Jobben kan forkorte livet ditt med mange år: Se yrkene med kortest og lengst levealder

De mest belastende yrkene kan forkorte livet ditt med 4,5 år. Forskjellen er størst for menn - men økende for kvinner.

YRKET PÅVIRKER LEVEALDER: Hvilket yrke du har kan utgjøre over fire år i forventet levealder. Forskjellen er størst hos menn - men den er nå større også for kvinner. Foto: NTB
YRKET PÅVIRKER LEVEALDER: Hvilket yrke du har kan utgjøre over fire år i forventet levealder. Forskjellen er størst hos menn - men den er nå større også for kvinner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er stor forskjell i forventet levealder ut fra yrkestilknytning - og tradisjonelt har dette gitt størst utslag for menn. Men mens forskjellen nå har blitt mindre for den mannlige delen av befolkningen, har den faktisk økt for kvinner.

Dette kommer fram i en ny rapport om dødelighet etter yrke fra Statistisk sentralbyrå.

Forskjell i levealder på 4,5 år

Det gledelige først:

Når det er inndelt i ni hovedgrupper (yrkesfelt) har forskjellen mellom høyeste og laveste nivå for levealder blitt mindre.

Fra å ha ligget på mellom 5,5 og 6 leveår i perioden mellom 1980 og 2010, har den nå sunket til et gjennomsnitt på 4,5 leveår for perioden 2016-2020.

SSB påpeker at denne gode utviklingen kan ha sammenheng med et økt innslag av innvandrere i yrkesfeltene med lavest levealder, der det er få krav til kvalifikasjoner. De forteller også at dersom man trekker innvandrerne ut av statistikken så ser man ikke en like tydelig utjevning av forskjell mellom yrkene med høyest og lavest gjennomsnittlige levealder.

Du kan se forskjellene i levealder listet opp etter yrkesgruppe lenger nede i teksten.

I rapporten framgår det også tydelig at de uten yrkeserfaring eller som er yrkespassive, har lavere gjennomsnittlig levealder enn de som er eller har vært yrkesaktive - og at denne forskjellen er desidert størst blant menn.

Større forskjeller for kvinner

I rapporten peker SSB på at mønsteret for yrkesdødelighet lenge har vært preget av mindre forskjeller enn for menn, men at dette ser ut til å ha snudd og at dette nå er likere de forskjellene man lenge har sett for menn.

Fra en forskjell mellom høyeste og laveste nivå på 2,5-3 leveår ut fra yrkestilhørighet, har dette i det siste tiåret økt til noe over fire år.

- Dette innebærer også en tilnærming mellom mønstrene for menns og kvinners yrkesdødelighet i den siste perioden. Felles var det også at både menn og kvinner i yrkesfeltet med de høyest utdannede hadde den høyeste levealderen i hele perioden etter 1980, konkluderer SSB.

Kvinner i industriyrker hadde kortest levetid, mens det blant menn var yrkesfeltet som stort sett består av ufaglærte, som kom dårligst ut med hensyn til levealder.

Begge disse to yrkesfeltene skiller seg også ut ved å ha lavere levealder enn andre yrkesfelt, både blant menn og kvinner.

Utdanning har stor betydning

SSB sier i rapporten at forskningen viser at det er klare sammenhenger mellom dødelighet og kravene til utdanning som vanligvis stilles til yrkesutøverne i ulike yrkesfelt og -grupper.

- Det er også funnet eksempler på sammenheng mellom levealder og negative arbeidsmiljøfaktorer i yrkene.

De kommenterer videre at betydningen av egenskaper ved selve yrkene for helse og dødelighet ville kommet tydeligere fram om antall år i yrkene hadde blitt inkludert i analysen.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Betydningen av livsstil, skader og ulykker

SSB understreker at de ikke har sett på forklaringer for hvorfor det er så stor ulikhet i dødelighet og levealder i ulike yrker, men peker på flere faktorer som kan spille inn:

  • Seleksjon til de ulike yrkene – betydning av sosial bakgrunn ved valg og gjennomføring av utdanning
  • Ulik livsstil blant utøvere av ulike yrker, basert på kunnskap eller verdier
  • Ulikheter i levekår, basert på bl.a. inntektsforskjeller

Det er også flere arbeidsmiljøfaktorer som kan virke inn:

  • Regelmessig/uregelmessig arbeidstid
  • Fravær fra familie (f.eks. for sjømenn i utenriksfart)
  • Fysisk, kjemisk, biologisk arbeidsmiljø
  • Utsatthet for skader og ulykker
  • Psykososialt arbeidsmiljø

Yrkene med lavest og høyest levealder

Du kan selv lese hele rapporten og se alle statistikkene her, på SSB.no Tabellen viser forventet levealder for perioden 2016-2020.

Forventet levealder

Yrke Forventet levealder
Menn:
Alle med yrke81,53
Ledere og militære yrker83,39
Akademiske yrker84
Høgskoleyrker82,5
Kontoryrker81,46
Salgs- og serviceyrker80,67
Håndverkre80,27
Prosess- og maskinoperatører mm79,59
Renholdree, hjelpearbeidere mm79,46
Kvinner:
Alle med yrke85,29
Ledere og militære yrker86,3
Akademiske yrker86,97
Høgskoleyrker86,05
Kontoryrker85,34
Salgs- og serviceyrker84,96
Bønder, fiskere mm84,38
Håndverkere83,43
Prosess- og maskinoperatører mm82,87
Renholdere, hjelpearbeidere mm83,47

Kilde: SSB

-

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.