Hvordan sikre seg mot innbrudd?

Innbruddstyvene har fått et nytt favorittbytte

Politiet anbefaler deg å smøre inn det kjæreste du eier med et spesielt stoff.

STJÅLET FRA ELDRE: Disse verdisakene skal ha blitt stjålet fra eldre. 11 rumenere ble nylig dømt etter et tyveriraid på Østlandet. Foto: Politiet.
STJÅLET FRA ELDRE: Disse verdisakene skal ha blitt stjålet fra eldre. 11 rumenere ble nylig dømt etter et tyveriraid på Østlandet. Foto: Politiet. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Både i påsken, og til sommeren kommer mange av oss til å forlate hus og hjem forsvarsløst, noe som kan få lokale- og/eller profesjonelle kriminelle til å få store øyne.

Hva slags hus ser tyvene etter? Og hva vil de ha når de har kommet seg inn i huset? Politiet kan røpe at det ikke lenger er tv og høyttalere som er hovedprioritet.

Se full oversikt over hva du bør ha ordnet før du drar nederst i saken.

Les også: Slik sjekker du om nettbutikken er seriøs

To ulike typer tyver

Politistasjonssjef på Lillehammer, Terje Krogstad, mener det finnes ulike grupperinger av innbruddstyver.

- De lokale gjengangerne begår oftere innbrudd spontant hvor de ser muligheten uten særlig planlegging i forkant, mens de profesjonelle legger mer vekt på planlegging og forberedelser, sier han.

- GJEM SMYKKENE DINE: Terje Krogstad oppfordrer folk til å gjemme smykkene sine godt. Foto: Politiet.
- GJEM SMYKKENE DINE: Terje Krogstad oppfordrer folk til å gjemme smykkene sine godt. Foto: Politiet. Vis mer

Selv om det er en kraftig nedgang i antall innbrudd i Norge, mener han at det er lurt å forebygge. Det er alltid noen som ser etter lett omsettelige varer for å gjøre seg noen lettjente penger.

- Politiet har tidligere blitt varslet om at det er oppdaget tape-biter på dørene eller gjenstander som er flyttet på og satt foran inngangsdøren til bolighus. Dette kan være en form for kartlegging for å se om folk er hjemme. Det er slike ting man kan være litt obs på i tilfelle innbruddstyvene har fokus på huset ditt.

Ikke la deg lure: Slik avslører du datingsvindel

GJEM GULL OG SØLV: Smykker er attraktivt tyvegods, så gjem det godt, og gjerne legg et lag med syntetisk DNA på det. Foto: MBLifestyle / Shutterstock / NTB scanpix.
GJEM GULL OG SØLV: Smykker er attraktivt tyvegods, så gjem det godt, og gjerne legg et lag med syntetisk DNA på det. Foto: MBLifestyle / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer

Gjem smykkene dine ekstra godt

Har tyvene først kommet inn i huset, er det lett omsettelige varer som PC, Mac, Iphone og smykkeskrinet ditt de er mest opptatt av å stjele.

- Gjenstander som var vanlige å stjele tidligere, som tv, radio og høyttalerutstyr har blitt mye billigere, så det er rett og slett ikke alltid verdt risikoen for tyvene. Nå er det mer gull og sølvtøy tyvene går etter, sier Krogstad.

Nylig ble 11 rumenere dømt for å ha stjålet fra hjemmene til eldre folk i Norge, og det var slike gjenstander tyvene tok mest av.

- Det er ting som kan omsettes raskt, og det er ting er lett å ta med seg uten at det er så synlig på veien ut, sier han.

Det kan derfor være lurt å gjemme slike ting litt ekstra når man drar på ferie.

- Ikke la det ligge inne på badet i andreetasjen sammen med alle smykkene. Det er sånn typisk sted hvor folk har smykkene sine, sier han.

