Kan arbeidsgiver be deg signere sluttavtale og gå på dagen?

Kan arbeidsgiver presse deg til å signere en sluttavtale og slutte på dagen, uten å ha gitt deg tid til å ta et veloverveid valg? Dette sier ekspertene.

SLUTTAVTALE: En leser ble bedt om å slutte på dagen, og følte seg presset til å signere en sluttavtale. Betyr det at arbeidsgiver kan gjennomføre oppsigelsen? Foto: NTB
SLUTTAVTALE: En leser ble bedt om å slutte på dagen, og følte seg presset til å signere en sluttavtale. Betyr det at arbeidsgiver kan gjennomføre oppsigelsen? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dersom arbeidsgiver vil at du skal slutte i jobben, er det ikke nødvendigvis fritt frem å gi deg en sluttavtale og be deg gå på dagen:

Ifølge Finans Norge har domstolene underkjent sluttavtaler, for eksempel fordi arbeidsgiver presset arbeidstaker til å inngå sluttavtale. De skriver videre at det derfor er viktig å gi arbeidstaker tid til å vurdere et forslag til sluttavtale og eventuelt rådføre seg med tillitsvalgt eller andre før avtalen inngås.

Dette bekrefter Erik Råd Herlofsen, som er advokat og Vi over 60-ekspert på arbeidsrett.

Presset til å signere sluttavtale

En leser har opplevd nettopp dette, og lurer på om arbeidsgiver har rett til å gå frem på denne måten. Han skriver:

- Etter å ha vært sykemeldt en periode kom jeg tilbake til jobb en mandag morgen. På ettermiddagen ble jeg innkalt til et møte med sjefen min og ble da gitt valget mellom å signere en sluttavtale eller bli sagt opp. Sjefen opplyste at de måtte redusere med en person og at dette var meg, visstnok på grunn av at jeg hadde kortest ansiennitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.