Konfirmasjon 2021

- Jeg har selv vært i konfirmasjoner der navn og beløp blir lest opp høyt foran gjestene

- Ikke hyggelig å føle på at du gir mindre enn andre.

HVA GIR DU I KONFIRMASJONSGAVE? Veldig mange synes forventninger til gaver til konfirmasjonen overstiger det de er komfortable med å bruke. Foto: Kristin Sørdal
HVA GIR DU I KONFIRMASJONSGAVE? Veldig mange synes forventninger til gaver til konfirmasjonen overstiger det de er komfortable med å bruke. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kirkelig, humanistisk, akademisk eller holistisk: Uansett hvilken konfirmasjon ungdommen velger, snakkes det mye om gaver og hvor mye penger konfirmanten fikk.

Det er forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB som deler opplevelsen om høytlesning av gavelisten:

- Jeg har selv vært i konfirmasjoner der navn og beløp blir lest opp høyt foran gjestene. Det er ikke noe hyggelig å føle på at du gir mindre enn andre, sier Sandmæl til Vi.no.

- Synes pengebruken stadig blir mer «frisk»

Å føle på gavepress og forventninger rundt størrelse på konfirmasjonsgaver, er det veldig mange som gjør.

FORESLÅR KONTANTFRI FEST: Silje Sandmæl i DNB foreslår at det opprettes kontoer med sparemål for konfirmanten, som gjestene kan bidra inn i, for å unngå fokus på pengebeløp. Foto: Stig B. Fiksdal
FORESLÅR KONTANTFRI FEST: Silje Sandmæl i DNB foreslår at det opprettes kontoer med sparemål for konfirmanten, som gjestene kan bidra inn i, for å unngå fokus på pengebeløp. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

Øystein Schmidt, pressesjef i Danske Bank Norge, sier til Vi.no at deres mange undersøkelser om nordmenns pengebruk knyttet til ulike merkedager, forteller om forventninger og gavepress.

- Generelt sett viser så å si samtlige av disse undersøkelsene den samme trenden: Nemlig at Ola og Kari føler på forventningene som kommer ved disse dagene og at man syns pengebruken stadig blir mer frisk. Man ser det når det gjelder 17. mai, man ser det ved bryllup og man ser det absolutt også når det gjelder konfirmasjon, sier Schmidt.

  • En undersøkelse utført av Danske Bank avslører at 55 prosent av dem over 50 år synes at forventninger til konfirmasjonsgaver overstiger det man er komfortabel å bruke på slike gaver.
  • Og 51 prosent av 50-59-åringene og 57 prosent av de over 60 sier de synes at kostnader knyttet til gaver til konfirmasjon har økt for mye de siste årene.
FORVENTNINGER: Øystein Schmidt i Danske Bank sier mange føler på forventninger rundt pengegaver ved konfirmasjoner og andre merkedager. Foto: Danske Bank
FORVENTNINGER: Øystein Schmidt i Danske Bank sier mange føler på forventninger rundt pengegaver ved konfirmasjoner og andre merkedager. Foto: Danske Bank Vis mer

- 62 prosent av de spurte sa seg enig eller helt enig i utsagnet «jeg synes konfirmasjonsfeiringen blir dyrere og dyrere for hvert år». I aldersgruppene 50-59 og 60+ var det faktisk så mange som 48 og 44 prosent som sa seg helt enig, noe som var den høyeste prosentandelen blant alle aldersinndelingene, sier Schmidt.

- En uting med gavelister

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea, sier at deres undersøkelser forteller om en tendens at de fleste foreldre bruker høye beløp på gaver til barnas konfirmasjon - og at det er lignende mønster blant besteforeldre som gir gaver til barnebarn.

- Vi drives av sosiale forventninger, og når dyre gaver nesten er blitt normen i noen familier, så føler vi oss forpliktet til å gi store pengebeløp, sier Incedursun til Vi.no.

