Stille klokka 2021

Hvorfor stiller vi fremdeles klokka?

Natt til søndag 31. oktober skal vi stille klokka til vintertid 2021 - som egentlig vil si at vi stiller tilbake til normaltid. Sommertid er noe vi har hatt i flere ulike perioder i løpet av 1900-tallet.

FRA SOMMERTID TIL VINTERTID: Joda, vi må fremdeles stille klokka - og nå skal den stilles til vintertid. EU har fremdeles ikke bestemt hva som skjer med saken - og dermed fortsetter Norge og andre EU-land å bruke sommertid og vintertid. Foto: Shutterstock/NTB
FRA SOMMERTID TIL VINTERTID: Joda, vi må fremdeles stille klokka - og nå skal den stilles til vintertid. EU har fremdeles ikke bestemt hva som skjer med saken - og dermed fortsetter Norge og andre EU-land å bruke sommertid og vintertid. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Natt til søndag 31. oktober 2021 skal vi stille klokka til vintertid - og ja: Klokka skal stilles tilbake mot sommeren, så du har muligheten til å få en ekstra time med søvn akkurat den helga.

Til deg som alltid lurer på når vi skal stille klokka, er det generelle svaret dette:

Vi stiller alltid klokka fra vintertid til sommertid klokka 02 natt til den siste søndagen i mars - og så stiller vi alltid klokka tilbake til vintertid klokka 03 natt til den siste søndagen i oktober.

Det er foreløpig regelen i EU/EØS.

Enn så lenge.

For ja, det har lenge vært snakk om at det skal bli slutt på å stille klokka.

Stille klokka for siste gang?

EU-kommisjonen fremmet i 2018 et forslag om å avvikle sommertidsdirektivet, slik at vekslingen mellom sommertid og vintertid i EU skal avsluttes.

Dette er imidlertid ennå ikke vedtatt - og det er fremdeles uklart når dette vil avgjøres.

Tore Becker, kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet, som er departementet som er ansvarlig for den offisielle tiden i Norge, sier til Vi.no at saken fremdeles er til behandling hos Rådet for den Europeiske Union slik situasjonen har vært en stund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.