Jobben kan forkorte livet ditt med mange år: Se yrkene med kortest og lengst levealder

De mest belastende yrkene kan forkorte livet ditt med 4,5 år. Forskjellen er størst for menn - men økende for kvinner.

YRKET PÅVIRKER LEVEALDER: Hvilket yrke du har kan utgjøre over fire år i forventet levealder. Forskjellen er størst hos menn - men den er nå større også for kvinner. Foto: NTB
YRKET PÅVIRKER LEVEALDER: Hvilket yrke du har kan utgjøre over fire år i forventet levealder. Forskjellen er størst hos menn - men den er nå større også for kvinner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er stor forskjell i forventet levealder ut fra yrkestilknytning - og tradisjonelt har dette gitt størst utslag for menn. Men mens forskjellen nå har blitt mindre for den mannlige delen av befolkningen, har den faktisk økt for kvinner.

Dette kommer fram i en ny rapport om dødelighet etter yrke fra Statistisk sentralbyrå.

Forskjell i levealder på 4,5 år

Det gledelige først:

Når det er inndelt i ni hovedgrupper (yrkesfelt) har forskjellen mellom høyeste og laveste nivå for levealder blitt mindre.

Fra å ha ligget på mellom 5,5 og 6 leveår i perioden mellom 1980 og 2010, har den nå sunket til et gjennomsnitt på 4,5 leveår for perioden 2016-2020.

SSB påpeker at denne gode utviklingen kan ha sammenheng med et økt innslag av innvandrere i yrkesfeltene med lavest levealder, der det er få krav til kvalifikasjoner. De forteller også at dersom man trekker innvandrerne ut av statistikken så ser man ikke en like tydelig utjevning av forskjell mellom yrkene med høyest og lavest gjennomsnittlige levealder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.