Gjeld

– Inkassogjeld er et økende problem for pensjonister

Inkassogjeld kan være en alvorlig økonomisk byrde for mange pensjonister, sier inkassorådgiver.

DÅRLIG RÅD: - Den mest sårbare gruppen som får inkassokrav er minstepensjonister, de har som regel liten eller ingen buffer, som gjør dem sårbare, sier inkassorådgiver Geir Grindland. Foto: NTB

DÅRLIG RÅD: - Den mest sårbare gruppen som får inkassokrav er minstepensjonister, de har som regel liten eller ingen buffer, som gjør dem sårbare, sier inkassorådgiver Geir Grindland. Foto: NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Prisene øker, mange sliter så mye med å få endene til å møtes at de må oppsøke matutleveringen til frivillige organisasjoner – og kjøpekraften til pensjonistene sank mer enn for arbeidstakere i 2022.

Inkassorådgiver Geir Grindland i rådgivnings- og regnskapsselskapet Remake, sier til Vi.no at inkassogjeld kan være en alvorlig økonomisk byrde for mange mennesker.

– Dessverre er det også et økende problem blant pensjonister. Mange pensjonister er inne i en vanskelig tid med flere faktorer som har skylden for at mange pensjonister havner i inkassofella, blant annet skyhøye strømregninger og høye matvarepriser, sier Grindland.

Og her som ellers er det de som har minst, som rammes mest:

– Den mest sårbare gruppen som får inkassokrav er minstepensjonister, de har som regel liten eller ingen buffer, som gjør dem sårbare, sier han.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Sparepengene er borte

Ferske tall fra SSB viser at vi sparer mindre og bruker mer av oppsparte midler – som bekymrer inkassoselskapene. Og også her peker Grindland på pensjonistene:

– Ettersom strømregninga har vær skyhøy over lang tid så har det mange som har brukt opp sparepengene sine. Som gjør at de får inkassokrav mot seg – og mer enn det gjorde før strømregninga tok av, sier han.

Begrensede inntekter og helseproblemer som kan påvirke deres evne til å håndtere økonomiske utfordringer, er ting som gjør at pensjonister kan være spesielt sårbare for inkassosaker, ifølge inkassorådgiveren.

Hvorfor har pensjonister inkassogjeld?

Grindland sier til Vi.no at det er flere faktorer som kan bidra til at pensjonister har inkassogjeld – blant annet:

1: Fastboende utgifter: Pensjonister kan ha fastboende utgifter som de ikke lenger har råd til å betale på grunn av redusert inntekt. Dette kan inkludere husleie, strømregninger, kommunale avgifter og helsekostnader.

2: Medisinske utgifter: Pensjonister kan også ha høye medisinske utgifter som ikke dekkes av helseforsikringen deres, spesielt hvis de lider av kroniske sykdommer eller har behov for omfattende medisinsk behandling.

I 2023 ble egenandelen for medisiner på blå resept økt fra 39 prosent til 50 prosent – og frikortbeløpet økte til 3040 kroner. Dette medfører økte utgifter for helsetjenester.

3: Kredittkortgjeld: Noen pensjonister kan ha kredittkortgjeld på grunn av uansvarlig bruk av kredittkort eller fordi de brukte kredittkortet for å dekke uforutsette utgifter.

4: Svindel: Eldre mennesker kan være mer sårbare for svindel og bedrageri, noe som kan føre til tap av penger og gjeld.

Nettverk av organisert kriminalitet lurer nordmenn for om lag 300 millioner årlig. Svindlerne bruker utspekulerte metoder for å lure ofrene sine, som i verste fall havner i vanskelige økonomiske og følelsesmessige situasjoner om de går fem på. Voksne og eldre er blant de som svindles mest.

Hvordan kan pensjonister håndtere inkassogjeld?

Hva skal du gjøre om du ser at du ikke greier å betjene dine økonomiske forpliktelser?

1: Du kan søke hjelp hos Nav, som har en økonomi- og gjeldsrådgivningstjeneste. Nav har en lovpålagt plikt til å yte økonomisk rådgivning – og dette skal være gratis til innbyggerne. Du kan lese mer om hva Nav kan hjelpe deg med på dette området i denne artikkelen på Vi.no.

2: Sletting av gjeld: Har du store problemer med gjeld kan en gjeldsordning hjelpe deg med å få orden på økonomien din. Vær oppmerksom på at ikke alle som søker, kan få. Les mer om du vil kunne få slettet gjelden din i denne artikkelen.

3: Få hjelp: Det er viktig å søke hjelp så raskt som mulig – og som vi tidligere har skrevet: – For guds skyld, ikke vent! Dette kan bli stygt! Grindland råder pensjonister som sliter med inkassogjeld, om å få oversikt over gjelden, snakke med kreditorer og eventuelt vurdere refinansiering. Du kan forhandle med kreditorer for å få ned gjelden eller be om en nedbetalingsplan. Refinansiering av gjelden kan hjelpe deg med å senke rentene og betale tilbake gjelden raskere.

– Og hvis du sliter med å betale for grunnleggende utgifter som mat, husleie eller helsekostnader, søk økonomisk støtte, råder Grindland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.