- Mitt råd er å ikke ha fokus på hva alle andre tenker og forventer når du gir en gave. Ikke føl deg forpliktet til å gi mer enn du har råd til.

- EN UTING: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea synes offentlige gavelister på konfirmasjonsfesten er en uting. Foto: Nordea
- EN UTING: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea synes offentlige gavelister på konfirmasjonsfesten er en uting. Foto: Nordea Vis mer

Hun sier det er viktig å snakke åpent om dette med venner og familie - og at familien som holder festen tar initiativet og minner om at konfirmasjon handler om så mye mer enn penger.

- Jeg tenker det er en uting å ha gavelister til offentlig beskuelse. Det er gjennom våre handlinger vi skaper kultur og ubevisst tar på oss materialistiske verdier, sier Incedursun.

Forbrukerøkonomen understreker at gaven jo skal ikke måle din suksess og verdi, men heller gi uttrykk for kjærlighet.

- Du kan for eksempel gi en hjemmelaget gave som symboliserer både tid og engasjement og som helt sikkert vil bli satt pris på - for eksempel en hjemmestrikket genser fra bestemor. Jeg fikk hjemmestrikkede ullsokker fra farmors hånd for flere år siden. Disse er gull verdt for meg i dag og kan ikke måles i penger, forteller Incedursun.

Anbefaler en kontantfri konfirmasjon

Både Sandmæl i DNB og Schmidt i Danske Bank foreslår at familien som skal holde konfirmasjonen kan legge opp til en fest uten kontanter.

- For å unngå at gjestene føler på et beløpspress, anbefaler jeg en kontantfri konfirmasjon. Veien til sparing er også lenger med kontanter, sier Sandmæl.

Hun forklarer hvordan en kontantfri konfirmasjon kan fungere:

Foreldrene må snakke med konfirmanten om hva han eller hun ønsker seg - og så kan de opprette forskjellige kontoer til de ulike sparemålene, for eksempel boligsparing, mopedlappen, studier i utlandet eller ny telefon.

- Så kan gjestene velge hvilke sparemål de vil bidra til. Skriv gjerne i kortet at du har bidratt til mopedlappen, men ikke beløpet, sier Sandmæl.

Schmidt sier at dersom foreldrene ikke tar initiativ til noe slikt, så kan man også etterlyse det på eget initiativ.

- Si at man hadde satt pris på om slikt ble avtalt i forkant og at det ble mer ryddig slik, foreslår han.

- Dette er jo kanskje ikke slik man har pleid å gjøre det tidligere, og muligens kan det føles som en litt rar ting å foreslå, men dette vil kunne føre til at «jaget» etter å gi den største sjekken vil kunne bli noe dempet, sier han videre.

- Ved å gi penger øremerket et formål, forhindrer du at konfirmanten bruker opp pengene på noe han eller hun vil angre på etterpå. Det er fort gjort å føle seg litt nyrik etter konfirmasjonen, og da sitter gjerne pengene løst, sier Sandmæl.

Dette gir vi i gave til konfirmasjonen

Ifølge en undersøkelse utført av Nordea i 2020, er det en tendens til at så mange som 20 prosent sier de vil gi konfirmasjonsgave til egne barn med verdi på over 10 000 kroner.

Ifølge undersøkelser fra Danske Bank sier 50-60 prosent av de over 50 år at de går for pengegaver over 1000 kroner i konfirmasjonsgaver, mens 35 prosent av dem over 60 oppgir at de gir pengegaver på over 1500 kroner. Gruppen 50+ er de som i minst grad svarer at de gir pengegaver på under 1000 kroner.

Rundt 50 prosent av 50+-gruppen at den nedre grensen for hva som er sosialt akseptert å gi i gave ved konfirmasjon ligger på 500 kroner mens rundt 20 prosent mener denne ligger ved 100 kroner.

Rundt 20 prosent av 50+ sier at den øvre grensen for hva som er sosialt akseptabelt for en konfirmasjonsgave er rundt 1000 kroner mens rundt 15 prosent mener denne ligger ved 2000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.