Kausjonist for samboeren, eller felles økonomi?

- I verste fall kan du ende opp med ansvar for eksens gjeld

Ekspertene har nok av eksempler på folk som vil være rause, men ender med å ødelegge egen økonomi fordi de hjelper andre.

Det kan bli dyrt å være snill, om du hjelper over evne. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Det kan bli dyrt å være snill, om du hjelper over evne. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Økonomisk rådgiver Margrethe Otto Skar har hatt flere klienter som har sittet igjen med eneansvar for felles gjeld etter brudd. Hun har også hatt klienter som har kausjonert for samboer eller ikke har vært klar over at ektefellen har tatt opp lån. Ektefeller er solidarisk ansvarlig for hverandres gjeld, og ved brudd har én sittet igjen med økonomisk svarteper.

- Skilsmisse er noe av det dyreste du kan gjøre, konstaterer hun.

Les også: Matvarer på døra: Doblet etterspørsel

- Det mest ekstreme tilfellet jeg har hørt om, var et par som drev firma sammen. Etter brudd ble hun sittende igjen med avvikling av driften og gjorde det ikke tidlig nok. Gjelden fra avviklingen er så stor at hun aldri kommer til å kunne betale den ned. Han nektet å betale, fordi han mente det var hennes firma. Men de eide firmaet sammen og jobbet der begge to.

Tar opp lån for andre

Skar ser også par som i utgangspunktet skulle dele likt på utgiftene, men der den ene ender med å betale mer fordi den andre ikke kan, vil eller prioriterer å betale fellesutgifter.

- Blir det da slutt kan det være vanskelig å få igjen pengene eksen din skylder deg, selv om du tror du har sikret deg i form av et gjeldsbrev, forklarer hun.

- Vi forteller ofte ikke den hele og fulle sannheten om økonomien til partner og familie. Det er skambelagt å ikke ha kontroll, så vi later som overfor partner eller øvrig familie.

Skar har hatt klienter som har ønsket å hjelpe en samboer som ikke er kredittverdig, og har tatt opp lån på deres vegne. Andre har stilt som kausjonist for samboers lån.

Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank, ser i likhet med Skar en økende tendens til at vi prøver å hjelpe familiemedlemmer ut av et økonomisk uføre. Etter at gjeldsregisteret ble opprettet, er det ikke lenger så lett å ta opp forbrukslån for å betjene gamle lån. Og da tyr mange til å låne privat.

Les også: Advarer foreldre mot kausjon: - Flere angrer

Setter huset i pant

- Du må aldri glemme ansvaret du påtar deg som låntager eller kausjonist for en samboer eller familiemedlem med betalingsvansker. Jeg har sett tilfeller der forholdet ikke varer lenger enn til blekket på lånepapirene er tørt, forteller han.

- Jeg har hatt kunder som setter huset sitt i pant eller får sine egne foreldre til å kausjonere for sin samboer, med det resultat at de blir sittende med gjelda når forholdet ryker. Roter du sammen økonomien risikerer du at begges blir ødelagt.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl får stadig spørsmål om hvordan en skilsmisse påvirker økonomien. De fleste ønsker å finne ut av om de har råd til å skille seg. En undersøkelse fra DNB viser at 66 prosent kvinner oppga at «det er viktig for meg å være økonomisk uavhengig av partneren», mens det kun var 44 prosent menn som sa det samme.

– Paradokset er at til tross for at det er viktig for kvinner å være økonomisk uavhengig, er det kun 39 prosent kvinner som sier seg enig i at de ville klart seg greit økonomisk ved samlivsbrudd. 53 prosent menn sier det samme, sier Sandmæl til Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.