Statsbudsjettet 2022

- Kan potensielt ramme pensjonister

Økning i eiendomsskatten er en av de foreslåtte endringene i statsbudsjettet for 2022 som kan få konsekvenser for pensjonister.

STATSBUDSJETT 2022: Pensjonister som sitter på store boligverdier som følge av lite gjeld og økte boligpriser, men som ikke nødvendigvis har høy inntekt, kan bli rammet av endringene i verdsettingen av eiendom som er foreslått i statsbudsjettet for 2022. Foto: DNB/Stig B. Fiksdal
STATSBUDSJETT 2022: Pensjonister som sitter på store boligverdier som følge av lite gjeld og økte boligpriser, men som ikke nødvendigvis har høy inntekt, kan bli rammet av endringene i verdsettingen av eiendom som er foreslått i statsbudsjettet for 2022. Foto: DNB/Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Som alltid tar man med den ene hånda og gir med den andre i et statsbudsjett, uttaler forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Vi.no om forslaget til statsbudsjett for 2022.

Hun legger til at det som forventet ikke ble de store skattelettelsene i budsjettet.

- De fleste får om lag 1000 kroner i lavere skatt, mens de med lavere inntekter får noe mer. Verdt å merke seg at for de formuende er bunnfradraget satt opp fra 1,5 million til 1,6 slik at flere med lavere formue ikke betaler formuesskatt, forklarer forbrukerøkonomen.

Men hun frykter at forslaget om å øke verdsettingen av eiendom - som igjen vil gi økt formuesskatt, er noe som kan ramme pensjonistene:

- Høye boligverdier får økt formuesskatt, som går fra 25 til 50 prosent, for boliger til en boligverdi over 15 millioner. Dette kan potensielt ramme pensjonister som sitter på store boligverdier, som følge av lite gjeld og økte boligpriser, men som ikke nødvendigvis har høy inntekt, kommenterer Sandmæl.

Dette bekrefter også Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen:

- Ja, i spesielle situasjoner kan budsjettet ramme de som har svært dyr bolig. Formuesverdien for den delen som overstiger 15 millioner øker fra 25 til 50 prosent. Dette tilsier isolert sett en skatteøkning på omtrent 10.000 kroner for en bolig som har en verdi på 20 millioner kroner. Hvis personen ikke eier større verdier i aksjer, hvor verdsettelsen reduseres, vil økningen for bolig gjøre at en kommer dårligere ut.

I tillegg: Eier du to boliger, er forslaget i statsbudsjettet for 2022 at verdsettelsen på bolig nummer to øker fra 90 til 95 prosent. Det foreslås også å øke formuesverdien på fritidsbolig med 10 prosent.

Få overraskelser i statsbudsjettet 2022

Lothe bekrefter også det som Sandmæl sier innledningsvis: Det er små endringer og få overraskelser.

- Skatte- og avgiftsnivået er nesten uendret, når en ser på den totale virkningen. Regjeringen foreslår å vri skattleggingen noe, ved at personskatten reduseres litt, samtidig som en del grønne avgifter økes, sier Lothe - og sikter til forslaget om å gjeninnføre flypassasjeravgiften, økt co2-avgift og økt engangsavgift på ladbare hybridbiler.

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, gir en kort forklaring på hvordan statsbudsjettet vil påvirke deg. Video: Dagbladet TV Foto: NTB Vis mer

- Når det gjelder pensjonistene spesielt, vil nok de fleste komme ut omtrent uendret eller litt bedre. Det gjøres kun noen små justeringer i trinnskatten og minstefradraget. Det spesielle skattefradraget for alderspensjon økes i samsvar med vekst i pensjoner, sier Lothe, og understreker:

- Dette gir ingen reell skattelette eller økning.

I forslaget til statsbudsjett for 2022 ligger det at satsen i minstefradraget i pensjonsinntekt økes fra 37 til 40 prosent.

- Det betyr at de som har lav pensjon vil få noe skattereduksjon. Samtidig er det verdt å merke seg at grensen for å få frikort for helsetjenester og medisiner øker fra 2460 kroner til 2921 kroner, kommenterer Sandmæl.

Hun poengterer imidlertid at med ny regjering, er nok ikke kapittelet for skatt ferdigskrevet.

- Her vil det komme endringer, spesielt for dem med formue, sier hun.

Disse kommer best ut

Lothe sier til Vi.no at mange med høy formue kommer litt bedre ut enn før, både fordi bunnfradraget i formuesskatten økes litt, med 100.000 kroner, og fordi verdsettelsen av såkalt «arbeidende kapital» reduseres noe (her er det snakk om for eksempel aksjer).

Lothe peker på dette som gruppene som kanskje kommer best ut av statsbudsjettforslaget slik det er i dag:

Det vil komme endringer i statsbudsjettet

Som Sandmæl også påpeker:

Forslaget til statsbudsjett som ble presentert 12. oktober, er første av tre steg på veien mot hvordan statsbudsjettet for 2022 faktisk kommer til å se ut.

- Det spesielle i år er at vi kan være helt sikre på at budsjettet endres to ganger til før det vedtas.

Rundt 10. november skal ny regjering legge fram sin tilleggsproposisjon, hvor de skal endre Solberg-regjeringens budsjett so er det som nå ligger på bordet - og der vil det bli omprioriteringer. Så skal de forhandle en enighet med SV inn mot starten av desember, kommenterer Sandmæl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.