Ufør

Kan man ha krav på uførepensjon fra tidligere arbeidsgivere?

Fripoliser fra eldre arbeidsforhold kan i beste fall gi deg økt uførepensjon.

UFØREPENSJON: Du kan i tillegg til uføretrygd få uførepensjon fra tidligere arbeidsgivere. Foto: NTB
UFØREPENSJON: Du kan i tillegg til uføretrygd få uførepensjon fra tidligere arbeidsgivere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du jobbet hos flere private arbeidsgivere gjennom livet? Når du slutter i en bedrift får du en fripolise, som ifølge Finansportalen er et bevis for en opptjent pensjonsrettighet fra en ytelsespensjonsordning. En slik fripolise kan inneholde en uføredekning - men denne utbetales ikke automatisk:

Har du blitt ufør, gjelder det å sjekke med tidligere pensjonsleverandører - som eventuelt kan sikre deg en høyere uførepensjon, ifølge Erik Råd Herlofsen, advokat og Vi over 60-ekspert.

Ekstra utbetalinger fra tidligere arbeidsgivere

Du får fripolise når du slutter i en bedrift, eller når arbeidsgiver avvikler eller endrer ordningen. Og det er slike fripoliser som kan gi deg en ekstra uføredekning.

Dette har en Vi over 60-leser blitt gjort oppmerksom på, og spør om råd til advokaten:

«Jeg er 62 år og har dessverre etter lang tids sykdom blitt uføretrygdet. Jeg har 35 års yrkesbakgrunn fra privat sektor og har hatt flere ulike arbeidsgivere opp gjennom åra. Jeg mottar i dag både uføretrygd fra Nav og uførepensjon fra min siste arbeidsgiver. Da jeg nylig var i et familieselskap, ble jeg spurt om jeg hadde sjekket om jeg har eldre fripoliser med uføredekning fra tidligere arbeidsgivere. Dette kan visstnok gi meg rett til en tilleggskompensasjon. Er dette riktig og vil ikke slike ytelser komme automatisk?» spør leseren.

Svaret fra advokaten, er at du må kreve utbetalinger for uførhet selv.

Uførepensjon kommer ikke automatisk

- Dette er et viktig spørsmål og svaret er at du må selv undersøke dine fripoliser fra eldre arbeidsforhold og se om disse inneholder en uføredekning. I så fall må du kreve uførepensjon fra de aktuelle pensjonsleverandørene. Barnepensjon og etterlattepensjon kommer automatisk, men dette gjelder ikke uførepensjon, påpeker Råd Herlofsen.

Han sier videre at uførepensjon i dag for øvrig er et produkt som ikke gir rett til fripolise i privat sektor. At uførepensjonen ikke gir rett til fripolise betyr at ansatte kun er dekket av ordningen så lenge de er ansatt i bedriften. De får altså ikke rett til uførepensjon fra ordningen etter at de har sluttet. Reglene ble imidlertid endret for noen år siden og det er viktig at du og dine nærmeste har oversikt over innholdet i eldre fripoliser.

Du kan lese mer om fripoliser og uførepensjon fra arbeidsgiver på NHOs nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.