Arv

- Kan mannen min gjøre meg arveløs?

Mannen hennes tuller med å gjøre henne arveløs, men er det mulig etter reglene? Arveloven sier at arven til en ektefelle kan begrenses - men det kan ikke gjøres i skjul for ektefellen.

TESTAMENT: Ved bruk av testament kan man gjøre egne arvegrep. Likevel er det ikke alle rettigheter man kan testamentere seg ut av. Illustrasjonsfoto: NTB
TESTAMENT: Ved bruk av testament kan man gjøre egne arvegrep. Likevel er det ikke alle rettigheter man kan testamentere seg ut av. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I arveloven sier reglene om arv etter ektefelle, at ektefelle har rett på noe arv. Hvor mye avhenger av om den som går bort har barn eller ikke. Justis- og beredskapsdepartementet forklarer reglene slik:

  • Har arvelateren livsarvinger, har ektefellen rett til en fjerdedel av arven, eller en minstearv på fire ganger grunnbeløpet (4 G).
  • Er det ingen livsarvinger inne i bildet, altså ingen barn eller barnebarn, har ektefellen rett til en halvpart av arven mens resten går til arvelaterens foreldre, søsken eller liknende.
  • Er det ingen livsarvinger og heller ikke foreldre, søsken eller etterkommere av disse som kan arve vedkommende, går hele arven til ektefellen.

Men kan en ektefelle kutte arven til den i ekteskapet som blir igjen - og gjøre kona eller mannen helt arveløs?

Det lurer denne kvinnen på. Les svaret fra advokat Kjell Morten Méd, som er arveekspert i Vi over 60.

Kan min mann gjøre meg arveløs?

- Mannen min og jeg har vært gift snart 40 år og har felleseie, barn og barnebarn. Han sier ofte på spøk at hvis jeg ikke oppfører meg skikkelig skal han gjøre meg arveløs. Kan han egentlig det? spør kvinnen.

Ifølge Méd kan en ektefelle begrense arven til den andre ektefellen, men helt arveløs kan man ikke gjøre ektefellen.

- Det enkle svaret er; nesten, men ikke helt! Hvis din mann dør før deg kan du velge mellom skifte og uskiftet bo. Hvis du velger å skifte, «eier» du halvparten av alle verdiene dere har og i tillegg arver du en fjerdedel av hans halvpart, forklarer Méd.

Ønsker han derimot å begrense arven til kona, må han gjøre dette i et testament.

- Han kan opprette et testament og regulere arven din ned til det vi kaller «ektefellens krav på minstearv» som er 4 G, som i 2022 utgjør 445 908 kroner. Hvis han vil at du skal arve mindre enn 400.000 kroner må han skille seg! lyder svaret fra arveeksperten.

Utover arv, vil det ved skilsmisse likevel kunne være økonomiske rettigheter til fraskilt gjenlevende ektefelle i form av ektefellepensjon. Og selv om avdøde skulle ha inngått nytt ekteskap i ettertid, kan fraskilt ektefelle likevel ha rett på en stor andel av ektefellepensjonen. Du kan lese mer om reglene i denne artikkelen på Vi.no (klikk her).

Ektefellen må få vite om begrensning

Ved en slik begrensning i et testament er det ikke slik at mannen kan holde dette skjult for kona si før han går bort.

Da den nye arveloven kom i 2021 skrev regjeringen.no følgende om regelen: Ektefellens rett til arv kan begrenses i testament bare dersom ektefellen har fått kunnskap om testamentet.

BLOMSTERPIKENS STØRSTE ØNSKE: Da Evelyn døde etterlot hun 1,5 millioner på konto. Hadde hun mer familie enn hun visste om? Og jobbet hun i gartneriet hos sin biologiske far da hun var ung? I programmet Ukjent arving på NRK leter programleder Tarjei Strøm etter ukjente arvinger. Klipp/foto: NRK Vis mer

Arvelovens paragraf 10, Inngrep i ektefellens arverett ved testament, sier følgende: Ektefellens rett til arv etter §§ 8 og 9 kan begrenses ved testament bare hvis han eller hun har fått kunnskap om testamentet før arvelaterens død. Vilkåret om at ektefellen må ha fått kunnskap om testamentet, gjelder ikke hvis det var umulig eller urimelig vanskelig å varsle ektefellen om testamentet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.