Arv til barnebarn

Kan arven gå rett til barnebarna?

Det er mulig å la deler av arven gå direkte til barnebarna, men det krever at man oppretter et testament.

SKRIV TESTAMENT: Dersom barna dine vil gi avkall på arven sin , kan du la arven gå rett til barnabarna. Men du har også muligheter via å skrive et testamente, for å fordele deler av arven som du vil. FOTO: Shutterstock
SKRIV TESTAMENT: Dersom barna dine vil gi avkall på arven sin , kan du la arven gå rett til barnabarna. Men du har også muligheter via å skrive et testamente, for å fordele deler av arven som du vil. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Ofte har et slikt ønske sammenheng med at avdødes barn gjerne allerede er godt etablert. Behovet for et økonomisk tilskudd kan være større hos et barnebarn som kanskje er i ferd med å fullføre studier og som ønsker å komme seg inn på et trangt boligmarked.

Les også: Mal for testament finner du her

Arvesystemet i Norge er imidlertid bygget opp slik at dersom det ikke foreligger et testament, er det arveloven som avgjør hvordan arven skal fordeles. Arveloven gir uttrykk for at dersom arvelater har barn, skal arven som utgangspunkt fordeles likt mellom disse.

Les også: Dette har du krav på når du skiller deg

Eksempel på arv: Ektepar med tre barn

La oss ta for oss følgende eksempel:

En mann sitter i uskiftet bo etter sin avdøde kone. Sammen har de tre barn. Den eldste datteren har to barn og den mellomste sønnen har ett barn. Yngstesønnen har ingen barn. Kan arven gå direkte til de tre barnebarna?

Arv etter loven vil i dette tilfellet innebære at de tre barna skal dele hele arven likt seg imellom.

De vil således motta entredjedel av formuen hver. Mannens barnebarn vil følgelig ikke motta arv direkte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.