Nav pleiepenger

- Jeg vil pleie min syke far. Hva har jeg rett på?

Dersom du ønsker å pleie en av foreldrene dine eller en annen eldre bekjent ved alvorlig sykdom, kan du be om permisjon fra arbeidsgiver, og søke Nav om pleiepenger.

PLEIEPENGER I LIVETS SLUTTFASE: Ønsker du å pleie en nærstående, for eksempel en av foreldrene dine, i livets sluttfase, kan du få støtte fra Nav om du tar permisjon fra jobben for å gjøre dette. Foto: NTB
PLEIEPENGER I LIVETS SLUTTFASE: Ønsker du å pleie en nærstående, for eksempel en av foreldrene dine, i livets sluttfase, kan du få støtte fra Nav om du tar permisjon fra jobben for å gjøre dette. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kvinnen har en far som er alvorlig syk og døende, og lurer på hva hun har rett på om hun pleier ham.

Dersom du ønsker å gjøre det samme for en av foreldrene dine, et annet familiemedlem eller en venn av familien, kan du både søke permisjon fra arbeidsgiver, og søke om pleiepenger fra Nav.

Ønsker å pleie sin syke far

«Jeg er 61 år og har en far som dessverre er alvorlig syk og døende. Jeg vurderer å søke arbeidsgiver om permisjon for å pleie min far i hans hjem fram til døden inntrer. Jeg er imidlertid i tvil om jeg har rett og råd til permisjon. Hvilke regler er som gjelder i mitt tilfelle?» skriver kvinnen til Vi over 60-ekspert og advokat Erik Råd Herlofsen.

Ifølge Råd Herlofsen har du ikke bare rett til permisjon fra arbeidsgiver, søker du om slik permisjon har du dessuten rett til pleiepenger fra Nav, kalt pleiepenger i livets sluttfase.

60 dager med permisjon

- Du har rett til 60 dagers ulønnet permisjon fra din arbeidsgiver. Dersom du velger å ta slik permisjon har du rett til pleiepenger fra Nav i opptil 60 dager, forklarer Råd Herlofsen.

- Pleiepengene skal dekke inntekten du vanligvis har opptil seks ganger grunnbeløpet, som tilsvarer en årslønn på 668.862 kroner. Det er en forutsetning at din far mottar pleie hjemme i et privat hjem. Pleien behøver derfor ikke være hjemme hos ham, men kan skje hjemme hos deg, skriver advokaten som svar på spørsmålet.

Her kan du lese mer om retten til pleiepenger i livets sluttfase:

Dette kan du fra fra Nav

Ifølge Nav.no kan pleiepenger gis i opptil 60 dager for en person som er i livets sluttfase.

Er dere flere som skal pleie samme person, kan bare to motta fulle pleiepenger samtidig.

Nav skriver videre at det ikke er et krav at du må være i familie med den som er i livets sluttfase.

Andre kriterier for å søke om pleiepenger i livets sluttfase, er:

  • Dagene du bruker er ikke forbeholdt de siste dagene i personens liv, de kan brukes i hele den siste fasen av livet.
  • Den som er syk må pleies i et privat hjem, for eksempel hjemme hos deg eller hjemme hos den som er syk.
  • Det er ikke rett til pleiepenger hvis den som er syk er innlagt på sykehus eller en annen institusjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.