnene som går igjen, som du kan lese her.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.