Kan arbeidsgiver be deg signere sluttavtale og gå på dagen?

Kan arbeidsgiver presse deg til å signere en sluttavtale og slutte på dagen, uten å ha gitt deg tid til å ta et veloverveid valg? Dette sier ekspertene.

SLUTTAVTALE: En leser ble bedt om å slutte på dagen, og følte seg presset til å signere en sluttavtale. Betyr det at arbeidsgiver kan gjennomføre oppsigelsen? Foto: NTB
SLUTTAVTALE: En leser ble bedt om å slutte på dagen, og følte seg presset til å signere en sluttavtale. Betyr det at arbeidsgiver kan gjennomføre oppsigelsen? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dersom arbeidsgiver vil at du skal slutte i jobben, er det ikke nødvendigvis fritt frem å gi deg en sluttavtale og be deg gå på dagen:

Ifølge Finans Norge har domstolene underkjent sluttavtaler, for eksempel fordi arbeidsgiver presset arbeidstaker til å inngå sluttavtale. De skriver videre at det derfor er viktig å gi arbeidstaker tid til å vurdere et forslag til sluttavtale og eventuelt rådføre seg med tillitsvalgt eller andre før avtalen inngås.

Dette bekrefter Erik Råd Herlofsen, som er advokat og Vi over 60-ekspert på arbeidsrett.

Presset til å signere sluttavtale

En leser har opplevd nettopp dette, og lurer på om arbeidsgiver har rett til å gå frem på denne måten. Han skriver:

- Etter å ha vært sykemeldt en periode kom jeg tilbake til jobb en mandag morgen. På ettermiddagen ble jeg innkalt til et møte med sjefen min og ble da gitt valget mellom å signere en sluttavtale eller bli sagt opp. Sjefen opplyste at de måtte redusere med en person og at dette var meg, visstnok på grunn av at jeg hadde kortest ansiennitet.

I sluttavtalen sto det at jeg måtte fratre samme dag mot å få lønn i oppsigelsestiden på tre måneder. Sjefen ga meg en penn og ba meg signere avtalen der og da. Jeg følte at jeg ikke hadde noe valg og signerte. Da jeg noen dager senere fortalte en venn om hva som hadde skjedd, anbefalte han meg å trekke tilbake signaturen min på avtalen. Da jeg forsøkte dette sa imidlertid sjefen min at det var for sent og at avtaler skal holdes. Hva bør jeg gjøre?

Advokat Råd Herlofsen mener arbeidsgiveren ikke kan omgå arbeidsmiljølovens bestemmelser på den måten de gjør det her.

Anledning til å trekke seg fra sluttavtalen

Råd Herlofsen mener leseren har anledning til å trekke seg fra sluttavtalen, selv om den er signert. Her kan du lese hans vurdering av saken:

- Det er i utgangspunktet ikke noe i veien for å inngå en sluttavtale, såfremt du fullt ut forstår situasjonen og de konsekvenser din signatur medfører og at det derfor foreligger reell enighet om avtalen. Du har derimot blitt overrumplet og har ikke fått tid til å områ deg eller kontakte noen tillitsvalgt, advokat eller familie. Du har attpåtil forsøkt å trekke tilbake din signatur/aksept etter noen få dager. I et slikt tilfelle, og særlig på arbeidsrettens område hvor stillingsvernet er sterkt og det stilles strenge formkrav til en oppsigelse, synes det rimelig klart at du har anledning til å trekke deg fra sluttavtalen, påpeker Råd Herlofsen.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Han sier videre at arbeidsgiver ikke ved en slik handlemåte kan omgå arbeidsmiljølovens bestemmelser og må, i kraft av sin omsorgs- og lojalitetsplikt overfor deg som arbeidstaker, sørge for at du frivillig treffer et informert valg ved inngåelsen av sluttavtalen.

- Manglende informasjon og avklaring av dine valgmuligheter og konsekvensene av å inngå en sluttavtale, tidspress og manglende mulighet til å rådføre seg med andre, tilsier at du har vært utsatt for et utilbørlig press og kan trekke deg fra sluttavtalen. Du bør kontakte din fagforening eller advokat, lyder hans råd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.