Arv

Kan samboeren og særkullsbarna dele arven?

Utgangspunktet i arveloven er at samboere uten felles barn ikke har noen automatisk arverett. Men det betyr ikke at man ikke kan arve sin samboer. Se hva som skal til.

ARV ETTER SAMBOER: Skal du arve samboeren din kreves det at det settes opp testament, og at særkullsbarna får sin pliktige del av arven. Foto: NTB
ARV ETTER SAMBOER: Skal du arve samboeren din kreves det at det settes opp testament, og at særkullsbarna får sin pliktige del av arven. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som kjent er det flere praktiske forskjeller mellom det å være gift og det å være samboere, og det gjelder også ved et arveoppgjør der den ene av samboere går bort, og disse ikke har felles barn.

Men kan samboere sikre hverandre arv, også i forhold der man har særkullsbarn med rett på arv fra den enkelte forelder?

Nettopp dette lurer en leser på. Se hva svaret er fra advokat og arveekspert i Vi over 60, Kjell Morten Méd.

Kan samboeren og særkullsbarna arve likt?

Det konkrete spørsmålet i dette tilfellet, er:

Kan dødsboet deles mellom meg og hans barn?

Dette skriver leseren:

- Jeg er samboer. Vi har ikke samboeravtale eller testament. Vi har barn på hver vår kant, men ingen sammen. Min mann er en del år eldre enn meg. Han eier et relativt kostbart hus og en verdifull hytte. Kan han i testament bestemme at verdiene i hans dødsbo skal deles 50/50 mellom meg og hans barn hvis han dør før meg? Skal det da tas inn i testamentet en bestemmelse om at hvert av hans barn skal få minstearven på 1,5 millioner kroner?

Arv mellom samboere krever testament

Advokat Méd påpeker at spørsmålet om arv til samboere som ikke har felles barn – og ikke minst fordelingen av arven mellom gjenlevende samboer og førstavdødes barn – angår svært mange.

- Det enkle og konkrete svaret på ditt spørsmål er – JA – din samboer kan opprette testament og bestemme at du skal arve halvparten av hans verdier så lenge hans barn får sin pliktdelsarv, forklarer advokaten.

HVEM SKULLE FÅ MILLIONARVEN? Arne Jensen døde alene og ingen kom i begravelsen. Han etterlot seg nesten fem millioner kroner. Hadde han virkelig ingen arvinger? Hvert år dør det mennesker i Norge som tilsynelatende ikke har arvinger. I NRK-programmet Ukjent arving jakter Tarjei Strøm ukjente arvinger. Klipp: NRK Vis mer

Pliktdelsarven er en del som barna er pliktig å arve ved dødsfall der den avdøde har skrevet testament. Du kan lese mer om pliktdelsarv i denne artikkelen.

- Det litt mer utfyllende svaret er som følger: Samboere uten felles barn har ingen automatisk arverett etter arveloven. Hvis din samboer vil at du skal arve noe etter ham må han opprette et testament, påpeker Méd.

- Hans barn – livsarvingene – har krav på pliktdelsarv etter sin far. Din samboer kan altså ikke opprette et testament hvor han gjør sine barn arveløse og bestemmer at du skal arve alt, påpeker advokaten.

Så mye skal pliktdelsarven utgjøre

- Men han kan bestemme at du skal arve alt utover barnas pliktdelsarv. Livsarvingenes pliktdelsarv kan beregnes på to måter – brøk eller beløp – og barna har bare krav på en pliktdelsarv beregnet på den måten som gir dem den minste pliktdelsarven. Lovens utgangspunkt er at livsarvingene (som gruppe) har krav på minst 2/3 av de nettoverdiene far eier den dagen han dør. 1/3 er alltid fri – og mange velger derfor å opprette et testament hvor de bestemmer at barna skal arve 2/3 – samboeren 1/3, forklarer han videre.

- Men pliktdelsarven fra far er aldri større enn 15 grunnbeløp til hvert barn (eller hvert barns linje). Folketrygdens grunnbeløp er i dag på cirka 111 000 kroner. 15 ganger grunnbeløp utgjør cirka 1,6 millioner kroner, ifølge advokat Méd.

Han påpeker til slutt at det for å unngå konflikter og tolkningstvil er viktig at testamentet formuleres klart og tydelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.