Øke husleie

Kan huseier øke leien to ganger på ett år?

Se hva reglene sier om økning av leiepriser om du leier bolig.

INDEKSREGULERING: Utleier av boligen kan gjennomføre en indeksregulering av husleie. Les mer om hvor ofte dette kan gjøres i artikkelen. Foto: NTB
INDEKSREGULERING: Utleier av boligen kan gjennomføre en indeksregulering av husleie. Les mer om hvor ofte dette kan gjøres i artikkelen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nærmere 1 million nordmenn bor i en leid bolig. Det utgjør en fjerdedel av alle norske husholdninger.

Det er lov om husleieavtaler, også kalt husleieloven, som regulerer hva som er tillatt med tanke på utleie av bolig - også med tanke på justering av leieprisen. Altså er det ikke fritt frem for huseier å øke leien i tide og utide.

Regulering av husleie en gang i året

En leietaker lurer på nettopp dette med justering av husleien, og spør Advokaten hjelper deg om følgende:

- Etter huslovparagrafen 4.2 b kan man bare øke leien en gang i året. Leien vår økte i juli til 21 878. I september har de økt igjen, men skriver at dette gjelder økningen for juli, men har gitt oss ny pris på 22 426. Er dette lov?

I sitt svar skriver advokat Ida Helene Braastad Balke at det normalt kun er anledning til regulering av husleie en gang per år.

- Regler om justering finnes i husleielovens bestemmelser, sier advokaten.

Ved en konflikt med huseier om ditt leieforhold, kan du eventuelt klage til Husleietvistutvalget, som kan bistå.

To lovlige måter å øke husleie på

Ifølge Forbrukerrådet er det kun to lovlige måter å øke husleien på i et løpende leieforhold:

  • Indeksregulering av husleien
  • Tilpasning til gjengs leie

Indeksregulering av husleien innebærer at utleier kun kan kreve husleieøkning i samsvar med konsumprisindeksen som settes av Statistisk sentralbyrå (SSB) en gang i året. Og dette kan kun skje dersom utleier har gitt minst én måneds skriftlig varsel.

En økning kan først kreves ett år etter at avtalen er inngått. Tilsvarende kan leier kreve at husleien settes ned tilsvarende ved nedgang i konsumprisindeksen, skriver Forbrukerrådet.

Gjengs leie etter 2,5 år

Utleier har også mulighet til å kreve at leien blir tilpasset gjengs leie når leieforholdet har vart i minst 2,5 år, men - endringen i husleien kan tidligst skje seks måneder etter at utleier har sendt skriftlig krav, skriver Forbrukerrådet. Altså må leietaker ha bodd i boligen i minst tre år før husleien tilpasses gjengs leie.

Gjengs leie regnes ut ved å sammenlikne liknende boliger og avtalevilkår.

Du bør også være klar over at dersom gjengs leie skulle være lavere enn husleien du betaler, kan du på samme vilkår kreve husleien satt ned til gjengs leie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.