Arv

- Kan mannen min gjøre meg arveløs?

Mannen hennes tuller med å gjøre henne arveløs, men er det mulig etter reglene? Arveloven sier at arven til en ektefelle kan begrenses - men det kan ikke gjøres i skjul for ektefellen.

TESTAMENT: Ved bruk av testament kan man gjøre egne arvegrep. Likevel er det ikke alle rettigheter man kan testamentere seg ut av. Illustrasjonsfoto: NTB
TESTAMENT: Ved bruk av testament kan man gjøre egne arvegrep. Likevel er det ikke alle rettigheter man kan testamentere seg ut av. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I arveloven sier reglene om arv etter ektefelle, at ektefelle har rett på noe arv. Hvor mye avhenger av om den som går bort har barn eller ikke. Justis- og beredskapsdepartementet forklarer reglene slik:

  • Har arvelateren livsarvinger, har ektefellen rett til en fjerdedel av arven, eller en minstearv på fire ganger grunnbeløpet (4 G).
  • Er det ingen livsarvinger inne i bildet, altså ingen barn eller barnebarn, har ektefellen rett til en halvpart av arven mens resten går til arvelaterens foreldre, søsken eller liknende.
  • Er det ingen livsarvinger og heller ikke foreldre, søsken eller etterkommere av disse som kan arve vedkommende, går hele arven til ektefellen.

Men kan en ektefelle kutte arven til den i ekteskapet som blir igjen - og gjøre kona eller mannen helt arveløs?

Det lurer denne kvinnen på. Les svaret fra advokat Kjell Morten Méd, som er arveekspert i Vi over 60.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.