Kan man kreve tilbake en kostbar gave fra eksen?

Da forholdet tok slutt satt eksen igjen med en bil til en halv million, betalt for av den tidligere kjæresten. Hva nå?

DYR GAVE? Kan en gave gitt uten forbehold, kreves tilbake i ettertid, lurer mannen på. Illustrasjonsfoto: NTB
DYR GAVE? Kan en gave gitt uten forbehold, kreves tilbake i ettertid, lurer mannen på. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den rådyre gaven til det som en gang var kjæresten i et lykkelig forhold, er nå blitt et kostbart gnagsår: For etter at forholdet tok slutt, sitter eksen igjen med den rådyre bilen.

Er det noe den tidligere kjæresten, som betalte for den dyre gaven, kan gjøre for å kreve gaven tilbake?

Angrer på gave til eksen

Problemstillingen dukker opp overfor Advokatforeningens advokater, i tjenesten Advokatenhjelperdeg.no, der man kan be om råd og hjelp med forskjellige juridiske problemstillinger - som denne fra en angrende eks-kjæreste:

«Jeg kjøpte en bil i gave til eksen for nesten en halv million. Jeg angrer veldig på at jeg kjøpte den til henne. Da hun bare var ute etter penger og jeg har følt meg manipulert i etterkant. Vi er ikke lengre sammen og bilen er registrert på henne. Har jeg noe som helst grunnlag eller medhold for å kunne ta det til retten? Eventuelt få tilbake noe eller alle pengene?» spør en fortvilet eks-kjæreste.

Svaret fra advokat Ida Helene Braastad Balke i advokatfirmaet Lohne-Krokeide er nok ikke det avsenderen av gaven, håpet på.

- Det høres ut som om det er blitt gitt som en gave uten forbehold og da har man nok ingen rett til å kreve noe tilbake selv om man angrer på dette valget i etterkant, forklarer hun.

Fins det derimot måter å sikre seg når man velger å gi kostbare gaver? Advokat Braastad Balke forklarer hvordan det eventuelt kan løses, til Vi.no.

Gi bruks- eller disposisjonsrett

- Om man ønsker å gi gaver og hva som er motivet for gaven er et privat og personlig valg, så det er litt vanskelig å svare generelt på dette, påpeker advokaten.

Hun gir likevel følgende eksempel, med utgangspunkt i tilfellet med bilen:

- Som et eksempel kan man som et alternativ til å gi bort hele bilen uten forbehold, heller gi kjæreste eller samboer en vederlagsfri bruksrett – det vil si en rett til å disponere bilen under samlivet, uten at man da gir fra seg eierrettigheten til bilen, forklarer hun.

- Hvis man ikke ønsker å berike den andre parten med å gi en kostbar gave, men ønsker å bidra til at samboer og kjæreste får en enklere hverdag for eksempel, så kan det være et alternativ med bruksrett, legger Braastad Balke til.

Hun påpeker at har man først gitt en gave, så er verdien i utgangspunktet overført den andre parten.

- Det andre klare alternativet til å gi bort noe uten forbehold, er jo å yte et lån eller gi en disposisjonsrett som man ikke behøver å kreve gjenytelser for. Da kan man også avtale at bilen for eksempel lånes bort på fast basis mot aktuelle vilkår som skal være oppfylt, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.