Tjenestepensjon

Kan miste mulighet for tidlig pensjon

Regjeringen har nedsatt en ekstern arbeidsgruppe som skal vurdere ordningen med særaldersgrenser og se på behovet for denne tidligpensjonsalderen fremover - og vurdere muligheter for at flere står i jobb lenger. Nye regler kan ramme rundt 250 000 norske arbeidstakere.

PENSJON: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen sier hun er glad at arbeidet med en gjennomgang og vurdering av særaldersgrensene nå er i gang. Foto: NTB/Shutterstock
PENSJON: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen sier hun er glad at arbeidet med en gjennomgang og vurdering av særaldersgrensene nå er i gang. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Særaldersgrenser er noe vi finner i yrker tilknyttet offentlig tjenestepensjon og der det stilles særlige krav til fysiske og psykiske egenskaper. Eksempler er helsefagarbeidere, sykepleiere, vernepleiere, renholdere, brann- og politifolk, som alle kan gå av med pensjon tidligere enn andre.

De lavere aldersgrensene kan være 65, 63 og 60 år. Den alminnelige aldersgrensen er på 70 år. De som har såkalt særaldersgrense kan gå av med full pensjon tidligere enn andre yrkesgrupper.

Nå har regjeringen satt ned en ekstern arbeidsgruppe som skal vurdere ordningen med særaldersgrenser.

– I løpet av de siste tiårene er det flere ganger blitt pekt på at det bør gjøres en gjennomgang og vurdering av særaldersgrensene. Jeg er glad det viktige arbeidet nå er startet opp, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.

Gruppen har frist til 1. juni i år med å levere rapporten. Ifølge Fagbladet er det rundt 250 000 arbeidstakere som har særaldersgrense i dag.

Myndighetene jobber for tiden med en rekke saker som handler om pensjon i det offentlige, som alt er relatert til nært forestående endringer: Regjeringen ønsker at ny offentlig AFP skal gjelde fra 1. januar 2025. Økte aldersgrenser for pensjon er også et forslag i Pensjonsutvalgets rapport - som det også er uttrykt bekymring for.

- Særaldersgrense kan påvirke valget om avgang fra arbeidslivet

I beskrivelsen av arbeidsgruppens mandat viser departementet blant annet til at særaldersgrensene ikke tar hensyn til at kravene i jobben kan endres over tid - og at det i dagens arbeidsmarked også finnes enkelte yrker som er av lik karakter, men der stillingskoder, sektortilhørighet, pensjonsordning eller arbeidsgiver avgjør om stillingen har særaldersgrense.

De peker også på at noen av dem som er omfattet av en særaldersgrense velger å fratre stillingen ved nådd aldersgrense - for så å fortsette å arbeide i omtrent samme omfang som tidligere, men i andre stillinger eller yrker.

- Som påpekt av Pensjonsutvalget (NOU 2022: 7), kan aldersgrenser ha en normgivende effekt på den enkeltes pensjoneringstidspunkt. Dette gjelder også for særaldersgrenser. Det å jobbe i en stilling med særaldersgrense kan dermed påvirke den enkeltes valg om avgang fra arbeidslivet, skriver departementet i oppdragsbeskrivelsen.

De vil at arbeidsgruppen skal vurdere grunnlaget for særaldersgrenser basert på belastning, sikkerhet og beredskap, og særskilte krav til fysiske eller psykiske egenskaper som antas å reduseres ved økende alder - samt om egenskapene reduseres i så stor grad at arbeidet ikke lenger kan utføres ved en gitt alder.

Det framtidige behovet for særaldersgrenser

Arbeidsgruppen skal, med utgangspunkt i punktene ovenfor, gjøre en overordnet vurdering av det framtidige behovet for særaldersgrenser, skriver departementet.

- Arbeidsgruppen skal vurdere ulike tilnærminger for å løse utfordringen med at det fortsatt vil kunne være enkelte arbeidsoppgaver som ikke bør ivaretas av personer over en viss alder.

Arbeidsgruppen skal vurdere hvilke konsekvenser de ulike mulige løsningene kan ha for arbeidslivet, arbeidsdeltakelsen og offentlige finanser.

Dette skal de vurdere

Noe av bakgrunnen for den nye arbeidsgruppen er at det i Pensjonsavtalen fra 2018 sier det skal utredes og avtales pensjonsregler for personer som har særaldersgrenser, og som er omfattet av ny offentlig tjenestepensjon.

Arbeidsgruppen skal blant annet:

  • Kartlegge omfanget og redegjøre for den historiske bakgrunnen for særaldersgrensene.
  • Vurdere arbeidets art for stillinger med særaldersgrenser sammenlignet med andre stillinger.
  • Kartlegge avgangsmønster for yrker med og uten særaldersgrenser og omfanget av personer som fortsetter i arbeid etter uttak av særalderspensjon.
  • Vurdere hensiktsmessige tiltak som kan legge til rette for forlenget yrkeskarriere for personer i stillinger med særaldersgrense og vurdere muligheten for overgang til annet arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.