Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Du har kanskje også stått der, ved oppvaskbenken på feriereise i Sverige eller et annet europeisk land, og skulle ta oppvasken. Og der, under oppvaskbenken, glimrer oppvaskbørsten med sitt fravær. Det eneste du finner, er en godt brukt kjøkkensvamp.
Om du vurderer å bruke svampen i feriehuset når kaffekoppen skal vaskes, eller om du lurer på om du like godt kunne erstattet oppvaskkosten hjemme med en svamp i stedet, er svaret: Nei!
Denne undersøkelsen fra Nofima viser at du med fordel kan ligge langt unna kjøkkensvampen.

Ikke spis denne fisken

Norges beste restauranter
Vi PlussDen kan nemlig samle opp og gi vekst av sykdomsframkallende bakterier som Salmonella og Campylobacter.
– Våre funn viser at det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på at kjøkkensvamper ikke er særlig hygieniske, og i stedet oppmuntre til bruk av oppvaskbørster, uttalte Nofima-forsker Trond Møretrø da studien ble publisert.
Oppvaskbørsten er best
Den norske studien er en del av et større EU-finansiert prosjekt om matsikkerhet, der man ved å sette søkelyset på risikofaktorene ved matlaging ønsker å redusere de tusenvis av tilfellene av matbårne sykdommer og dødsfall som er direkte forbundet med matlaging hjemme hos forbrukeren.
Ifølge prosjektet SafeConsume, forårsaker matbårne bakterier 23 millioner sykdomstilfeller og 5000 dødsfall i Europa hvert år - og man regner at cirka 40 prosent av disse skyldes matlaging hjemme hos forbrukeren.
Og det er her kjøkkensvampen vs. oppvaskkosten kommer inn:
Mange bruker svampen ikke bare til å vaske opp - men også til å tørke av både skjærefjøl og kjøkkenbenk. Og så legges svampen til «godgjøring».
– Våre studier viser at bakterier vokser og overlever i lengre perioder i kjøkkensvamper enn i oppvaskbørster. Det skyldes trolig at børstene tørker raskt, mens svampene forblir fuktige ganske lenge, og fuktig miljø gir langt bedre grobunn for bakterier, forteller Møretrø.
Fukt er også en av de store utfordringene du må være oppmerksom på når det kommer til kjøkkenkluten og hvordan du bruker den. Ekspertene anbefaler for eksempel å holde kjøkkenkluten unna skjærefjøla - og å sørge for at den tørker raskt for å unngå bakterievekst. For også kjøkkenkluten er en potensiell bakteriebombe.

- En potensiell bakteriebombe

Enkle grep mer enn halverer matvarebudsjettet
Vi PlussFlere bakterier i kjøkkensvampene
I Nofima-studien har forskerne analysert flere typer oppvaskbørster og kjøkkensvamper i laboratorier, for å kartlegge hvordan de tørker og hvilke utslag dette har for vekst og overlevelse for de sykdomsframkallende bakteriene Salmonella og Campylobacter.
Salmonella og Campylobacter er de to største matrelaterte farene for europeiske forbrukere.
Forskerne tilsatte Salmonella og Campylobacter til ulike typer nye svamper og børster, og Salmonella til svamper og børster de samlet inn fra forbrukere. De fant at fuktige svamper gir gode forhold for vekst og overlevelse av bakterier. Salmonella overlevde i mer enn ei uke i to av tre nye svampetyper.
I børstene, som tørker mye raskere enn svampene, døde både Salmonella og Campylobacter ganske raskt. Etter henholdsvis tre og én dager var nivåene så lave at de ikke lenger var målbare.
Kjøkkensvampene og oppvaskbørstene som var samlet inn fra forbrukere ga samme resultat. Salmonella døde i brukte oppvaskbørster, men overlevde i kjøkkensvampene.
Oppvaskbørster er mest vanlig i Norge og Danmark - mens kjøkkensvampen dominerer i mange europeiske land, blant annet i Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal, Hellas, Ungarn og Romania.

Mange fordeler ved godkjent yrkesskade: Slik får du det
Vi Pluss
Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi PlussSlik kan du redusere faren
Hva bør du så gjøre hjemme, eller på ferie, for å redusere faren for å bli rammet mage- og tarmsykdommer?
I studien har forskerne også undersøkt effektene av å bløtlegge svamper og børster i klorin, vaske dem i oppvaskmaskin og koke dem. Og ja, det virker, alt sammen:
- Alle disse metodene er effektive mot bakterier, inklusiv Salmonella, sier Møretrø.

- Ikke stek potetene til de blir brune

Bytte ut hvit ris? Dette er de beste alternativene
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.