Ukjent arving

Kaféverten Styrk etterlot seg 15 millioner

Hvert år går millionbeløp til staten fordi det ikke finnes arvinger etter at en person er død. Skulle dette også skje med arven etter Styrk?

POPULÆR MANN: Styrk Vangen Lirhus drev kafé i sentrum av Voss. Alle kjente ham og han blir beskrevet som et godt menneske. Foto: Privat / NRK
POPULÆR MANN: Styrk Vangen Lirhus drev kafé i sentrum av Voss. Alle kjente ham og han blir beskrevet som et godt menneske. Foto: Privat / NRK Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da han var 80 år fikk Styrk Vangen Lirhus slag utenfor kafeen og butikken sin i Voss sentrum. Han mistet taleevnen og kunne bruke over et døgn på å gjøre seg forstått.

Da han døde i 2018 fantes det ingen arvinger, men Styrk etterlot seg penger. Mye penger: 15 millioner kroner. Var det virkelig ingen som skulle arve ham?

Hvert år dør det mennesker i Norge som tilsynelatende ikke har arvinger. I NRK-programmet Ukjent arving jakter Tarjei Strøm ukjente arvinger. I episoden «Kafévertens formue» er det mange steiner som må snus. Via Styrks slektstre skal reisen ende i USA.

Populær mann

Folk som kjente Styrk beskriver ham som en mann som var god å prate med, sta og bestemt, men samtidig lyttende. Han var veldig sosial og interessert i det som skjedde.

Kafeen, Vangen kafé, og butikken han var driver av, var en sosial institusjon på Voss og selv om han var sjefen, var det han som vasket kafeen hver kveld.

Tidligere kolleger av ham husker hans gode smil og at han var en fin mann. Han var barnekjær og flink med barn. Han var flink til å ta vare på seg selv og så bra ut. Styrk blir beskrevet som en mann mange nok kunne ha tenkt seg å være sammen med.

Alle kjente ham, men samtidig delte han aldri noe privat om seg selv. De som kjente ham kunne fortelle at han pleide å skrive Amerika-brev til slektninger i USA. Blant hans personlige papirer finnes det også bilder av ham på skiferie med sin amerikanske familie.

Mistet hele familien

Styrk var bare i 30-åra da begge foreldrene gikk bort. Kort tid etterpå mistet han også storebroren, som da bare var i begynnelsen av 40-åra. Det ble Styrk alene som førte familiebedriften i Voss videre.

ARV PÅ 15 MILLIONER: Da Styrk Lirhus døde etterlot han seg 15 millioner kroner. I NRK-programmet Ukjent arving blir alle steiner snudd for å finne ut om han hadde ukjente arvinger. Klipp: NRK, Foto: Paul Hofseth Vis mer

Ettersom verken han selv eller broren hadde egne barn, må programleder Tarjei Strøm lete videre i slektstreet etter eventuelle arvinger. Det finnes ikke gjenlevende kjente arvinger som kan arve Styrk. Men i Styrks familietre er det to mulige jokere: Styrks bestefar på morssiden og Styrks egen far Knut.

Flere av søsknene til Styrks far Knut utvandret til USA. I Washington er det også mange som har etternavnet Lirhus. Selv bodde Knuts far i USA fra han var 21 til han var 40 før han flyttet til Voss og giftet seg med Styrks mor. Kunne han ha fått barn med en annen kvinne i USA før han kom til Voss?

Og hva med Styrks bestefar? Da Styrks mor ble født, døde hennes mor i barselseng. Kunne bestefaren senere ha fått barn utenfor ekteskap? Mange familier har hemmeligheter som ikke finnes i offentlige papirer. Var det også slik i Styrks familie?

- Arv er mer enn bare penger

Det skal vise seg at begge sporene er blindspor. Styrk hadde ingen livsarvinger. Familien som ble oppsporet i USA, er for fjerne slektninger til at de kan arve formuen etter ham. Det finnes ingen som skulle bli overrasket med 15 millioner kroner i arv. Når mennesker dør uten at det finnes arvinger går pengene til staten, som igjen fordeler arven til frivillige organisasjoner.

Men Styrk døde ikke alene. Han hadde familie i USA og mange venner og kolleger som var glad i ham.

For de som kjente Styrk blir den eneste arven etter ham alle de gode minnene om en snill, omtenksom og kjærlig mann. De er vitner på at han ikke var alene.

Som programleder Tarjei Strøm sier på slutten av programmet:

- Arv er mer enn bare penger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.