Arv til barnebarn

Kan arven gå rett til barnebarna?

Det er mulig å la deler av arven gå direkte til barnebarna, men det krever at man oppretter et testament.

SKRIV TESTAMENT: Dersom barna dine vil gi avkall på arven sin , kan du la arven gå rett til barnabarna. Men du har også muligheter via å skrive et testamente, for å fordele deler av arven som du vil. FOTO: Shutterstock
SKRIV TESTAMENT: Dersom barna dine vil gi avkall på arven sin , kan du la arven gå rett til barnabarna. Men du har også muligheter via å skrive et testamente, for å fordele deler av arven som du vil. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Ofte har et slikt ønske sammenheng med at avdødes barn gjerne allerede er godt etablert. Behovet for et økonomisk tilskudd kan være større hos et barnebarn som kanskje er i ferd med å fullføre studier og som ønsker å komme seg inn på et trangt boligmarked.

Les også: Mal for testament finner du her

Arvesystemet i Norge er imidlertid bygget opp slik at dersom det ikke foreligger et testament, er det arveloven som avgjør hvordan arven skal fordeles. Arveloven gir uttrykk for at dersom arvelater har barn, skal arven som utgangspunkt fordeles likt mellom disse.

Les også: Dette har du krav på når du skiller deg

Eksempel på arv: Ektepar med tre barn

EKSPERT: Advokat Christina Steimler driver Indem Advokatfirma i Oslo - som gir råd innen arv- og familierett, personskadeerstatning og arbeidsrett.
EKSPERT: Advokat Christina Steimler driver Indem Advokatfirma i Oslo - som gir råd innen arv- og familierett, personskadeerstatning og arbeidsrett. Vis mer

La oss ta for oss følgende eksempel:

En mann sitter i uskiftet bo etter sin avdøde kone. Sammen har de tre barn. Den eldste datteren har to barn og den mellomste sønnen har ett barn. Yngstesønnen har ingen barn. Kan arven gå direkte til de tre barnebarna?

Arv etter loven vil i dette tilfellet innebære at de tre barna skal dele hele arven likt seg imellom.

De vil således motta entredjedel av formuen hver. Mannens barnebarn vil følgelig ikke motta arv direkte.

Dersom mannen ønsker at arven skal gå direkte til barnebarna, er det derfor nødvendig å opprette et testament som gir uttrykk for et slikt ønske.

Les også: Slik unngår dere at hyttedrømmen blir et mareritt

Men selv med et testament kan han ikke uten videre bestemme at all arv skal gå direkte til barnebarna. Dersom all arv skal gå direkte til barnebarna, må barna først gi avkall på sin arv.

Pliktdelsarven kan ikke elimineres

Arveloven inneholder nemlig bestemmelser om såkalt pliktdelsarv for livsarvinger.

Pliktdelsarv er en minstearv som eventuelle barn har krav på etter loven. Denne minstearven kan i utgangspunktet ikke elimineres gjennom testament.

Arvelater kan derfor som hovedregel gjennom testament kun disponere den delen av formuen som overstiger pliktdelsarven. I dag utgjør pliktdelsarven totredjedeler av arvelaters formue, oppad begrenset til en million kroner per barn.

I vårt tilfelle betyr dette at barna samlet har krav på totredjedeler av formuen, oppad begrenset til en million kroner hver.

Les også: Ny samboer? Slik lager dere en avtale

For den delen av formuen som måtte overstige dette, kan mannen altså gjennom testament fritt bestemme at denne skal gå direkte til de tre barnebarna.

Og dersom han ønsker at hele arven skal gå direkte til barnebarna, så krever dette altså at samtlige barn gir avkall på sin arv.

Tydelig testament gir mindre tvil og konflikt

Ved opprettelse av testament er det svært viktig å sørge for at det tydelig framgår hva man ønsker.

Jo klarere testamentet er, desto mindre tvil og derav mindre mulighet for konflikt mellom arvingene.

Det bør for eksempel i vårt tilfelle klart framgå hvorvidt arven skal deles likt på hver «gren» eller fordeles likt på antall barnebarn.

Dersom mannen ønsker at arven skal være barnebarnas eventuelle særeie, er også dette noe som bør stå i testamentet.

Det er også viktig å vite at arveloven stiller opp flere formkrav som må være oppfylt for at testamentet skal være gyldig, og det kan være lurt å få profesjonell hjelp til å sørge for at formkravene er oppfylt.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.