Les også: Her er svindler-triksene du må se opp for i e-post

SMØR INN EIENDELENE DINE: Hvis smykkene dine er smøret inn i syntetisk DNA vil politiet kunne spore det tilbake til deg etter tyveriet. Foto: Politiet.
SMØR INN EIENDELENE DINE: Hvis smykkene dine er smøret inn i syntetisk DNA vil politiet kunne spore det tilbake til deg etter tyveriet. Foto: Politiet. Vis mer

Smør inn det kjæreste du har

Politistasjonssjef i Sandefjord, Brian Jacobsen, er enig i at det er gull og smykker tyvene ser mest etter for tiden.

- Burde man ha et hemmelig rom eller luke i huset til det viktigste?

- Ja det er et godt alternativ, men det må være opp til den enkelte å vurdere, sier han.

SMØR INN DET VIKTIGSTE: Brian Jacobsen anbefaler deg å smøre inn de viktigste eiendelene dine med syntetisk DNA. Foto: Politiet.
SMØR INN DET VIKTIGSTE: Brian Jacobsen anbefaler deg å smøre inn de viktigste eiendelene dine med syntetisk DNA. Foto: Politiet. Vis mer

I tillegg til å gjemme det du er redd for godt, anbefaler han deg å smøre det inn i et spesielt stoff, som gjør at politiet kan spore gjenstandene tilbake til deg, om det skulle bli stjålet.

- Det er en flytende væske som pensles på verdigjenstanden, det kalles syntetisk DNA. Denne merkingen blir registrert i et register, som gjør at politiet kan gjenkjenne DNAet, sier Jacobsen.

- Det er ikke synlig ved det blotte øyet, men man kan finne det ved å bruke UV-lys. Tyvene kan ikke vaske det av, men det kan skjæres vekk. For å få tak i stoffet kan du snakke med et forsikringsselskap eller søke opp en forhandler på nettet, sier han.

Syntetisk DNA kan være greit å bruke på gjenstander du har med på reisen også, men om gullet og smykkene smeltes om av tyvene vil ikke lenger stoffet kunne bli sporet opp.

Øyvind Setnes i Tryg Forsikring, som er en av forhandlerne av stoffet, forteller at man kan få tingene tilbake, selv om det skulle havnet i utlandet.

- DNA-merking støttes av politiet i nærmere 50 land. Ved funn av stjålne verdigjenstander i utlandet kan lokalt politi på tilsvarende måte som i Norge spore gjenstanden, sier han.

Les også: - Eldre som blir svindlet, tier om det

Før du drar på ferie bør du gå gjennom denne sjekklista:

  • Hvordan er sikten inn i huset, ligger det verdifulle gjenstander nærme vinduet?
  • Avtal at naboen ser litt ekstra til huset, som å ta inn post, kaste søppel, og parkere bilen sin ved huset fra tid til annen. På den måten ser det ut som det er aktivitet der.
  • Sørg for at eventuelle sikkerhetsalarmer og kameraer er på, og at du har festet opp merker som viser dette. Det virker forebyggende.
  • Sørg for at vinduer og verandadører er stengt godt.
  • Ha på tidsstyrt lys i flere av rommene. Det samme kan du gjøre med radioen, slik at det høres ut som det er folk inne i huset.
  • Ikke ha stigen lett tilgjengelig ved huset: - Mange har alarmer i førsteetasje, men vi har sett noen profesjonelle tyver da ta seg opp til andreetasje, gjør dine forhåndsregler for den etasjen også, sier Jacobsen.
  • Ikke skriv på nettet at du skal på ferie.
  • Sørg for at huset ser bebodd ut

Om tyvene skulle komme seg inn, og ta med seg byttet, er sjansen stor for at du aldri ser tingene dine igjen, sier Terje Krogstad.

- Ja. Vi må være ærlige på det at det er en lav oppklaringsprosent generelt på grove tyverier. Jo bedre sikkerhetssystem du har, desto større sjanse er det for at vi tar dem.

- Samtidig vil jeg poengtere at det tross alt ikke er mange innbrudd i boliger og leiligheter, men en kan være en stor belastning for de som blir rammet. Det gjør noe med hele trygghetsfølelsen, dersom man har hatt fremmede inne i huset sitt, sier Krogstad.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.