Frikort og egenandeler i Statsbudsjettet 2023

Kalte økte egenandeler «fryktelig usosialt» i 2020. Nå vil de øke enda mer

I 2020 kranglet Ap med Høyre-regjeringa for å kutte egenandelstaket og kalte Høyre-regjeringens politikk med økte egenandeler «fryktelig usosialt». Så økte de egenandelene med 461 kroner i fjor - og foreslår en ytterligere økning i årets forslag til statsbudsjett.

VIL ØKE EGENANDELENE: Dersom den foreslåtte økningen på 119 kroner blir vedtatt, betyr det at Støre-regjeringen vil ha økt egenandelstaket med 580 kroner siden de overtok regjering høsten 2021. I 2020 stod blant annet Kjerkol hardt på mot Høyres forslag til å øke egenandelene til drøye 3100 kroner og kalte økningen «fryktelig usosialt». Nå foreslår Ap et egenandelstak på 3040 kroner. Foto: NTB
VIL ØKE EGENANDELENE: Dersom den foreslåtte økningen på 119 kroner blir vedtatt, betyr det at Støre-regjeringen vil ha økt egenandelstaket med 580 kroner siden de overtok regjering høsten 2021. I 2020 stod blant annet Kjerkol hardt på mot Høyres forslag til å øke egenandelene til drøye 3100 kroner og kalte økningen «fryktelig usosialt». Nå foreslår Ap et egenandelstak på 3040 kroner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Støre-regjeringa har foreslått å øke egenandelstaket og egenandelen for medisiner på blå resept, i sitt forslag til statsbudsjett for 2023:

  • I dag er egenandelstaket for frikort på 2921 kroner.
  • Ap vil ha et nytt egenandelstak på 3040 kroner, en økning på 119 kroner.
  • I tillegg vil de øke egenandelen for medisiner og medisinsk forbruksmateriell fra 39 prosent til 50 prosent. De vil likevel beholde maksimal egenandel på 520 kroner.
  • I 2022 økte egenandelstaket med 461 kroner. Det var etter Høyres forslag til statsbudsjett før regjeringsskifte - som Ap lot bli stående og gjennomførte da de tok over i regjering.
  • Dersom den foreslåtte økningen på 119 kroner blir vedtatt, betyr det at Støre-regjeringen vil ha økt egenandelstaket med 580 kroner siden de overtok regjering høsten 2021.

Ap har tidligere vært sterkt imot økte egenandeler - og Ingvild Kjerkol omtalte en da foreslått økning av egenandelstak som «fryktelig usosialt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.