Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Som kjent er det flere praktiske forskjeller mellom det å være gift og det å være samboere, og det gjelder også ved et arveoppgjør der den ene av samboere går bort, og disse ikke har felles barn.
Men kan samboere sikre hverandre arv, også i forhold der man har særkullsbarn med rett på arv fra den enkelte forelder?
Nettopp dette lurer en leser på. Se hva svaret er fra advokat og arveekspert i Vi over 60, Kjell Morten Méd.

Fire avgjørende punkter for eller imot uskiftet bo
Vi Pluss
Særkullsbarn og uskiftet bo: Samtykke kan gi problemer
Vi PlussKan samboeren og særkullsbarna arve likt?
Det konkrete spørsmålet i dette tilfellet, er:
Kan dødsboet deles mellom meg og hans barn?
Dette skriver leseren:
- Jeg er samboer. Vi har ikke samboeravtale eller testament. Vi har barn på hver vår kant, men ingen sammen. Min mann er en del år eldre enn meg. Han eier et relativt kostbart hus og en verdifull hytte. Kan han i testament bestemme at verdiene i hans dødsbo skal deles 50/50 mellom meg og hans barn hvis han dør før meg? Skal det da tas inn i testamentet en bestemmelse om at hvert av hans barn skal få minstearven på 1,5 millioner kroner?

Kan man gjøre eget barn arveløs?
Vi Pluss
Så mye har barna krav på å arve
Arv mellom samboere krever testament
Advokat Méd påpeker at spørsmålet om arv til samboere som ikke har felles barn – og ikke minst fordelingen av arven mellom gjenlevende samboer og førstavdødes barn – angår svært mange.
- Det enkle og konkrete svaret på ditt spørsmål er – JA – din samboer kan opprette testament og bestemme at du skal arve halvparten av hans verdier så lenge hans barn får sin pliktdelsarv, forklarer advokaten.
Pliktdelsarven er en del som barna er pliktig å arve ved dødsfall der den avdøde har skrevet testament. Du kan lese mer om pliktdelsarv i denne artikkelen.
- Det litt mer utfyllende svaret er som følger: Samboere uten felles barn har ingen automatisk arverett etter arveloven. Hvis din samboer vil at du skal arve noe etter ham må han opprette et testament, påpeker Méd.
- Hans barn – livsarvingene – har krav på pliktdelsarv etter sin far. Din samboer kan altså ikke opprette et testament hvor han gjør sine barn arveløse og bestemmer at du skal arve alt, påpeker advokaten.

Samboere har arverett - noen ganger
Vi PlussSå mye skal pliktdelsarven utgjøre
- Men han kan bestemme at du skal arve alt utover barnas pliktdelsarv. Livsarvingenes pliktdelsarv kan beregnes på to måter – brøk eller beløp – og barna har bare krav på en pliktdelsarv beregnet på den måten som gir dem den minste pliktdelsarven. Lovens utgangspunkt er at livsarvingene (som gruppe) har krav på minst 2/3 av de nettoverdiene far eier den dagen han dør. 1/3 er alltid fri – og mange velger derfor å opprette et testament hvor de bestemmer at barna skal arve 2/3 – samboeren 1/3, forklarer han videre.
- Men pliktdelsarven fra far er aldri større enn 15 grunnbeløp til hvert barn (eller hvert barns linje). Folketrygdens grunnbeløp er i dag på cirka 111 000 kroner. 15 ganger grunnbeløp utgjør cirka 1,6 millioner kroner, ifølge advokat Méd.
Han påpeker til slutt at det for å unngå konflikter og tolkningstvil er viktig at testamentet formuleres klart og tydelig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.